24/11/1629

 
English | Nederlands

24 - 11 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 Op het verzoek van de vrouw van kapitein Pieter Barentsz. Dorrevelt, die in Frankrijk gevangenzit en door het parlement van Bordeaux is veroordeeld, besluiten HHM Langerack nogmaals te schrijven zijn best te doen bij de koning van Frankrijk om de genoemde kapitein vrij te krijgen.

2 Ontvangen is een brief van de voormalige consul in Tunis, Lambertus Verhaer, d.d. Livorno 22 okt. met zijn journaal van 5 aug. tot en met 18 oktober.
HHM nemen geen besluit.

3 Op het verzoek van Geertge Jacobs, weduwe van Pieter Claesz. van Griecken, kennen HHM haar uit medelijden 75 gld. toe waarvan ordonnantie zal worden gedepêcheerd.

4 HHM besluiten het verzoek van kapitein Cornelis van Oijen om traktement te ontvangen voor de tijd tussen het verlies van zijn schip en de indiensttreding op een ander schip, naar de Admiraliteit te Amsterdam te sturen voor advies.

5 Op het verzoek van Geertgen Gerridtsdr., weduwe van de metselaar Jan Adriaensz., stemmen HHM in met de uitvoer van een schip met trassteen naar Antwerpen mits van tevoren de grootte van het schip wordt gemeld en 's lands rechten worden betaald.

6 Ontvangen is een brief van de raden van de hertog van Palts-Neuburg d.d. Düsseldorf 12 nov. met informatie over de door enkele soldaten van de Republiek bezorgde overlast aan Thomas Borcken, rentmeester van de hertog, ondanks het feit dat hij paspoort en vrijgeleide had van Z.Exc.
HHM besluiten de brief en de informatie aan de RvS te geven voor een beslissing.

7 Gelezen is de akte van Z.Exc. d.d. 6 sept., verstrekt in het leger voor 's- Hertogenbosch, waarbij Isaack de Perponeser, heer van Maisonneufue, benoemd werd tot kolonel in plaats van de overleden markies De Courtomée.
HHM besluiten hem de aanstelling toe te zenden waarop hij de eed moet afleggen. Zijn traktement gaat in op 6 sept.

8 De weduwe van scheepskapitein Anthonis Segers van Wassenhoven verzoekt om vergoeding van 210 gld. voor een door haar man op zijn kosten naar La Rochelle meegenomen en aldaar verongelukte sloep. Tevens verzoekt ze gerechtigheid te ontvangen voor de 3.693 gld. 19 st., verkregen uit door haar man op zee veroverde onvrije suiker die in Rotterdam is opgebracht.
HHM besluiten de verzoeken aan de Admiraliteit te Rotterdam te sturen om een beslissing te nemen.

9 Gehoord is het verslag van Essen en de andere gedeputeerden van HHM die overeenkomstig de resolutie van HHM Z.Exc. op de hoogte hebben gebracht van de gesprekken tussen ambassadeur De Beaugij en Noortwyck over het verijdelen van de wilde plannen van de koning van Spanje.
HHM besluiten dat Noortwyck de ambassadeur moet antwoorden dat zij geen beter middel weten dan dat de Franse koning met een leger bestaande uit dertigduizend infanteristen en acht- à tienduizend ruiters Artois of Henegouwen binnenvalt. HHM zullen aan hun verplichtingen voldoen.

10 Gelezen is het verzoek van Garbrant Garbrantsz. uit Kopenhagen, ondersteund door een brief van de koning van Denemarken zonder datum en plaats. Hij verzoekt om vrije uitvoer van 43.000 pond scheepsbeschuit, veertig pijpen Spaanse wijn, 25 pijpen Franse wijn, zestig okshoofden Franse brandewijn, acht okshoofden wijnazijn, één pijp olijfolie, vijfhonderd kazen en 1.000 gld. aan specerijen.
Gezien de schaarste aan koren, besluiten HHM bezwaar te maken tegen de uitvoer van het brood. De uitvoer van de andere goederen wordt toegestaan tegen betaling.

11 HHM wijzen het verzoek af van Nicolaes Coopman, factoor van Hamburg in Amsterdam, om honderdtien last rogge tegen betaling van 's lands rechten naar Hamburg uit te mogen voeren tot onderhoud van de armen.

12 Op het verzoek van Walraven van Gent om aangesteld te worden tot rentmeester van de geestelijke goederen van Maasland in de Meierij van 's-Hertogenbosch, besluiten HHM bij gelegenheid op zijn verzoek te letten.

13 HHM hebben nogmaals de kwestie Wezel besproken. Vanwege de uiteenlopende adviezen van de provincies wordt een beslissing uitgesteld.

14 Geresumeerd is het eergisteren niet afgehandelde verzoek van Jacob Jansz. Duynkercker.
HHM besluiten dat de suppliant als tolk met commissaris Jan Wendelsz. mee mag gaan naar Algiers, Tunis en Salé ter bevrijding van de gevangenen.

15 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 10 nov. over het op 1 nov. bij HHM ingediende verzoek van Andreas Princius, voormalig kanunnik van de abdij van Tongerlo, om een jaarlijks traktement te ontvangen uit de inkomsten van deze abdij.
Overeenkomstig het advies besluiten HHM het verzoek niet te kunnen toestaan omdat de abdij niet onder de Meierij van 's-Hertogenbosch valt en dus niet onder het gebied van HHM.

16 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 6 nov. over het op 1 nov. bij HHM ingediende verzoek van sergeant-majoor Beaton om een beloning omdat hij enige tijd het bevel heeft gevoerd in Elburg.
Overeenkomstig het advies besluiten HHM het verzoek af te wijzen. De suppliant ontvangt een traktement van 100 gld. per maand en is daarom verplicht die diensten te verrichten die hem worden opgedragen.

17 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 17 nov. over het verzoek van de weduwe van kapitein Dobes. Aangezien haar verzoek om traktement te grote gevolgen heeft, adviseert de RvS wegens de goede diensten die haar man tegen de vijand op de Veluwe verricht heeft, haar voor één keer 300 gld. toe te kennen.
HHM besluiten haar 600 gld. toe te kennen en ook na lezing van een brief van Z.Exc. d.d. 's-Gravenhage 16 nov. ten gunste van de weduwe blijven zij daarbij.

18 Gelezen is het verzoek van schipper Willem Dirxsz. c.s. die het regiment van overste Rosecrantz van de Sont naar de Republiek hebben overgebracht. Ze beklagen zich erover dat ontvanger-generaal Doublet de hun verleende ordonnanties voor vracht niet betaald heeft. Volgens Doublet is hem dit door de RvS verboden omdat overste Rosecrantz beweert dat de supplianten in Denemarken zullen worden betaald.
HHM besluiten desniettemin dat de ontvanger-generaal moet betalen uit het restant van het door de WIC op rente verschafte geld.

19 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 12 nov. over de door Cappelle en Oenema vanuit Wezel aan HHM geschreven brief ten gunste van Dirck Timmerman, die Ruhrort heeft ingenomen. Het advies luidt hem nu een verering van 500 of 600 gld. in één keer te geven en voorlopig het bevel te laten voeren over Ruhrort totdat Cappelle en Oenema teruggekeerd zijn en nader gehoord zijn. Daarna zal gelet worden op het verzoek van Timmerman om een compagnie te krijgen.
HHM besluiten Timmerman 600 gld. toe te kennen en hem als aanbevolen te beschouwen om bij gelegenheid te gebruiken. Noortwyck wordt verzocht Z.Exc. voor te stellen in het bevel over Ruhrort te voorzien.

20 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 17 nov. over het op 9 nov. bij HHM ingediende verzoek van overste Erentreiter. HHM hebben op 27 aug. besloten door Erentreyter een compagnie van tweehonderd man te laten lichten met de toezegging dat als deze compagnie afgedankt zou worden, hem een andere, openstaande compagnie gegeven zou worden. Aangezien het erop lijkt dat de compagnie van Erentreiter afgedankt gaat worden, ziet de RvS geen andere mogelijkheid om hem tevreden te stellen dan de gedane belofte na te komen, temeer daar het een persoon met goede kwaliteiten is.
HHM schorten een besluit op.

21 Volckert van Aita en Daniel Godin, controleurs van de [21-jarige] rekening van de VOC, verzoeken voor hun werk ten laste van de VOC hetzelfde bedrag te ontvangen als controleur Hochepied heeft gekregen, krachtens de resolutie van HHM d.d. 24 april.
Alvorens een besluit te nemen, zullen HHM de retroacta nazien.

22 HHM stellen een besluit uit over het vergeven van het hoofdschoutambt van 's- Hertogenbosch en de Meierij van 's-Hertogenbosch.

23 Voor dr. Barlaeus uit Leiden wordt van 150 gld. ordonnantie gedepêcheerd als beloning voor zijn beschrijving van de belegering van 's- Hertogenbosch waarvan ordonnantie zal worden gedepêcheerd.

24 In de vergadering verschenen is Op ten Oort, raad ter Admiraliteit te Amsterdam, met een brief van deze Admiraliteit d.d. 13 november. Hij overlegt HHM een lijst met schepen die deze Admiraliteit op de rivieren heeft, met in de kantlijn aangegeven welke schepen door de verovering van 's- Hertogenbosch kunnen worden geschrapt.
HHM schorten een besluit op.

25 Gelezen is een door Christoffel Jansz., burger uit 's-Hertogenbosch, overhandigde remonstrantie over de wanorde bij het inkwartieren van de soldaten in 's- Hertogenbosch en het gebrek aan zorg waarmee de begijnen de zieke soldaten die naar het gasthuis aldaar worden gebracht om te genezen, omringen. Het is zelfs zo erg dat alle soldaten die naar het gasthuis gebracht zijn, gestorven zijn. In de remonstrantie worden enkele middelen ter verbetering genoemd.
Alvorens HHM een besluit nemen, wordt de remonstrantie aan de RvS gegeven om na het horen van de suppliant zo snel mogelijk te adviseren.

26 In de vergadering is secretaris Huygens verschenen. Hij overlegt een door Falckenburch, hofmaarschalk van de Zweedse koning, bij de RvS ingediende memorie betreffende wat hij nog tegoed heeft voor de dienst van de Zweedse troepen. Ten eerste is de lening van drie weken vervallen omdat de toegezegde schepen niet op tijd zijn verschenen. Ten tweede verlangt Falckenburch vergoeding van de hogere vrachten die als gevolg van het aflopen van de termijn van drie weken de schippers voor het vervoer van de troepen zijn geboden, alsmede vergoeding van de intussen gemaakte kosten. Ten derde behoren in de afrekening de rekruten vergoeding te ontvangen volgens de ingediende attestatiën. Ten vierde behoort Falckenburch ontheven te worden van enkele door HHM goedgekeurde beslagleggingen op de resterende gages van tal van officieren, die geen aanspraken meer hebben op de maarschalk omdat hij ze volledig betaald heeft. Ten vijfde verlangt hij restitutie van 339 gld. die betaald zijn aan de majoor van het regiment van Claus Diederick en die hem in rekening zijn gebracht. Dit bedrag is al door de ontvanger-generaal bij de laatste betaling afgetrokken. Ten zesde wil hij 3.000 gld. ontvangen die volgens hem door Eysinga en Jensma zijn beloofd.
HHM besluiten het advies van de RvS in te winnen.

27 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 20 nov. over de namens de Bewindhebbers van de WIC op 16 nov. ingediende documenten over wat HHM schuldig zijn betreffende de door de WIC gedane betaling aan volk en andere zaken waarmee de WIC het land tegemoet is gekomen.
Overeenkomstig het advies besluiten HHM dat de betaling van kolonel Weerdenburch volgens de regels van het land niet meer dan 400 gld. per maand bedraagt. De extra maand gage is aan de kolonel net als aan alle lagere officieren en soldaten voor het afmarcheren toegekend. Het loopgeld bedraagt volgens de regels van het land van 4 gld. per soldaat. Tot vergoeding van wapens die door gedeserteerde soldaten of anderszins zijn achtergelaten kan niet worden besloten, want het is tegen het gebruik. De betaling van de konstabels mag niet hoger zijn dan 20 gld. per maand, volgens de regels van het land.

28 Gelezen is de door Frederick Leij bij HHM ingediende remonstrantie namens de keurvorst van Brandenburg volgens de geloofsbrieven van de graaf zu Schwarzenberg d.d. Emmerik 14 november. Krachtens de op 31 juli gemaakte afspraak met de graaf zu Schwarzenberg wordt HHM gevraagd ten eerste maatregelen te nemen tegen de voortzetting van de detentie van de gevangenen en de door overste Gent uitgevoerde militaire executies in het Land van Gulik [Jülich] en Kleef. Ten tweede wordt HHM verzocht maatregelen te nemen betreffende het indienen van de rekeningen van overste Gent, commissaris Rensen en Jan Retzer over de inkomsten en uitgaven van de domeinen en contributies van Gulik en Kleef. Ten derde wordt gevraagd overste Gent te bevelen vandaar te vertrekken omdat hij ondanks herhaaldelijk aanschrijven van HHM de reductie van de militie te Soest [in Westfalen] tegenhoudt. Ten vierde wordt HHM verzocht het garnizoen uit Zevenaar terug te trekken. Ten vijfde verzoekt de keurvorst de ontvangst van de licenten te Ruhrort aan zijn officieren toe te vertrouwen en wat al is ontvangen van de licenten, aan hen over te dragen. Ten zesde verzoekt hij HHM de schippers en soldaten die op de Rijn varen, te verbieden de Kleefse onderdanen op eigen gezag te dwingen bij gebrek aan wind hun paarden voor de schepen te spannen zonder betaling daarvoor te ontvangen. Ten zevende wordt HHM verzocht maatregelen te nemen betreffende de konvooien die door het Land van Kleef gaan naar Wezel, Rees, Emmerik [Emmerich] en andere plaatsen. Ten achtste verzoekt de keurvorst HHM kolonel Herwodt ernstig te gelasten de graaf zu Schwarzenberg zijn door hem in beslag genomen roerende goederen terug te geven. Herwodt wilde daarop de kosten verhalen die gemaakt zijn bij het kaalslaan van de grienden te Huissen.
HHM besluiten de remonstrantie aan de RvS te geven voor onderzoek van en advies over de eerste zeven punten. Betreffende het achtste punt zijn HHM van mening dat daarover een besluit genomen kan worden zodra de retroacta zijn nagezien.

29 De ordonnantie op de voormalige ontvanger-generaal Doublet van ruim 21.069 gld. voor admiraal Reael vanwege de geleden schade tijdens de reis van Denemarken naar de Republiek wordt gesteld op de huidige ontvanger-generaal. De heren van Holland wordt verzocht de ordonnantie te betalen in aftrek van hun ordinaris en extraordinaris consenten. De heren van Utrecht maken daar bezwaar tegen.

1 In de presentielijsten van 23, 24 en 25 nov. gaat Winsemius voor Niveen.