15/01/1629

 
English | Nederlands

15 - 01 - 1629

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 De gedeputeerden van HHM belast met het onderzoek naar de aan Z.Exc. overhandigde memorie van ridder Roo, voormalig ambassadeur van Groot-Brittannië te Constantinopel, inzake het behoud van de vrije handel op de Oostzee tegen de plannen van het Oostenrijkse huis in, wordt verzocht te overleggen met Joachimi en de mening te polsen van de in 's- Gravenhage aanwezige resident Aissema.

2 HHM hebben bericht ontvangen dat een bepaald schip in het Goereese Gat kabels, verschillende soorten touw en nog andere smokkelwaar ingeladen zou hebben, om deze door de Straat van Gibraltar te voeren.
De Admiraliteit te Rotterdam zal worden geschreven het schip te laten inspecteren. Indien de voornoemde goederen aan boord zijn, moet het schip worden aangehouden en moet zo spoedig mogelijk nauwkeurig verslag worden uitgebracht.

3 Het stadsbestuur van Stralsund vraagt in een brief d.d. 11 nov. 1628 om een hoeveelheid buskruit.
HHM houden het bij het eerder gegeven antwoord op de propositie van de afgezant van Stralsund en de aan commissaris Cracou gegeven opdracht.

4 Voormalig fiscaal Berck verzoekt HHM om de intrekking van het onterende vonnis.
HHM gaan hier vooralsnog niet op in.

5 De Admiraliteit te Amsterdam meldt d.d. 12 jan. dat het jacht van zestig last gereed is om commissaris Hoogenhouck naar Glückstadt te brengen. Als het weer het toelaat, zal het op 14 jan. naar Het Vlie vertrekken.
HHM dragen Hoogenhouck op zich zonder uitstel naar Glückstadt te reizen.

6 HHM laten een triomfpenning slaan ter gelegenheid van de overwinning van generaal van de WIC Pieter Heyn op de uit Nova Hispania [Mexico] komende zilvervloot. Beaumont zal het ontwerp daarvan maken.
President Noortwyck stelt voor om Heyn en admiraal Lonck ieder een gouden keten en een medaille toe te kennen voor de verovering van de Spaanse zilvervloot. Aan Heyn zou men bovendien nog extra eer moeten bewijzen.
HHM kennen aan Heyn een gouden keten en een medaille ter waarde van 1.500 gld. toe en aan Lonck hetzelfde ter waarde van 750 gld. Het tweede voorstel wordt in beraad gehouden.

7 HHM dragen hun gedeputeerden en ambassadeur Joachimi op de zaak van Amboina [Ambon] met de gedelegeerde rechters te bespreken. Redenen hiervoor zijn de heftigheid waarmee de zaak in Engeland wordt benaderd en het feit dat Joachimi wenst te weten wat hem in deze zaak te doen staat alvorens af te reizen naar Engeland.

8 De kooplieden uit Holland die op Frankrijk handelen verzoeken HHM de WIC te bevelen De Can en enkele andere Fransen schadeloos te stellen voor de door de WIC veroorzaakte schade. De Can c.s. hadden in verband hiermee van de koning van Frankrijk represaillebrieven gekregen en in kracht daarvan beslag laten leggen op talrijke schepen en goederen ter waarde van duizenden guldens. De facteurs van de supplianten hebben deze met een borg van 25.000 kroon bij het gerecht van Rouen losgekocht.
De kooplieden vragen HHM de WIC op te dragen de Fransen tevreden te stellen, de supplianten alle door het arrest geleden kosten te vergoeden, de ambassadeurs van HHM in Frankrijk te schrijven zich in te spannen voor de intrekking van de represaillebrieven en de facteurs van hun borgtocht te ontheffen.
HHM zullen informatie inwinnen bij de WIC en de supplianten voorschrijven verlenen bij de gezanten van HHM in Frankrijk.

9 Heyn, generaal van de WIC heeft met de verovering van de Spaanse vloot op 8 sept. 1628 in de Baai van Matanzas ongeveer acht mijl ten oosten van Havana, de Republiek een grote hoeveelheid goud, zilver en kostbare goederen bezorgd. Hij is enkele dagen geleden in het Goereese Gat aangekomen en met een salvo van kanonsschoten ontvangen. Gisteren zijn in de kerken dankdiensten gehouden en is de blijdschap geuit. Nu dragen HHM hun gezanten in Frankrijk, Engeland en Venetië en de resident in Bazel op om de verovering van de zilvervloot in hun residenties met de nodige luister te vieren, naar het voorbeeld van buitenlandse ambassadeurs in de Republiek of elders die de overwinningen van hun staten ook met de nodige luister vieren.

10 HHM manen hun commissarissen belast met de repartitie van de lopende schulden van de Admiraliteiten hun opdracht af te ronden.

11 Aangezien het aantal ordinaris gedeputeerden van de provincie Holland in de afgelopen jaren met één persoon is uitgebreid, besluiten HHM het aantal toelagen van deze delegatie van zeven op acht te brengen. Zij vragen ontvanger-generaal Doublet daar rekening mee te houden.

12 Evert Fransz., schipper uit Amsterdam, verklaart hoe zijn boeier op zee is gekaapt en vervolgens te Nieuwpoort is verkocht. De kopers - deels Fransen, deels Nederlanders - hebben het schip in Middelburg laten binnenlopen. De suppliant verzoekt nu aan HHM toestemming het schip als zijn wettelijke eigendom terug te eisen. Hij vraagt tevens de Admiraliteit in Zeeland op te dragen de kopers te veroordelen.
HHM verlenen Fransz. voorschrijven bij de Admiraliteit in Zeeland die recht moet doen volgens de in de Republiek geldende plakkaten.