09/09/1629

 
English | Nederlands

09 - 09 - 1629

1

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 De thesaurier is uit het leger teruggekeerd. Hij rapporteert het volgende: ten eerste dat Z.Exc. het plan om het vijandelijke leger op de Veluwe aan te tasten, niet goedkeurt. Wel mag men het leger onverhoeds aanvallen met enkele in de Betuwe aanwezige vuurroers en cavalerie indien men daar voordelen van verwacht; ten tweede dat Z.Exc. de voortgang van de werken aan de Vecht ten hoogste aanbeveelt en hij een rapport verwacht over de inspectie van de Grebbe om aldaar een landweer te maken; ten derde dat Z.Exc. sterk aanbeveelt om voor de nabij Rhenen gelegen dwarsdijk een gracht te laten graven van drie roeden breed; ten vierde verwacht Z.Exc. alsnog een resolutie over het lichten van compagnieën als de vijand met zijn hele leger over de Rijn is getrokken, volgens de daarvan toegestuurde en nu vernieuwde lijst.
De thesaurier wordt bedankt voor zijn moeite. HHM zullen graaf Ernst Casimir van Nassau en de gedeputeerden van HHM te Arnhem in overweging geven iets belangrijks tegen de vijandelijke bruggen over de IJssel te ondernemen, zonder daarbij de macht van het land in de waagschaal te stellen.

2 Ambassadeur Langerack schrijft d.d. Parijs 31 aug. onder andere graag bericht te ontvangen over de verovering van Wezel en over het volk dat daarbij is omgekomen.

3 Mathias Notelmans van Zaltbommel verzoekt driehonderdvijftig zakken zout van de stad Grave naar Gennep te mogen voeren.
Dit verzoek wordt de RvS voor advies ter hand gesteld.

4 Ontvangen is een brief van commandant Mulert d.d. Gennep 1 sept. met de klacht dat de kantoren van de steden Nijmegen en Grave weigeren paspoorten te geven of enkele goederen naar Gennep te laten gaan.
Deze klacht wordt de RvS voor advies ter hand gesteld.

5 De gedeputeerden van HHM te Arnhem verzoeken per brief d.d. aldaar 8 sept. onder andere om flinke financiële hulp.
Deze brief wordt de RvS voor advies ter hand gesteld.

6 De gedeputeerden van HHM te Wezel verzoeken per brief d.d. aldaar 6 sept. om financiële hulp.
Deze brief wordt de RvS voor advies ter hand gesteld.

7 Op de onkostendeclaratie van Eyssinga en Jensma in verband met hun reis naar Emden voor het aannemen van de Zweedse troepen sinds 4 juli 1629, wordt ordonnantie gedepêcheerd.

8 Ter vergadering compareren Herberts en De Groot. Zij zijn teruggekeerd uit Rotterdam en rapporteren conform de resolutie van HHM de schout, burgemeesters en schepenen van Rotterdam te hebben getracht te bewegen tot uitlevering aan de Generaliteit van de gevangengenomen Jan Leendertsz. Schouten die verboden correspondentie heeft gevoerd met een vijandelijke persoon te Brussel. Zij weigerden dit. Wel zijn ze bereid opening van zaken te geven over de bekentenis van de gevangene. Het gerechtelijk verhoor daarvan is ter vergadering getoond.
Herberts en De Groot worden bedankt voor hun moeite.

1 HHM en de RvS vergaderen te Utrecht .