23/08/1629

 
English | Nederlands

23 - 08 - 1629

1

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Meerman, uit Holland teruggekeerd, rapporteert ter vergadering van HHM dat de Staten van Holland er ter voorkoming van moeilijkheden voor het land mee akkoord gaan om in plaats van elke derde burger en boer uit te zenden, een maand of met instemming van HHM langer, vijfduizend weerbare mannen te lichten op dezelfde soldij als de schutters (10 st. daags). Voorwaarde is dat de andere provincies elk naar rato van hun quote hetzelfde zullen doen. Indien ze op dat punt in gebreke blijven (wat overigens niet te verwachten is) dienen ze het equivalent daarvan in baar geld op te brengen ten profijte van de Generaliteit.
De gedeputeerden van de provincies stemmen er conform de wensen van hun principalen mee in deze soldaten in compagnieën in te delen, waarover de provincies, leden en steden moedige en besluitvaardige personen moeten aanstellen als kapiteins en officieren. Deze zullen op gelijke wijze worden beloond als de kapiteins en officieren van de waardgelders. De compagnieën zullen bewapend worden, de ene helft met musketten en morlioens, de andere helft met pieken en rustingen met toebehoren conform het gebruik van het land. Om ervoor te zorgen dat er geen gebrek is aan wapens voor de te lichten soldaten, wordt de RvS gemachtigd de Gecommitteerde Raden van Holland te verzoeken deze zo spoedig mogelijk te doen inkopen.

2 Ontvangen is een brief van de Staten van Holland d.d. 's-Gravenhage 20 augustus. Zij schrijven onder andere van tijd tot tijd te worden belast met de verzending van geld naar het leger voor 's- Hertogenbosch. Ze gaan daar niet mee door, omdat de andere provincies zich daaraan om verschillende redenen onttrekken. Ze verzoeken om op de aandelen die het land in de WIC toekomt boven de 200.000 pond, alsnog 400.000 pond te lenen van 40 groot het pond, om daaruit geregeld het geld te betalen tot onderhoud van het leger.
HHM zullen de Gecommitteerde Raden van Zeeland machtigen zich er serieus voor in te spannen bij de vergadering van de Heren Negentien van de WIC die momenteel te Middelburg vergadert, om met de aandelen die de Generaliteit in deze Compagnie toekomen als onderpand, tegen een jaarlijkse rente van zestien procent voor de tijd van zes maanden zo snel mogelijk 400.000 pond te verschaffen, boven de 200.000 pond die al zijn opgenomen.

3 Ontvangen is een brief met berichten van Eck d.d. Wageningen 11/21 augustus.
Er wordt geen resolutie genomen.

4 Ontvangen is een brief van de Staten van Holland d.d. 21 aug., met het verzoek aan HHM te bevorderen dat de achterstallen in de consenten die zijn verleend met het oog op de verovering van 's- Hertogenbosch, het aannemen van veel extraordinaris krijgsvolk en de betaling van andere lasten, worden aangezuiverd.
De RvS zal een staat van de achterstallen in de consenten opmaken en zich er door middel van een brief aan de provincies die in gebreke blijven, voor inspannen dat de achterstallen aangezuiverd worden.

5 Ontvangen is een brief van de vroedschappen van Rhenen d.d. aldaar 11/21 aug., met de mededeling dat de compagnie Engelsen van sergeant-majoor Sir Jan Veer en de compagnie van kapitein Rheede aldaar garnizoen houden.
Er wordt geen resolutie genomen.

6 Ontvangen is een brief alsvoren d.d. 22 aug. betreffende het binnenbrengen van het koren.
Er wordt geen resolutie genomen.

7 Ontvangen is een brief van Z.Exc. geschreven vanuit het leger voor 's-Hertogenbosch d.d. 22 aug. en een duplicaat van een brief van Diden aan Z.Exc. over de verovering van Wezel.
Er wordt geen resolutie genomen.

8 Ontvangen is een brief van Eck, commandant te Wageningen d.d. 12/22 aug. met bericht over het binnenhalen van het koren aldaar.
Er wordt geen resolutie genomen.

9 Ontvangen is een brief van stadhouder graaf Ernst Casimir van Nassau d.d. Arnhem 21 augustus.
Er wordt geen resolutie genomen.

10 Ontvangen is een missive van Reinier Golstein, commandant te Harderwijk. De magistraat aldaar verontschuldigt zich voor de betaling van geld voor de reparatie van de forticatiewerken. Golstein verzoekt ten eerste om toezending van wat geld, ten tweede laat hij weten dat hij een memorie heeft ingediend om de magistraat van deze stad hem de sleutels te laten overhandigen en hem het [wacht]woord te geven.
Een beslissing wordt opgeschort.

11 Door burgemeester Weede worden ter vergadering enkele punten meegedeeld betreffende het aanstellen van enkele voorwachten, alsmede de bescherming van de sluizen en anderszins.
HHM verzoeken Weede deze punten schriftelijk in te dienen.

12 Noortwyck deelt ter vergadering mee dat er honderdvijftig goedbewapende boeren uit Holland zijn aangekomen ter bezetting van het retranchement langs de Vecht.
HHM dragen de aanwezige Brederode op deze boeren onder te brengen waar ze momenteel zijn. Wel moet erop gelet worden dat ze worden gelegerd in het gedeelte van de werken die eerder door hun zijn begonnen.

13 Noortwyck en Terestein worden gecommitteerd om met Brederode enkele geheime zaken en de verrassingsaanval te onderzoeken en tenuitvoer te brengen.

14 Gehoord wordt het rapport van Oetges, Seger Symonsz. en Walta over wat hun is overkomen tijdens het uitvoeren van hun commissie inzake het doorsteken van de dammen, dijken en kaden en met name de Horstermeer. Tevens brengen zij hun overwegingen naar voren over hun commissie.
HHM zullen de RvS nogmaals machtigen om zonder Oetges dezelfde commissie te effectueren.

Post prandium

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

15 Z.Exc. schrijft vanuit het leger voor 's-Hertogenbosch d.d. 21 aug. dat Henrick Holck, overste van het lijfregiment van de koning van Denemarken dat momenteel in het land is, aanbiedt driehonderd ruiters binnen veertien dagen in dienst van het land aan te nemen en tweeduizend goed geoefende soldaten binnen drie weken.
Deze brief zal de RvS voor advies ter hand worden gesteld.

16 President Vosbergen deelt mee dat overste-luitenant Van Herten binnen enkele dagen vijfhonderd goedbewapende en uitgeruste ruiters in dienst van het land wil aannemen.
Hierover zal het advies van de RvS worden ingewonnen.

17 Kapitein Adriaen Duyck schrijft d.d. Wijk bij Duurstede 22 aug. dat hoewel sergeant-majoor Hallardt op akte van Z.Exc. aldaar commandeert, HHM zowel aan hem als aan Hallardt hebben geschreven. Hij verzoekt HHM om uitsluitsel.
HHM zullen Duijck terugschrijven dat ze willen dat Hallardt commandant blijft. De reden dat ze hem hebben geschreven is dat HHM bij hun aankomst alhier niet wisten dat Z.Exc. al eerder aan Hallardt akte had verleend om aldaar te commanderen.

18 De Kleefse stadhouder en raden te Emmerik [Emmerich] d.d. 20 aug. verzoeken HHM per brief om in verband met de verhindering van commissaris Rensen een ander, door hen voorgesteld persoon in zijn plaats aan te stellen, om de militie van de keurvorst te verminderen tot duizend man.

19 Ontvangen is een brief van het stadsbestuur te Emden d.d. aldaar 8 aug., met verschillende bijlagen betreffende de vijandelijkheden met de keizerlijke troepen.
Deze brief met bijlagen zal de RvS voor advies ter hand worden gesteld.

20 Commissaris Snouck schrijft d.d. Enkhuizen 22 aug. dat aldaar twee kagen met soldaten van het regiment van overste Ferents gearriveerd waren, die het nieuws overbrachten dat Ferents met het gros van zijn regiment van omtrent 3.600 man in aantocht was.
Van deze brief zal een kopie aan Z.Exc. worden gezonden.

21 Ontvangen is een brief met verschillende bijlagen van de gedeputeerden van HHM te Arnhem d.d. 22 aug., en de lijst van gevangen officieren te Wezel. In de brief staat dat de pastoor van ...2 de vijand heeft aangemoedigd de IJssel te passeren, alsmede dat de geestelijkheid te Emmerik [Emmerich] en Rees druk correpondeert met de vijand. De gedeputeerden geven HHM in overweging het handelen van de pastoor te onderzoeken en de geestelijkheid de genoemde steden uit te zetten.
HHM nemen dit in overweging.

22 Tercuilen deelt HHM de inhoud van een brief van de magistraat te Deventer aan Z.Exc. mee, met het verzoek om meer garnizoen en geld ter voltooiing van de werken.
Er wordt geen resolutie genomen.

23 Culemborg maakt HHM bekend dat de ambtman van Beesd en Rhenoy het bevel van HHM d.d. 18 aug. ontvangen hebben om de derde man wonend in genoemde plaatsen en de vierde man van de opgezetenen van het platteland daaronder ressorterend, zich bewapend te laten vervoegen te Ravenswaaij om aldaar van kolonel Hauterives orders te ontvangen over hun werkzaamheden en wacht. Culemborg laat HHM weten eerder van Z.Exc. opdracht te hebben gekregen om met de boeren onder zijn bevel de Hemertse Waard te bewaken. Hij verneemt graag van HHM wiens orders hij moet opvolgen.
Hij dient de orders van Z.Exc. op te volgen, aangezien die het eerst zijn gegeven.

24 Ter vergadering compareren Walta en Jensma, raden van State. Ze delen HHM mee dat de plaats waar men de bedekte weg voor deze stad alsmede andere werken zou aanleggen, inmiddels was afgestoken. Ze willen graag van HHM horen tot wiens last deze aanbesteding komt. President Vosbergen heeft Walta en Jensma laten weten dat alvorens hierover iets te kunnen verklaren, zij conform een eerdere resolutie over deze en dergelijke zaken eerst met de Staten van Utrecht zullen overleggen.

25 Ontvangen is een brief van de ambtman en de ridderschappen van de Nederbetuwe d.d. Tiel 10 aug. o.s.
Er wordt geen resolutie genomen.

26 Graaf Hendrik van den Bergh, veldoverste van de koning van Spanje, antwoordt vanuit het leger te Dieren d.d. 21 aug. op de brief van HHM d.d. 14 aug. over de overlast en executies in het graafschap Zutphen. Dat gaat hem aan het hart. De overlast is voor het overgrote deel begaan door personen in het keizerlijke leger die niet onder zijn commando stonden, voordat zij zich bij het koninklijke leger voegden. Hij kon hiertegen onmogelijk iets aanvangen. Naderhand is de wanorde buiten zijn wil om doorgegaan.
HHM zullen deze brief zorgvuldig bewaren zonder daarvan kopieën uit te geven. Clant die nadrukkelijk om een kopie vraagt, wordt dit geweigerd.

1 HHM en de RvS vergaderen te Utrecht .
2 Een plaatsnaam ontbreekt.