05/01/1629

 
English | Nederlands

05 - 01 - 1629

1

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM bestuderen de tekst van de alliantie tussen de koning van Zweden en HHM met de aanvulling of verklaring over de hierin beloofde hulp, beide d.d. 5 april 1614.
Alvorens te beslissen over vernieuwing van dit traktaat zal Schaffer met Z.Exc. spreken en hem laten informeren bij resident Camerarius of hij door de koning is gelast hierover te onderhandelen, zo niet, of hij hem wil verzoeken hiertoe gelast te worden.

2 Antonius Walaeus, Festus Hommius en Jacobus Rolandus, door de Nationale Synode aangesteld tot het vertalen van het Nieuwe Testament, overhandigen HHM hun vertaling van het Evangelie volgens Mattheus. Zij zullen hun werk voortzetten en vragen HHM een zelfde vergoeding als de vertalers van het Oude Testament.
HHM willigen dit verzoek in, met het voorbehoud dat degenen die in Leiden een gewone benoeming hebben en daar wonen, geen huishuur zullen ontvangen.

3 De RvS verlenen Jacobus Rolandus ordonnantie van 150 gld. over een half jaar huishuur, verschenen 1 nov. 1628. De 30 gld. die door hem verleden winter aan verwarmings- en verlichtingskosten zijn voorgeschoten ten behoeve van genoemde vertalingscommissie, krijgt hij ook vergoed.

4 HHM verlenen Jacob Hackfort, vaandrig in de compagnie van kapitein Olivier Bentinck in dienst van de hertog van Palts-Neuburg, een paspoort om zich vrij binnen de Republiek te verplaatsen om zijn privézaken te regelen.

5 De ambtenaren van de griffie, de deurwachters van de Kamer van HHM, de hellebaardiers, tamboers en soldaten van de garde van Z.Exc. en ten slotte de koetsiers van Z.Exc. en diens echtgenote ontvangen naar gewoonte een nieuwjaarsgift. De RvS zal ordonnantie doen depĂȘcheren.

6 Schaffer leest een aan hem geschreven brief voor van ambassadeur Joachimi d.d. 4 jan., waarin deze zich excuseert voor het verzoek een specificatie te overleggen van de door hem gemaakte kosten van zijn overkomst en verblijf alhier, en een beraming te maken van de door hem nog te maken onkosten.
Gedeputeerden Eck, Noortwijck, Beaumont, Ploos, Eijsinga, Haersolte en Clant worden gecommitteerd een schatting van deze kosten te maken en HHM een beraming voor een redelijke toelage voor te leggen. HHM zullen daarna besluiten.

7 Gedeputeerden Noortwijck, Ploos, Eysinga, Haersolte en thesaurier-generaal Van Goch brengen verslag uit van hun onderzoek naar de remonstrantie van de Landschap Drenthe betreffende de nog te verrichten afrekening met de RvS, niet vanaf het jaar 1600, maar vanaf 1599.
HHM besluiten dat Drenthe met de RvS mag liquideren vanaf het jaar 1599, conform de resoluties d.d. 23 en 24 april 1621.

8 Gijsbert van Heert, kapitein op het schip en het jacht van Z.Exc., verzoekt HHM om uitbetaling van dertig maanden achterstallig kostgeld van een oorlogsschip op de Maas of een vergoeding van ongeveer 10.000 gld.
HHM sturen het verzoek naar de Admiraliteit te Rotterdam voor advies uit welk middel de suppliant betaald kan worden.

9 De gecommitteerden van de Landschap Drenthe schrijven dat de bevelhebber en de soldaten die garnizoen houden op de nieuwe schans Ter Hole alsmede de venters aldaar, weigeren imposten op de verbruikte levensmiddelen te betalen. Ze vragen om maatregelen.
Het verzoek wordt doorgestuurd naar de RvS, met de opdracht de gecommitteerden behulpzaam te wezen in het opleggen van de imposten.

10 De gedeputeerden van de generale vergadering van HHM zullen de gebruikelijke leggelden ontvangen.

1 De resoluties van deze zittingsdag zijn door een klerk ingeschreven in S.G. 54.