18/08/1629

 
English | Nederlands

18 - 08 - 1629

1

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Ontvangen is een brief van commandant Duyck d.d. Wijk bij Duurstede 7/17 aug., met daarnaast een lijst van benodigdheden ter verdediging van die stad.
HHM zullen deze lijst aan de RvS ter hand stellen, om hierop naar behoren te beschikken.

2 Terestein en Herbrits zijn uit Woerden teruggekeerd. Ze rapporteren dat ze de zaken aldaar in orde hebben bevonden.

3 Ontvangen is een brief van het stadsbestuur van Amsterdam d.d. aldaar 17 augustus.
Er wordt geen resolutie genomen.

4 Ontvangen is een brief van de magistraat van Deventer d.d. aldaar 4 aug., met informatie over de brief van HHM d.d. 7 aug. betreffende de aanhouding van het kruit alsmede het ophouden van drie compagnieën voor Zutphen bestemde soldaten, waartoe zij opdracht hadden.
HHM zullen de magistraat schrijven dat het aangenaam was te vernemen dat de zaken heel anders lagen dan eerder was aangegeven.

5 Ontvangen is een brief met berichten van Oetges, oud-burgemeester van Amsterdam d.d. Muiden 17/7 augustus.
Er wordt geen resolutie genomen.

6 Ontvangen is een brief van de Staten van Holland d.d. 's-Gravenhage 17 augustus. Zij hebben de heren Pompeus de Rovre, raad en vroedschap van Dordrecht, mr. Jacob van Brouchoven, burgemeester van Leiden, mr. Dirck Bas, oud-burgemeester van Amsterdam en Nanningh van Foreest, secretaris van Alkmaar, genomineerd om naar het leger voor 's- Hertogenbosch te gaan om Z.Exc. van de huidige moeilijke omstandigheden waarin het land zich bevindt, op de hoogte te stellen.
Voor deze heren zal commissie in de vereiste vorm worden gedepêcheerd.

7 Ontvangen is een brief d.d. Klundert 17 aug. van de heer van Vilers, commandant te Willemstad. De brief betreft het samenkomen van de vijand nabij Breda.
Er wordt geen resolutie genomen.

8 Ontvangen is een brief van het stadsbestuur van Elburg d.d. aldaar 7/17 aug., met een verzoek om assistentie van een compagnie soldaten bovenop het volk dat al in de stad is.
HHM zullen een compagnie naar Elburg zenden.

9 Ontvangen is een brief van het stadsbestuur van Harderwijk d.d. aldaar 7/17 aug., met een kopie van de brief van graaf Hendrik van den Bergh. Een belegering dreigt, omdat de voorhoede van de vijand de stad tot op een uur genaderd is. Gevraagd wordt om meer garnizoen.
HHM zullen uit het garnizoen te Utrecht twee compagnieën soldaten lichten en deze naar Harderwijk sturen. Ook zal Golstein worden ontboden en gemaand naar Harderwijk te vertrekken.

10 Golstein, ter vergadering gecompareerd, wordt commissie gegeven om te Harderwijk het commando te voeren. Hij heeft daarop afscheid genomen. HHM wensen hem geluk op zijn reis en zeggen toe hem te zullen bijstaan.

11 Ontvangen is een brief van kolonel Morgan d.d. Naarden 17 aug. en daarnaast de originele aan hem gerichte brief van het stadsbestuur van Harderwijk, alsmede een kopie van de brief van graaf Hendrik van den Bergh aan die van Harderwijk.
Er wordt geen resolutie genomen.

12 Van Morgan is nog een brief ontvangen d.d. Naarden 17 augustus. Hij schrijft dat zijn sergeant-majoor geschikt is om als commandant te Harderwijk te worden ingezet.
HHM zullen kolonel Morgan terugschrijven dat voor de ontvangst van diens brief Golstein het genoemde commando al had aangenomen. Voor de majoor zal voor het commando te Elburg commissie worden gedepêcheerd.

13 Ontvangen is een brief met berichten van Z.Exc., geschreven voor 's-Hertogenbosch d.d. 17 augustus.
Deze wordt niet besproken.

14 Tot de verpachting van een kwart van de konvooien en licenten die op 20 aug. zal plaatsvinden, worden de Staten van Holland of in hun afwezigheid, de Gecommitteerde Raden in het Zuiderkwartier gecommitteerd.

15 Op sterk aandringen van Ter Cuijlen besluiten HHM aan het stadsbestuur van Amsterdam te schrijven een compagnie soldaten naar Kampen te sturen.

16 HHM zullen door middel van aangeslagen biljetten verbieden voortaan schepen of schuiten aan de oostzijde van de Vecht vanaf de Vaartse Rijn tot aan de Hinderdam te leggen, op straffe van verbeurdverklaring.

17 HHM lezen het verzoek van Symon Groffils, afkomstig uit de landen van Luxemburg, die te Geertruidenberg gevangenzit. Zijn verzoek wordt ondersteund door een brief van Z.Exc. d.d. 17 aug., om te worden inbegrepen bij de uitwisseling van gevangenen waartoe op 16 juni 1629 is besloten en waarin hij met name wordt genoemd.
HHM zullen commandant Steven Coop schrijven de gevangene meteen na ontvangst van de brief vrij te laten.

18 Ontvangen is een antwoord van kolonel Hauterives, geschreven uit het kwartier te Wiel nabij Amerongen d.d. 17 aug. op het schrijven van HHM van 16 augustus. Hij excuseert zich voor de bezetting tussen Wijk bij Duurstede en de Vaartse Rijn. Hij suggereert daarvoor kolonel Harwodt en Dyden in te zetten, die met de helft meer volk, veel minder plaatsen te bezetten hebben.
HHM zullen schrijven aan graaf Ernst Casimir van Nassau zo spoedig mogelijk het volk te verdelen over de troepen van de kolonels Hauterives, Harwodt en Dyden. Hiermee moet de Nederbetuwe worden bezet tussen Ravenswaaij en de buitenste dammen [in de Lek]. Ook dient de graaf bekend te maken dat de compagnie van kapitein Termoullen met patent van Z.Exc. vanuit Nijmegen hierheen komt en na een oponthoud van twee dagen in de Betuwe, garnizoen zal kunnen houden in Utrecht.

19 HHM zullen schrijven aan graaf Ernst Casimir van Nassau twee compagnieën haakbusschutters hierheen te laten komen om de vijand te schaden en op verkenning te gaan. HHM zullen de graaf tevens verzoeken hun een nauwkeurige staat van alle ingekwartierde compagnieën in de steden op de Veluwe, in de Betuwe en aan de IJssel toe te zenden. Tegelijkertijd zullen HHM het vertrek van hier van ritmeester Chaise excuseren. Ze kunnen dit niet goedvinden.

20 Bij plakkaat zal de handel met de ingezetenen van Amersfoort worden verboden. Overtreders van dit verbod die achterhaald worden gelden als goede buit en de goederen die ze bij zich hebben, worden verbeurd verklaard.

21 Naar aanleiding van de mededeling van de graaf van Culenborch besluiten HHM kapitein Ter Moullen met de compagnie onder zijn bevel voorlopig te laten blijven waar deze is en te laten waken over de avenues in het graafschap Culemborg met het oog op de overkomst van de vijand in de Betuwe. Van dezelfde compagnie zullen zestig koppen onder een sergeant in het graafschap Buren gehouden worden om daar om dezelfde reden de wacht te houden.

22 HHM zullen Z.Exc. in kennis stellen van de belangrijkste resoluties van HHM over het behoud van de staat van deze landen.

23 Ingenieur Dubois wordt gelast zich in plaats van ingenieur Van Thijen naar Harderwijk te begeven. Laatstgenoemde zal hier blijven in dienst van het land. Dubois heeft van agent Verburch een kwitantie van 100 gld. ontvangen.

24 2 HHM overleggen hoe de Betuwe tussen Wijk bij Duurstede en de buitenste dammen het best verdedigd kan worden, hoe men Klundert en Roodevaart bij Willemstad tegen een vijandelijke invasie kan beschermen, alsmede welk middel men ter hand zal nemen om de vijand in deze kwartieren te schaden.
HHM besluiten ten eerste uit de graafschappen Buren en Culemborg en de heerlijkheid Vianen de derde man uit elke stad en de vierde man van de opgezetenen van het platteland - ouder dan twintig en jonger dan zestig - op te roepen om hun districten dag en nacht met goede orders en wapenen te verdedigen en te waken over de passages waarlangs de vijand de Betuwe zou kunnen binnenvallen. Op gelijke wijze zal de derde en vierde man uit de steden Leerdam, Heukelum, Asperen, IJsselstein, Beesd en Rhenoy worden opgeroepen. Ze dienen zich bewapend met een musket of vuurroer en voorzien van een spade of schop en met levensmiddelen voor de tijd van zes dagen in Ravenswaaij te vervoegen, alwaar ze van kolonel Haulterives over hun werkzaamheden en wacht orders zullen ontvangen. Ook zullen HHM schrijven aan graaf Ernst Casimir van Nassau de compagnieën van kolonel Haulterives, Harwodt en Diden zo snel mogelijk te verdelen. Naast de burgers en boeren dienen ze de Nederbetuwe tussen Ravenswaaij en de buitenste dammen te bezetten.
Ten tweede besluiten HHM te schrijven aan de Staten van Zeeland om in allerijl naar Klundert en de Roodevaart de vierhonderdtachtig bootsgezellen te laten afzakken die door de bewindhebbers van de WIC zijn aangenomen en deze te versterken met zoveel matrozen als zij weten te krijgen.
Ten derde zal worden geschreven aan graaf Ernst Casimir om in dienst van het land twee compagnieën ruiters met haakbussen hierheen [Utrecht] te sturen. De gedeputeerden van Holland hebben uit hun midden Meerman en Herbrits gecommitteerd om de Staten van Holland ertoe te bewegen de derde man uit te zenden, zowel uit de steden als van het platteland en deze tezamen welbewapend naar Utrecht te laten komen. Andere provincies wordt verzocht het voorbeeld van Holland te volgen in deze moeilijke tijden.

25 3 Raadsheren Diderick van Bemmel en burggraaf Bernard van Welderen hebben uit kracht van hun geloofsbrieven van het Hof van Gelderland d.d. 6/16 augustus. HHM voorgesteld om na de overgang van Amersfoort, over Wijk bij Duurstede gunstig te beschikken en de stad met oorlogsvolk te bezetten om deze te bewaren voor een bestorming. Ook verzoeken ze om enkele retranchementen of een verschansing van boven de dijk van Amerongen en dat in een formaat als HHM raadzaam achten. Ze oordelen het zelf hoognodig om in elk geval een retranchement te maken bij het veer aan de Betuwse zijde tegenover de stad Wijk bij Duurstede, om naar gelang de situatie dat vereist de zijde van de stad grenzend aan het water te kunnen verdedigen met kanonnen en musketten.
Ten tweede verzoeken de supplianten HHM om de Rijn aan de Betuwse zijde vanaf Wijk bij Duurstede naar beneden tot aan de Vaartse Rijn of Vianen met krijgsvolk te bezetten, of tenminste de belangrijkste avenues en de plaatsen waar de vijand met weinig moeite zijn sloepen te water kan laten en snel volk kan overzetten.
Ten derde klagen de supplianten dat alle troepen te Arnhem onder het commando van graaf Ernst Casimir van Nassau zijn verdeeld, ten behoeve van de bezetting van de grenssteden op de IJssel tussen Doesburg en Zwolle, de steden Wageningen, Rhenen, alsmede de Waal stroomopwaarts tussen de dwarsdijk en Schenkenschans ['s-Gravenwaard] en vandaar de Rijn stroomafwaarts tot Wijk bij Duurstede. Ze laten het ter discretie van HHM of vanaf die zijde of uit de troepen geen koppen kunnen worden gelicht.
HHM verklaren ten eerste bericht te hebben ontvangen dat enkele compagnieën soldaten al binnen deze stad zijn gebracht, dat er om de stad enkele werken zijn gemaakt, dat er veertig gardes naar de dijk waren gebracht om deze door te steken, maar dat ze gelukkig commandant Duijck konden opdragen een travers op de dijk aan te leggen.
Ten tweede verklaren HHM dat uit de graafschappen Buren, Culemborg en de heerlijkheid Vianen de derde man uit de stad en de vierde man van de opgezetenen van het platteland van de graafschappen en de heerlijkheid worden opgeroepen, ouder dan twintig en jonger dan zestig. Ze moeten hun districten overdag en 's nachts met goede orders en goed bewapend beschermen en waken over de passages waarlangs de vijand de Betuwe zou kunnen binnenvallen. Ook roepen HHM de derde en vierde man onder dezelfde voorwaarden op uit de steden Leerdam, Heukelum, Asperen, IJsselstein, Beesd en Rhenoy. Ze dienen zich bewapend met een musket en vuurroer en voorzien van een spade of een schop en levensmiddelen voor een tijd van zes dagen te vervoegen in Ravenswaaij, alwaar ze van kolonel Haulterives orders over hun wacht en werkzaamheden zullen ontvangen.
Ten derde verklaren HHM dat aan graaf Ernst Casimir van Nassau is geschreven de compagnieën van de kolonels Haulterives, Harwod en Diden zo spoedig mogelijk te verdelen. Samen met burgers en boeren dienen zij de Nederbetuwe tussen Ravenswaaij en de buitenste dammen te bezetten.

26 4 Ter versterking van het garnizoen van Harderwijk besluiten HHM uit het garnizoen alhier kapitein De Vries met een compagnie te lichten en deze naar Harderwijk te zenden. Met dat doel wordt voor hem patent in de vereiste vorm gedepêcheerd. Het stadsbestuur van Amsterdam wordt verzocht daarheen ook een compagnie te zenden.

27 5 Ontvangen is een brief met berichten van Joachimi d.d. Londen 5 augustus.
Er wordt geen resolutie genomen.

28 6 Ontvangen is een brief van graaf Ernst Casimir van Nassau en de gedeputeerden van HHM te Arnhem d.d. Arnhem 7/17 aug. met enkele bijlagen met berichten.
Er wordt geen resolutie genomen.

29 7 Op het voorstel van Hertevelt besluiten HHM de RvS te verzoeken en te machtigen navraag te doen wie de slaken in de sluis bij de uiterwaarden gesloten heeft. Daarna zal pas besloten worden.

8

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

30 9 Ontvangen is een brief van Z.Exc. geschreven vanuit het leger voor 's-Hertogenbosch d.d. 16 augustus. Hij schrijft dat de voltooiing, bemanning en bewaking van het nieuwe retranchement vanaf de Vaartse Rijn tot aan de Hinderdam zo goed mogelijk en met de minste problemen moet worden afgemaakt en in gebruik genomen. Voorgesteld wordt Brederode, Hauthain en kolonel Morgan eenmaal samen te laten komen en aan elk van hen een van de districten van het genoemde retranchement toe te wijzen. Hauthain wordt het opzicht over het gedeelte vanaf Wijk bij Duurstede voorbij de Vaartse Rijn tot aan Utrecht toegewezen, Brederode behalve het commando over Utrecht, ook een gedeelte van het retranchement richting Hinderdam en kolonel Morgan de rest tot aan de Hinderdam, met uitzondering van de stad Naarden. Ook krijgt elk van hen een compagnie waarmee zij hun districten kunnen verdedigen.
Dit wordt in aanwezigheid van de RvS , Brederode en Hauthain besproken, waarna HHM besluiten dat de RvS enkele personen uit zijn vergadering moet committeren om de situatie van Wijk bij Duurstede tot voorbij de Vaartse Rijn in ogenschouw te nemen. Ze machtigen de RvS om zonder enige ruggespraak de grienden en rijswaarden aan weerszijden van de Lek (die de vijand bij een doorbraak beschutting zouden bieden en de verdediging daartegen zouden bemoeilijken) te kappen. De RvS moet ook enkele personen uit zijn midden committeren om het nieuwe retranchement te visiteren strekkend vanaf de Vaartse Rijn tot aan de Hinderdam. Indien dat lager wordt bevonden dan zeven á acht voet hoog en aan de kruin zes voet breed en het niet direct aan het water ligt, dan mogen de gecommitteerden zonder enige ruggespraak het retranchement aanbesteden en al het geboomte en andere obstakels doen ruimen. Daarna zal over de bezetting van de kwartieren en het aantal compagnieën worden besloten.

1 HHM en de RvS vergaderen te Utrecht .
2 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 54.
3 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 54 en gedeeltelijk afgedrukt in Aitzema, S. & O. kwarto II, 856-857/folio I, 871.
4 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 54.
5 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 54.
6 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 54.
7 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 54.
8 In S.G. 54 volgt hier de datum 19 aug. en een deel van een besluit, maar dat is geschrapt, met in de marge de mededeling dat de resolutie later volgt. Het is resolutie 1 van 19 augustus.
9 Deze resolutie is door een klerk ingeschreven in S.G. 54.