03/11/1629

 
English | Nederlands

03 - 11 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 Ontvangen is een brief met berichten van agent Brederode d.d. Bazel 18 oktober.
Er wordt geen resolutie genomen.

2 De uitvoer van wapens en oorlogsmunitie door Paul de Wilm voor de koning van Denemarken wordt toegestaan, mits 's lands rechten worden betaald.

3 HHM lezen de memorie van Willem Brasser en Pauwels Nieustadt, raden ter Admiraliteit te Rotterdam, naar aanleiding van de verklaring van de ontvanger-generaal dat hij geen geld heeft om 25.000 gld. te betalen die de Generaliteit aan subsidie voor dit College verschuldigd is. Hij had die gisteren moeten betalen. Dit leidt tot verwarring in het College.
HHM machtigen de RvS deze som te betalen uit het eerste geld dat uit de provincies aan legerlasten binnenkomt.

4 Samuel van Diepenhem, cipier van de gevangenispoort te Deventer, wordt ordonnantie verleend van 284 gld. Dit bedrag is aldaar uitgegeven aan eten en drinken voor Claes Meynertsz., voormalig muntmeester te Huissen.

5 Het verzoek van de kanonniers om 7.000 gld. aan verdiend loon wordt ter beslissing gelaten van de RvS.

6 HHM lezen het verzoek van Jan Swelinck, burger en plaatsnijder te Amsterdam, uit naam en vanwege zijn broer Henderick Swelinck, burger te Keulen. Deze wil enkele goederen uit deze landen zonder betaling van 's lands rechten de Rijn stroomopwaarts brengen, ter compensatie van de onherstelbare schade die hij bij de verovering van de stad Wezel geleden heeft.
HHM kunnen hierop niet ingaan.

7 Het verzoek van Mathijs Treurniet om betaling van 70.000 gld. die hij tegoed heeft aan fortificatiewerken conform de ordonnanties, wordt ter beslissing aan de RvS gelaten.

8 Kapitein Jan Chamberly, Jems Jucks, Henrick Bronchert en Tomas Brochtum onder het regiment van kolonel Morgan, verzoeken in dienst van HHM te mogen blijven.
HHM geven te kennen dat zij geduld moeten hebben totdat over het aanhouden of afdanken van dit regiment is beslist.

9 Ontvangen is een brief van de Gedeputeerde Staten van Utrecht d.d. Utrecht 23 okt. o.s. met het verzoek om de Grebbedijk - die ten dele voor de stad Wageningen door de aldaar gemaakte fortificatiewerken loopt - zo snel mogelijk in de oude staat te herstellen, nog voordat de vijand met zijn troepen de IJssel gepasseerd is.
Deze brief gaat naar de RvS om Eck, die binnen Wageningen heeft gecommandeerd, over de inhoud ervan te horen. Daarna moet de RvS beslissen met het behoud van de provincie Utrecht voor ogen.

10 HHM lezen het verzoek van Symon Ghin, koopman te Amsterdam, dat wordt ondersteund door een brief d.d. 27 okt. van de Admiraliteit te Amsterdam . Ze verzoeken teruggave van de goederen waarvan Ghin door enkele groepen van het garnizoen te Wezel is beroofd.
HHM sturen dit verzoek naar Cappelle en Oenema, raden van State, tegenwoordig te Wezel of ingeval van hun afwezigheid aan Dyden, gouverneur aldaar. Zij moeten onderzoeken welke soldaten de beroving hebben gepleegd en deze voor de krijgsraad brengen. Ook moeten alle mogelijke middelen worden aangewend om de geroofde goederen terug te geven of de waarde ervan aan de supplianten te vergoeden.

11 Ontvanger Doublet verschijnt ter vergadering en verklaart desgevraagd geen geld te hebben om aan Wijnant de Keyser de som van 10.000 gld. te betalen in mindering op de 36.600 gld. waarop hij volgens de liquidatie recht heeft.

12 Hoewel ontvanger-generaal Doublet daartoe gelast is excuseert hij zich voor de uitbetaling van 600 gld. aan George de Henin. Hij heeft het geld niet. Daarom wordt de akte die met dat doel op hem is gedepêcheerd, vernietigd.
Commies Verhaer, ter vergadering geroepen, wordt opgedragen George de Henin 600 gld. te betalen uit het geld van de paspoorten. Deze som zal later met hem worden verrekend, mits hij daarvan een kwitantie overlegt.

13 HHM horen het rapport van Essen en andere gedeputeerden van HHM conform hun resoluties van 23 en 31 oktober. Zij hebben de beweegredenen en resoluties onderzocht die door de gecommitteerden van de Heren Zeventien zijn ingediend en mondeling zijn toegelicht. Deze dienden als bewijs dat tijdens de laatste vergadering van de Heren Zeventien door contractatie de uit Oost-Indië afkomstige goederen wel degelijk met het meeste voordeel voor de Compagnie en de participanten verkocht zijn. De openbare veiling die door de klagende participanten uit Zeeland is voorgesteld, zou daarentegen voor de Compagnie niet uitvoerbaar, zelfs schadelijk zijn. Ook de mondelinge en schriftelijke verklaring van de gecommitteerden van de klagende participanten is onderzocht. Daarin willen zij aantonen dat een openbare veiling voordeliger is voor de Compagnie dan contractatie en dat de laatste door de Heren Zeventien te Amsterdam gehouden verkoop bij contractatie in strijd is met het octrooi en de uitbreidingen daarop. De goederen die uit Oost-Indië in Zeeland zijn gearriveerd in de schepen Campvere en Vlissingen mogen van deze contractatie geen deel uitmaken. De VOC zou de goederen voortaan niet meer door middel van contractatie, maar door middel van openbare veilingen of taxaties moeten verkopen.
Na overleg en het wegen van de belangen van de provincie Zeeland op dit punt, besluiten HHM dat de laatste contractatie doorgang moet vinden. De Bewindhebbers van de VOC ter Kamer Zeeland moeten de partijen in de contractatie de gecontracteerde goederen leveren. De bewindhebbers ter vergadering van de Heren Zeventien mogen echter voortaan direct noch indirect en om welke reden dan ook participeren in de contractaties.
De gedeputeerden van Zeeland verklaren niet met deze resolutie akkoord te kunnen gaan. De contractatie is ondeugdelijk en druist in tegen het octrooi van de VOC en de artikelen van het reglement omdat verschillende leden van de Heren Zeventien in de contractatie participeren. Zij zullen hierover rapporteren aan hun principalen , zodat deze maatregelen kunnen treffen.

14 Harman Spies tho Schimperen, ambtman van de stadhouder van het Land van Honsberg, ontvangt voor zijn huizen en heerlijkheden, inclusief inwoners en hun familie, een sauvegarde tegen de overlast van dezerzijds soldaten.