18/09/1629

 
English | Nederlands

18 - 09 - 1629

1

Presentielijst:

Resoluties:

1 Op 10 okt. zal door alle provincies, geassocieerde landschappen en de steden en leden ervan een vasten- en bededag worden uitgeschreven om God te danken voor de overwinningen: de verrassingsaanval op Wezel en de verovering van 's- Hertogenbosch. Gebeden moet worden om Gods zegen voor deze staat bij de verdrijving van de vijand uit hun landpalen en de bekering van de ingezetenen van 's-Hertogenbosch tot ware kennis van Gods heilige woord.

2 Door president Schaffer wordt HHM ter overweging gegeven de kerken te 's- Hertogenbosch door middel van beroep of uitlening van predikanten te voorzien. De kerkenraden van de steden Gorinchem, Heusden, Zaltbommel en Utrecht zullen worden geschreven predikanten voor een korte tijd aan 's-Hertogenbosch uit te lenen, om daar met predikant Coenradus in alle rust een nieuwe gemeente aan te kweken. Gevraagd wordt om Spiliardus (Gorinchem), Voetius (Heusden), Moringus (Bommel) en om Bushoff (Utrecht).

3 HHM besluiten morgen voor de middag predikant Coenradus in de publieke grote kerk te 's- Hertogenbosch een dankzegging over de overwinning op deze stad uit te laten spreken, tenzij Z.Exc. daartegen goede redenen aanvoert.

4 Ontvangen is een brief van commissaris Snouck d.d. Enkhuizen 14 sept. betreffende het volk dat door resident Aissma op last van HHM is gelicht onder sergeant-majoor Protz. Een beslissing wordt opgeschort.

5 Sergeant-majoor Wyts wordt binnengeroepen. Hem wordt aangezegd maatregelen te treffen tegen de soldaten op wacht in de poorten van 's- Hertogenbosch, die geld afpersen van in- en uitgaande personen uit verschillende provincies en steden die daarheen zijn gekomen om de stad met eigen ogen te zien. Dit zal hij doen.

6 HHM behandelen de met de geestelijkheid, magistraat en burgerij te 's- Hertogenbosch overeengekomen punten en artikelen. Overlegd wordt over de handelwijze van de staat in deze.
HHM zullen de zaak uitstellen totdat over de regering van de genoemde stad is besloten.

7 De Gedeputeerde Staten van Utrecht d.d. Utrecht 7/17 sept. schrijven onder andere dat overste Roosencrantz die dag met zijn regiment uit Denemarken bij de Hinderdam zou aankomen. Zij zouden al het mogelijke doen om het regiment vandaar met schepen in Utrecht te brengen. Ze verwachten orders van HHM wat er dan met het regiment moet gebeuren.
HHM zullen de gedeputeerden terugschrijven het regiment in de stad Utrecht te houden en onder te brengen, totdat Z.Exc. dit met een patent zal lichten.

8 Ontvangen is een brief met berichten van Langerack d.d. Parijs 6 september.
Er wordt geen resolutie genomen.

9 Ontvangen is een brief van de Staten van Zeeland d.d. Middelburg 10 september. Zij schrijven mr. Pieter Croock, secretaris van de stad Middelburg, te hebben gedeputeerd ter vergadering van HHM naast Beaumont en Vosbergen. Croock wordt verwelkomd en toegelaten tot de vergadering.

10 Punt drie en vier van de capitulatie met de geestelijkheid, magistraat en de burgerij binnen 's- Hertogenbosch houden in dat de geestelijke en religieuze personen hun leven lang de inkomsten en vruchten zullen genieten van hun goederen gelegen op plaatsen waar contributie wordt betaald. Die uit kerkelijke en pastoriegoederen zullen aan HHM toevallen. Ook zullen alle nonnen en andere vrouwelijke geestelijken worden onderhouden uit de inkomsten van hun kloostergoederen.
HHM machtigen de RvS alle comptabelen van de genoemde goederen en verder allen die het aangaat aan te zeggen HHM de originele boeken, registers en documenten van de genoemde goederen over te dragen en de namen op te tekenen van de geestelijke personen die het vruchtgebruik genieten, alsmede van de nonnen en andere vrouwelijke geestelijken die hun leven lang zullen worden onderhouden.

11 Ter vergadering compareert de koning van Bohemen. Hij feliciteert HHM met de overwinning op 's- Hertogenbosch.
HHM bedanken de koning hiervoor en voor zijn bijdrage.

12 De koning van Zweden en de hertog van Brandenburg zal de overwinning op 's- Hertogenbosch en de inname van Wezel worden bekendgemaakt. Commissaris Cracou wordt op de hoogte gesteld van de met die van 's-Hertogenbosch overeengekomen artikelen om aan de koning van Denemarken mee te delen. Ook zullen orateur Haga, resident Aissma en agent Brederode worden ingelicht, om die informatie ten bate van deze staat te gebruiken.

13 De thesaurier maakt ter vergadering van HHM bekend dat de RvS hem een staat heeft gestuurd van alle nieuwe lichtingen. Met name zou gelet moeten worden op het aflopen van de aanstellingstijd. Ten tweede wordt erop gewezen dat de termijn van vier maanden die Gelderland , Holland en Utrecht hebben beloofd voor hun rekening te nemen voor het onderhoud van de twaalfduizend man, binnen veertien dagen afloopt.
HHM zullen dit overleggen met Z.Exc. en verzoeken daartoe Huijgens, Van der Dusse, Bas, Beaumont, Ploos, Veltdriel, Haersolte, Schaffer en uit de RvS Jensma en de thesaurier-generaal. Met Z.Exc. zullen zij spreken over het volgende: ten eerste over het afbreken van de legerwerken, ten tweede over wat er met het leger moet gebeuren, ten derde wat men zal doen met de 89 man die uit Lübeck zijn gekomen onder sergeant-majoor Protz, ten vierde of men de in Holland gelichte burgers moet afdanken, ten vijfde hoe men moet handelen bij de aanstelling van de magistraat en de ambtenaren te 's-Hertogenbosch. Ten zesde moeten zij Z.Exc. feliciteren met de overwinning op 's- Hertogenbosch. HHM verwachten van dit gesprek rapport.

14 Het weghalen van de dam in de Dieze om schepen 's- Hertogenbosch in en uit te kunnen laten varen, wordt overgelaten aan de RvS. Daartoe wordt Olphert Baerentsz. aangesteld.

15 HHM overwegen hun vergadering alsmede die van de RvS naar 's- Hertogenbosch te verleggen. Alvorens hierover te beslissen wordt het rapport van hofmeester Vastenau afgewacht, die door de president daarheen is gezonden om zich op de hoogte te stellen van de situatie in de stad.

Post prandium

Presentielijst:

Resoluties:

16 HHM horen het rapport van hofmeester Vastenau over het verblijf te 's- Hertogenbosch.
De vergadering van HHM zal te Vught verblijven, maar de gedeputeerden die daar niet goed ondergebracht kunnen worden, mogen naar 's-Hertogenbosch gaan. Daar worden ze gebiljetteerd, van logies voorzien en onthaald op het stadhuis.

17 Huijgens en andere gedeputeerden van HHM die met Z.Exc. in overleg zijn getreden conform de resolutie van HHM van vandaag, rapporteren dat Z.Exc. het nodig vindt de burgers uit Holland af te danken, op voorwaarde dat hun plaatsen worden ingenomen door soldaten. HHM stemmen hiermee in. Ten tweede zou Z.Exc. graag zien dat in de magistraat te 's- Hertogenbosch geboren Brabanders worden opgenomen, uitgeweken uit Breda, Grave, Bergen op Zoom en andere plaatsen indien daarvoor onvoldoende potentieel te 's-Hertogenbosch aanwezig is.
HHM committeren De Bye, Rovre, Bas, Vosbergen, Ploos, Veltdriel, Haersolte, Schaffer en thesaurier-generaal Van Goch om zich te 's-Hertogenbosch te laten informeren over kandidaten uit de burgerij waaruit de magistraat zou kunnen worden verkozen. De hoofdzaak dient in wezen onveranderd te blijven.

18 De gedeputeerden van Zeeland delen mee dat de klagende participanten uit hun provincie op het aanschrijven van HHM zijn aangekomen. Ze zullen beraadslagen met de gedeputeerden van de Heren Zeventien over de verkoop bij contractatie.
Een resolutie wordt opgeschort.

1 HHM en de RvS vergaderen te Utrecht .