01/02/1629

 
English | Nederlands

01 - 02 - 1629

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM lezen het rekest van Lazare Baijard, voormalig predikant van de Franse kerk in Breda. Hij heeft in verschillende plaatsen in Holland, als men hem dat vroeg, zijn talenten op de preekstoel laten horen. Op die manier wil hij zijn goede ijver tonen, maar tot nu toe heeft God hem nog niet laten beroepen. Enige tijd geleden heeft de Nederlandse kerk in Bergen op Zoom hem meegedeeld een Franse kerk op te kunnen richten in die stad. Hij wil hier echter niet mee beginnen zonder toestemming van HHM en hoopt tevens dat deze hem een traktement toekennen om zijn familie te onderhouden.
HHM vragen advies aan de RvS.

2 Z.Exc. heeft president Gerestein het rekest van Marin la Riviere, sergeant in de compagnie van kapitein Moulouet Rue, ter hand gesteld en deze aanbevolen.
HHM schrijven burgemeesters en schepenen van Middelburg dat zij de suppliant recht willen doen geschieden in zijn proces tegen een Schotse schipper. Diens scheepsvolk zou namelijk geld en goederen ter waarde van 235 gld. verduisterd hebben.

3 Gerestein stelt HHM voor ook de koningin van Bohemen te condoleren met het verlies van haar zoon, nu ze uit het kraambed is.
HHM zijn van mening dat volstaan kan worden met de gedane condoleances aan de koning van Bohemen.

4 Beaumont brengt verslag uit over het verzoek van de Portugees Gabriel de Acosta om een traktement voor de inlichtingen die hij HHM verschaft heeft. In plaats daarvan mogen HHM hem ook een vrij paspoort verschaffen om als ingezetene van de Republiek, met behoud van zijn religie, persoonlijk handel te mogen drijven op Frankrijk, Engeland en andere vorstendommen.
HHM kennen de suppliant een jaar lang een traktement van 12 gld. per maand toe.

5 Ontvangen zijn een missive van de Admiraliteit in het Noorderkwartier d.d. Hoorn 11 jan. en de documenten die Juriaen Jansz., schipper uit Hamburg, eerder aan HHM voorgelegd heeft en die voor advies aan de genoemde Admiraliteit opgestuurd zijn.
HHM stellen Beaumont de documenten ter hand om ze te onderzoeken en er verslag over uit te brengen.

6 Brunincx deelt de vergadering mee dat enkele schippers en reders uit het Noorderkwartier een aantal schepen naar Noorwegen hebben gestuurd om er eikenhout te halen, zoals bepaald in de concessie die door commissaris Cracou van de koning van Denemarken is verkregen. De slotvoogden hebben de schippers echter niet toegestaan het hout te laden, aangezien zijzelf daartoe geen toestemming hadden van de koning. Omdat de supplianten dus grote onkosten hebben moeten maken zonder enig resultaat, verzoeken ze HHM te bewerkstelligen dat in Denemarken tegen de betrokken slotvoogden opgetreden wordt.
HHM schrijven Cracou dat hij de koning van Denemarken er toe moet brengen dat hij de betrokken slotvoogden in Noorwegen de supplianten hun eikenhout laten laden zoals vastgelegd is in de opgemaakte lijst en met betaling van de verschuldigde rechten.