02/02/1629

 
English | Nederlands

02 - 02 - 1629

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Commissaris Cracou schrijft d.d. Kopenhagen 31 dec. 1628 dat de koning van Denemarken geneigd is om al zijn bezittingen in Oost-Indië aan de VOC te verkopen.
HHM nemen geen besluit.

2 De gezanten van HHM in Frankrijk schrijven d.d. Parijs 20 jan.
HHM nemen geen besluit.

3 Ontvangen zijn een missive van vice-admiraal Lieffhebber geschreven aan boord van het schip Den Vliegenden Draeck bij Beachy Head d.d. 28 jan. en diens journaal gehouden sinds 15 dec. 1628.
HHM nemen geen besluit.

4 Ontvangen zijn een missive van de Directeurs van de Levantse Handel d.d. Amsterdam 29 jan., een rekening van het geld dat zij aan dr. Pynacker hebben gegeven, een andere rekening van 1.000 realen van acht die dezelfde onder borg van agent Verhaer in Tunis van een Turk geleend heeft en een derde rekening van 520 realen van acht die Verhaer in een wissel aan Pynacker heeft gegeven.

5 HHM lezen de remonstrantie van Jacob van Nispe, generaal van de Munt, aangaande het slaan van nieuwe munten van verschillende waarden uit de door de WIC op de zilvervloot veroverde buit.
HHM verzoeken Bruninxs de remonstrantie nader te onderzoeken en er verslag over uit te brengen.

6 HHM kennen Jan Backer, extraordinaris bode, uit medelijden de som van 30 gld. toe, waarvoor hem ordonnantie verleend zal worden.

7 Pieter Beijens uit Wezel, ontvanger-generaal van de licenten op de Rijn en omgeving, verzoekt om een paspoort van zes maanden om vrij rond te reizen in vijandelijke en neutrale steden en gebieden.
HHM wijzen het verzoek af.

8 Davidt Lommelin vraagt om een bijdrage van 100 daalder om enkele uit het Engels vertaalde teksten te drukken.
HHM wijzen het verzoek af.

9 De Staten van Zeeland schrijven d.d. Middelburg 11 jan. dat vele katholieke inwoners van Bergen op Zoom op zondag in groten getale naar Halsteren en andere dorpen in het markizaat gaan om er de mis bij te wonen. De pastoors spreken zich daarbij in hun preken uit tegen de Republiek en de gereformeerde godsdienst. Deze katholieken beschikken overigens over een grotere vrijheid om op attestatie van de pastoors naar Brabant te reizen en er hun zaken te doen dan de niet-katholieken, wat een grote aantrekkingskracht uitoefent. De Staten verzoeken HHM hiertegen de nodige maatregelen te nemen.
HHM vragen advies aan de RvS.

10 HHM lezen het rekest van Jan van der Veecken, geschreven op last van de Raad van Münster en magistraat van Coesfeld. Hij verzoekt HHM Jan Jansz. van Coesvelt en de Rijngraaf, die van de genoemde Coesvelt een akte heeft verkregen tegen Harmen Crabbe uit Dorsten, te bevelen dat zij tegen de inwoners van het bisdom Münster of de stad Coesfeld geen represailles of militaire dwangmaatregelen nemen, maar het recht zijn loop laten hebben in de zaak van Coesvelt tegen Crabbe.
HHM stellen de RvS het rekest en de bijbehorende stukken ter hand om deze nader te onderzoeken en er verslag over uit te brengen.

11 HHM lezen het rekest van Jacob van der Rosieren c.s., ordinaris klerken van de Admiraliteit te Amsterdam. Deze Admiraliteit betaalt hem sinds 1624 jaarlijks 150 gld. en de andere supplianten 200 gld. voor hun huishuur, in plaats van hen gratis te huisvesten. De gecommitteerden in de Generaliteitsrekenkamer weigeren deze bijdrage te valideren in de rekeningen. Om die reden verzoeken de supplianten HHM om de gecommitteerden op te dragen dat alsnog te doen.
De gedeputeerden van Holland nemen het rekest over om er uitgebreider onderzoek naar te doen.

12 Op het verzoek van Antony van Haerst verlenen HHM hem gratis paspoort om vanuit Frankrijk door vijandelijk gebied naar de Republiek te komen.

13 De gecommitteerde raden van de Colleges ter Admiraliteit verzoeken in een remonstrantie het gebruikelijke transportgeld te ontvangen voor de verplaatsing vanuit hun provinciën en steden naar de Colleges waarin zij gecommitteerd zijn.
De gedeputeerden van Holland nemen de remonstrantie over voor nader onderling overleg en onderzoek.

14 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 1 feb. op het rekest van twee postmeesters van de Generaliteit om een loonsverhoging te verkrijgen.
HHM volgen het advies van de RvS en besluiten dat een toekenning een te groot precedent zou scheppen, aangezien iedereen kan zeggen dat zijn traktement nu groter moet zijn dan het vroeger was. Als het leger te velde zal zijn, kan met de door de supplianten aangehaalde argumenten rekening gehouden worden, tenminste als ze dan goede diensten bewijzen.

15 De RvS schrijft d.d. 's-Gravenhage 1 feb. dat zij krachtens de resolutie van HHM d.d. 26 jan. hebben geïnformeerd naar het octrooi dat die van Steenbergen verkregen zouden hebben van de Raad van Brabant om stadslasten te heffen in de omliggende streek en naar de contributie van 130 gld. aan de vijand. De RvS heeft in de griffie van HHM naar de instructie van de Raad van Brabant gezocht om te zien op welke manier een dergelijk octrooi verleend zou kunnen zijn. De Raad heeft deze niet kunnen vinden en kan alleen twee afschriften van de octrooien die de Raad van Brabant aan de eigenaars van de omliggende landerijen heeft gegeven, voorleggen.
HHM ontbieden de griffier van de Raad van Brabant in de vergadering en geven hem de twee afschriften. Zij vragen hem hun mee te delen met welke autorisatie de genoemde octrooien verleend zijn.

16 HHM resumeren de resolutie d.d. 31 jan. aangaande het versturen van de repartitie van de schulden van de Admiraliteiten aan de respectievelijke provinciën.
HHM besluiten deze resolutie nog even op te schorten.

17 Beaumont brengt verslag uit over het rekest en de bijbehorende documenten van de reders en de bevrachters van de boeier van Juriaen Jansz.. Diens schip was door een kapitein van de Admiraliteit in het Noorderkwartier in beslag genomen en de lading bij vonnis geconfisqueerd. De supplianten hebben daartegen een mandement van revisie ingediend, waarop de fiscaal van de Admiraliteit beweerd heeft dat dit niet volgens de regels is gebeurd en deze dus wegens verstek zonder gevolg gebleven is.
HHM verklaren het verstek ongeldig en bepalen dat de fiscaal het revisieproces moet vervolgen met de laatste retroacta. Als de zaak zo in staat van wijzen gebracht is, zullen HHM reviseurs aanstellen in deze zaak.

18 Ontvangen zijn een missive van de gezanten van HHM in Engeland d.d. Londen 29 dec. 1628 en een duplicaat van een missive van dezelfde gezanten aan hun collega's in Frankrijk d.d. 13 dec. 1628.
HHM nemen geen besluit.