03/09/1629

 
English | Nederlands

03 - 09 - 1629

1

Presentielijst:

Resoluties:

1 HHM bestuderen nogmaals het verzoek van Hendrick Beecman, dat gisteren al aan de orde kwam.
De suppliant wordt gecommitteerd als commies van de oorlogsmunitie te Wezel. Daartoe zal commissie worden gedepêcheerd.

2 Van Diden zijn twee brieven d.d. Wezel 28 en 29 aug. ontvangen. De brief van 28 aug. gaat vergezeld van de lijsten van oorlogsmunitie, levensmiddelen en namen van de belangrijke personen die bij de inname van Wezel gevangen zijn genomen.
Ontvangen is een brief met berichten van overste Erentruiter d.d. Amersfoort 24 augustus.
Er wordt geen resolutie genomen.

3 Z.Exc. schrijft vanuit het leger voor 's-Hertogenbosch d.d. 31 aug. dat hij kapitein Jan van den Bosch hierheen heeft gezonden om samen met iemand uit de RvS en vooral iemand uit de provincie Utrecht naar de Grebbe te gaan, om vandaaruit het gebied tot Amersfoort te bezichtigen.
Er wordt geen resolutie genomen.

4 De gedeputeerden te velde voor 's-Hertogenbosch schrijven d.d. 2 sept. dat Z.Exc. door maarschalk De Chastillon aangesproken is met het verzoek het vacerende regiment van markies De Courtomée aan hem toe te wijzen. Hij zou dan twee luitenant-kolonels onder zich hebben.
HHM zullen Z.Exc. schrijven het verzoek bedenkelijk en strijdig te vinden met de regelgeving van het land. HHM zagen luitenant-kolonel Maisonneufe graag tot kolonel benoemd, indien Z.Exc. hem geschikt acht voor de functie. Verder bevelen zij Z.Exc. de zoon van wijlen De Courtomée aan voor bevordering.

5 Besproken wordt het vierde punt van het rapport, gisteren door Berck ingediend, dat de nieuwe magistraat te Amersfoort een ordonnantie heeft doen uitgaan waarin wordt bepaald dat alle tijdens de laatste moeilijkheden uitgeweken personen die zich alleen of met hun familie elders hebben gevestigd, binnen een bepaalde tijd weer naar Amersfoort moeten terugkeren op straffe van confiscatie van hun goederen.
HHM zullen de magistraat schrijven dat de ordonnantie onrechtmatig is en hem opdragen deze in het openbaar te herroepen. Het behoort niet tot de bevoegdheden van een magistraat van een stad deze of dergelijke ordonnanties te doen uitgaan.

6 Raadpensionaris Duyck heeft HHM op last van de heren van Holland opening van zaken gegeven over een zaak van algemeen belang voor de provincie.
Duyck zal van zijn rapport een kort verbaal opstellen dat daarna in het secreet register zal worden opgetekend. De resolutie over de communicatie in de provincies over deze zaak wordt uitgesteld tot woensdag. De gedeputeerden mogen hierover buiten de vergadering mondeling noch schriftelijk mededelingen doen.

7 Olphert Baerentsz., raad van State, deelt HHM ter vergadering mee in kracht van de commissie waarmee hij door de gedeputeerden te velde is belast alsmede de commissie van HHM die daarop is gevolgd, ter proviandering van het leger van de WIC ter Kamer Amsterdam honderdduizend pond hard brood te hebben ontvangen. Ten tweede laat hij weten behalve het genoemde brood ook achthonderd tonnen meel die hij van Arent Roeters had gekocht, naar het leger te hebben gezonden. Verder heeft hij nog honderdzeventig last rogge à 142 goudguldens per last gekocht. De rogge is ter maling naar een molen gebracht. De verkopers mogen als de rogge gemalen is het meel wel achterhouden, totdat de burgemeesters van Amsterdam de betaling van de rogge hebben afgesproken. Baerentsz. verzoekt de heren van Holland hun krediet voor de betaling te zenden. De heren van Holland zien hiervan af.

8 Olphert Barentsz. heeft HHM eraan herinnerd dat ze er gisteren akkoord mee zijn gegaan de helft van de troepen van overste Ferents naar het leger te laten vertrekken of het deel dat dan gereed was om weggezonden te worden, dit om verdere wanordelijkheden te voorkomen naar aanleiding van de uitbetaling van de halve in plaats van de hele maand gage. Baerentsz. voegt hieraan toe dat Brederode de RvS vandaag had laten weten dat acht van de belangrijkste aanstichters van de commotie zijn gevangengenomen. Hij wil graag weten van HHM of de troepen moeten worden opgehouden totdat deze gevangenen zijn gestraft, of geheel of gedeeltelijk toch al naar het leger moeten worden gestuurd.
HHM besluiten de troepen per schip naar het leger te zenden. Daarna zullen de gevangenen worden gestraft.

9 De RvS compareert en geeft HHM ter overweging het afmarcheren van de troepen van Ferents uit te stellen tot morgen. Ondertussen zouden de aanstichters van de commotie conform de overtreding ten aanschouwen van de genoemde troepen kunnen worden gestraft. Burgemeester Weede wijst op de grote moeilijkheden die de burgemeesters van Utrecht hebben moeten trotseren als gevolg van de wanordelijkheden onder de troepen. Ze voorzien een voortzetting hiervan bij een langer verblijf.
Ondanks het tegengestelde advies van de RvS besluiten HHM de troepen zo snel mogelijk te laten vertrekken naar het leger onder begeleiding van de commissarissen Hoogenhouck en Croesen. Ter bestraffing zullen de gevangen aanstichters later daarheen worden gezonden.

10 HHM zullen het gerecht te Rotterdam verzoeken om informatie over de gevangenname van procureur Jan Schouten.

11 HHM machtigen de RvS zich te laten informeren en HHM te berichten of er in de nieuwe magistraat te Amersfoort geen persoon of personen zijn opgenomen die zijn aangeklaagd.

12 Brederode compareert ter vergadering en toont HHM een lijst met de compagnieën die Z.Exc. van plan is te ontbieden in het leger voor 's- Hertogenbosch, wanneer het vijandelijke leger over de Rijn en de Maas komt.
HHM bedanken Brederode hiervoor.

13 President Eijsinga zet uiteen dat Falckenberch, hofmaarschalk van de koning van Zweden, hem door middel van een brief d.d. 31 aug. heeft verzocht HHM maatregelen te laten treffen om de Zweedse troepen op de plaats waar het garnizoen is gelegerd een hele maand soldij uit te betalen. De troepen mogen alle maanden worden gemonsterd. Indien de soldij niet ter plaatse aan het volk wordt uitbetaald, zou het geld vijf of zes dagen voor de betalingstermijn op een te specificeren plaats moeten worden uitgekeerd. Ten tweede verzoekt hij de soldaten gelegerd in Mastenbroek van servitiën te voorzien. Ten derde vraagt hij HHM de officieren in dienst van het land die Zweedse soldaten hebben doen overlopen om ze bij hun eigen compagnieën te voegen, nadrukkelijk te bevelen deze te restitueren aan maarschalk Falckenberch, zodat ze gerechtelijk kunnen worden gestraft.
Deze punten zullen voor een beslissing aan de RvS ter hand worden gesteld.

14 Warmont, Bruninxs en Eijsinga zijn, met een brief van Z.Exc. d.d. 1 sept., teruggekeerd uit het leger. Ze hebben Z.Exc. verklaard dat de fortificaties aan de stad Utrecht alsmede aan de steden in die provincie door de Staten van Utrecht moeten worden verzorgd en betaald. Ook zou het benodigde geld voor het retranchement vanaf de Vaartse Rijn tot aan de Hinderdam en het werk aan de Grebbe door die Staten moeten worden voorgeschoten, ten laste van degenen die het aangaat. Z.Exc. heeft daarop geantwoord met de Utrechtse gecommitteerden Tienhoven, Amerongen en Van der Linden het punt van de fortificaties, de betaling en het benodigde voorschot te hebben besproken. Hij heeft de gecommitteerden aanbevolen hierover bij hun principalen een positief rapport uit te brengen.
De gedeputeerden van Utrecht wordt verzocht zich hierover uit te spreken. De heren antwoorden dat ze verwachten morgen de resolutie van hun principalen te kunnen inbrengen.

1 HHM en de RvS vergaderen te Utrecht .