22/12/1628

 
English | Nederlands

22 - 12 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM resumeren de op 20 dec. mondeling gepresenteerde remonstrantie van Neck, raad ter Admiraliteit te Amsterdam.
HHM zullen Necks schriftelijke remonstrantie afwachten. Daarin zullen de bedragen zijn opgenomen waarop de Admiraliteit op de verschillende provincies is geassigneerd, alsmede de namen van de provincies die onwillig zijn de assignaties te betalen.

2 HHM horen het rapport van commissaris Hoogenhouck over de situatie in Glückstadt en het feit dat hij op eigen gezag is teruggekeerd.
Hoogenhouck moet zich in allerijl weer naar Glückstadt begeven en daarvan niet terugkeren, voordat hij daartoe een order van HHM heeft ontvangen. Aan de Admiraliteit te Amsterdam zal geschreven worden Hoogenhouck met een oorlogsschip of -jacht naar Glückstadt te brengen.

3 De gedeputeerden van Holland dringen er sterk op aan de repartitie van de lopende schulden van de Admiraliteitscolleges van 1622 tot en met 1627, volgens de gedragen consenten van de provincies en conform de resolutie van 7 en 21 nov. in het werk te stellen. De gedeputeerden namens Friesland hebben bij herhaling verklaard dat zij hiertoe niet kunnen overgaan alvorens zij daartoe door hun principalen gelast zijn.
HHM zullen er bij Friesland op aandringen hun gedeputeerden hierop te gelasten. Veltdriel wordt verzocht dit de Staten van Friesland, op hun Landdag bijeen, mee te delen, om deze lastgeving te vergemakkelijken. Daarnaast moet hij hen, ondersteund door een schrijven van HHM, zien over te halen toe te stemmen in het ten kantore van ontvanger-generaal Doublet in baar geld opbrengen van hun quoten in de 300.000 gld. Deze zullen in mindering worden gebracht op de legerlasten van het lopende jaar 1628. Met dit bedrag zullen de resterende legerdiensten van 1625, 1626 en 1627 worden betaald, alsmede de fortificatiewerken waarvan betaling geen langer uitstel duldt.

4 Eelke Meynerts, schipper te Hoorn, c.s., kooplieden te Amsterdam, verzoeken, ondersteund door een brief van de burgemeesters en regeerders aldaar d.d. 19 dec., om een voorschrijven aan de koning van Denemarken in verband met de restitutie van hun schip genaamd Het Zeepaard met lading. Dit schip is door vissers uit Marstrand in Noorwegen opgebracht.
Aan het verzoek van de suppliant wordt voldaan.

5 Jacob Claesz. Ketel ontvangt op diens verzoek een voorschrijven aan de Admiraliteit te Amsterdam om een benoeming als chercher, ter beloning van de ontdekking van malversaties door enkele cherchers in dienst van dit college.

6 Naar aanleiding van het verzoek van Engel Rooswijck om verlenging van de tijd om terug te schrijven op het verzoek van Nicolaes Snouckaert dat hem met de aangehechte stukken ter hand is gesteld, besluiten HHM te blijven bij de gisteren genomen resolutie.

7 Op de remonstrantie van André Rivet en Antonius Thysius, professoren aan de theologische faculteit te Leiden, besluiten HHM hen op de voor het land voordeligste manier van 400 gld. te voorzien tot inkoop van een kleine bibliotheek voor Antonie Liger, predikant bij orateur Haga, bovenop de boeken die Liger op kosten van het land al naar Constantinopel [Istanbul] heeft gebracht. Van deze som zal na inkoop van de boeken, ordonnantie worden gegeven.

8 HHM nemen geen besluit over een brief van de gezanten in Frankrijk d.d. Parijs 9 december.

9 HHM lezen de remonstrantie van de raden van het bisdom Münster. Daarin wordt verzocht een dijk te slechten die door de Gedeputeerde Staten van Groningen op 7 sept. is gelegd door de Olle [Oude Runde] tussen Ter Apel en Roswinkel. Het is algemeen bekend dat deze op hun grondgebied en binnen de jurisdictie van Münster ligt.
HHM besluiten dat dit met Z.Exc. moet worden besproken. Zij verwachten daarvan rapport. De remonstrantie zal daarna om informatie aan de gedeputeerden ter hand worden gesteld.

10 In een verzoek melden de pachters van het kwart dat de Admiraliteit te Rotterdam en die te Amsterdam verschillende vonnissen hebben gewezen die indruisen tegen de plakkaten en ordonnanties van HHM. De vonnissen worden overlegd. De pachters verzoeken HHM om maatregelen, om vernietiging van de vonnissen en in het bijzonder om de vernieting van een vonnis dat door de Admiraliteit te Rotterdam is gewezen over in beslag genomen staal.
De aanwezige gedeputeerden van de beide Admiraliteiten zullen worden gehoord maar deze verklaren op dit punt niet geïnstrueerd te zijn. Hun wordt een kopie van het rekest vergund en een duplicaat van de vonnissen ter bespreking met de Admiraliteiten. Daarna zullen zij HHM hierover berichten. HHM zullen verder de advocaat-fiscaal te Rotterdam en Amsterdam op hun eed gelasten hun geregeld te informeren over de vonnissen die deze Admiraliteiten met betrekking tot de plakkaten en ordonnanties wijzen zodat HHM naar aanleiding hiervan kunnen handelen.