23/11/1629

 
English | Nederlands

23 - 11 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 Anna Entes, dochter van de meer dan zeventig jaar oude Evert Entes, verzoekt om een jaarlijks traktement voor haar onderhoud.
HHM kennen haar 100 gld. eens toe waarvan ordonnantie zal worden gedepêcheerd.

2 De Admiraliteit in Zeeland schrijft in haar brief d.d. Middelburg 18 nov. van mening te zijn dat zij geen vergoeding van 946 gld. 8 st. 8 p. hoeft te betalen aan de Amsterdamse koopman Jacob van Leeuw. Dit bedrag is door kapitein Lanschot op de vloot voor Lillo in beslag genomen en afgeleverd en is vervolgens na de vrijspraak door de Admiraliteit in Zeeland zoekgeraakt.
HHM machtigen ontvanger-generaal Doublet Jacob van Leeuw de 946 gld. 8 st. 8 p. te betalen uit het geld dat Doublet als eerste binnenkrijgt als subsidie voor de genoemde Admiraliteit.

3 Op het verzoek van Jacobus Rolandus, Antonius Waleus en Festus Hommius die bij de laatste Nationale Synode te Dordrecht de opdracht hebben gekregen het Nieuwe Testament en de apocriefe boeken te vertalen, besluiten HHM ordonnantie te depêcheren voor elk van 600 gld. als traktement en voor elk 200 gld. voor een amanuensis. Jacobus Rolandus krijgt bovendien nog 300 gld. voor huishuur en 30 gld. voor brandhout.

4 Ontvangen zijn een brief met berichten van resident Aissma d.d. Hamburg 31 okt., een brief met bijlagen van Oosterwyck d.d. Venetië 2 nov. en een brief van Joachimi d.d. Chelsea 8 nov. met een kopie van een door hem aan de koning van Groot-Brittannië gedaan voorstel.
HHM nemen geen besluiten.

5 Willem van Pudewels, kapitein van de compagnie lijfwacht van Z.Exc., verzoekt om een beloning omdat hij de afgelopen zomer deze compagnie en andere extraordinaris compagnieën als kolonel heeft gecommandeerd.
HHM geven het verzoek aan de RvS voor advies en zullen intussen nakijken wat de voorgangers van de suppliant in dergelijke gevallen hebben genoten.

6 HHM geven het verzoek van de ordinaris controleurs en ingenieurs van de vestingwerken om betaling van hun diensten in 1626 en 1627, aan de RvS om erover te beslissen.

7 HHM besluiten het advies van de RvS in te winnen over het verzoek van kapitein Maximiliaen van Frentz, sergeant-majoor van het Duitse regiment onder graaf Ernst van Nassau, om hetzelfde traktement te ontvangen als degenen met dezelfde rang bij andere buitenlandse regimenten.

8 Op het verzoek van Phillips de Hornes, graaf van Hautekercke, verlenen HHM hem en zijn familie paspoort en vrijgeleide voor reis en verblijf op enkele van zijn heerlijkheden, sterkten of huizen, binnen en buiten de Republiek gelegen. HHM zullen hem daarvan akte depêcheren.

9 Noortwijck meldt dat ambassadeur De Beaugij hem verteld heeft dat de koning van Frankrijk met een groot leger de bergen is overgetrokken naar Italië en Casale heeft ontzet. De koning van Spanje heeft met hulp van de keizer de oorlog in Italië hervat om Mantua en Monferrato te veroveren. De Beaugij heeft een brief van de Franse koning ontvangen waarin deze schrijft vastbesloten te zijn de plannen van Spanje te verijdelen en met HHM te willen overleggen over hoe dit het beste verwezenlijkt kan worden. Noortwyck heeft De Beaugij geantwoord dat het beste is als de Franse koning met dertigduizend infanteristen en acht- à tienduizend cavaleristen Artois en Henegouwen binnentrekt.
Alvorens hierover te overleggen met de Franse ambassadeur, besluiten HHM de kwestie met Z.Exc. te bespreken om zijn advies te vernemen. Hiervoor worden dezelfde gedeputeerden als in de kwestie Hauterives gevraagd.

10 Gelezen is de deductie van Simonides a Middelgeest, fiscaal van de Raad van Brabant, waarin hij verzoekt het hoogschoutambt van 's- Hertogenbosch te vergeven aan een Brabander.
Aangezien hij enkele onhebbelijke redenen aanvoert, vragen enkele provincies om een kopie voor nader onderzoek. Het vergeven van het hoogschoutambt wordt uitgesteld ondanks het feit dat het ter tafel gebracht was om vergeven te worden. De heren van Gelderland hebben De Bije genomineerd, de heren van Holland Jan Aerssen.

11 De gezamenlijke geestelijkheid en de katholieke burgerij te Emmerik [Emmerich] en Rees verzoeken, krachtens het tweede artikel van het door prins Maurits op 7 sept. 1614 gesloten verdrag met de magistraat van Emmerik, om teruggave van alle kerken in de door HHM veroverde, bovengenoemde steden, zowel van de parochies als van de kloosters. Dit is namelijk ook door de hertog van Palts-Neuburg gedaan in Wezel voordat deze stad werd veroverd. De gedeputeerden van de gereformeerde kerk in Emmerik en Rees verzoeken het verzoek van de katholieke geestelijkheid af te wijzen.
HHM besluiten beide verzoeken aan de RvS te geven voor advies na overleg met Z.Exc.

12 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 17 nov. over het op 15 nov. bij HHM ingediende verzoek van de luitenant van de compagnie van Soppenbroeck om twee maanden gage te ontvangen voor de compagnie.
Overeenkomstig het advies besluiten HHM de keurvorstelijke Brandenburgse regering te schrijven de suppliant de twee maanden gage te betalen uit de 15.000 gld. die de graaf zu Schwarzenberg volgens afspraak beloofd heeft HHM te betalen voor de soldij van de genoemde compagnie en voor de compagnie ruiters van overste Gent.

13 Essen en de andere gedeputeerden van HHM doen verslag van het overeenkomstig de resolutie d.d. 20 nov. gevoerde overleg met Z.Exc. over de remonstrantie van kolonel Hauterives om de overleden baron De Courtomée op te volgen als luitenant-generaal van de Fransen. Z.Exc. vindt het bedenkelijk. Hij adviseert de kolonel enigszins tevreden te stellen, zonder nieuwe belasting voor het land, uit oogpunt van de goede kwaliteiten en verdiensten van de kolonel om langs deze weg het luitenant-generaalschap op te laten houden. Hiermee zou een verbetering in de inrichting van het bevel bij de Fransen bereikt worden die voor een deel het land ten goede komt.
HHM machtigen Z.Exc. en de gedeputeerden de kolonel de compagnie ruiters van ritmeester Chesij te geven of een andere vacante post, mits daardoor het luitenant-generaalschap bij de Fransen verdwijnt. HHM verklaren dit luitenant-generaalschap niet te willen laten herleven, door tussenkomst van wie dan ook. De resolutie van HHM d.d. 22 april 1624, waarbij niemand tegelijk een compagnie ruiters en infanteristen mag hebben, blijft onverminderd van kracht, zelfs wat betreft de compagnie ruiters waarvan de kolonel nu de voordelen zal genieten, zodra deze vacant komt.

14 Santen en Van der Duyn, raden ter Admiraliteit te Rotterdam, compareren en overleggen de lijst met schepen van de Admiraliteit te Rotterdam die de binnenwateren bewaken. Ze hebben aangetekend welke schepen door de verovering van 's- Hertogenbosch kunnen vervallen. Verder verzoeken beide raden betaling van een ordonnantie die de genoemde Admiraliteit heeft ten laste van ontvanger-generaal Doublet.
HHM nemen geen besluit.

15 Na beraad besluiten HHM de Admiraliteit te Amsterdam en de Admiraliteit in het Noorderkwartier te schrijven een lijst te sturen met de schepen die zij op de binnenwateren hebben liggen en te adviseren over welke schepen afgedankt kunnen worden als gevolg van het veroveren van Wezel en 's- Hertogenbosch.

1 In de presentielijsten van 23, 24 en 25 nov. gaat Winsemius voor Niveen.