26/11/1629

 
English | Nederlands

26 - 11 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 In aanwezigheid van Z.Exc. en de RvS is het advies van de RvS d.d. 18 okt. over de door de gedeputeerden van Wezel op 18 sept. bij HHM ingediende punten geresumeerd, alsmede het advies van Z.Exc., de Friese stadhouder graaf Ernst Casimir en de RvS d.d. 16 nov. over de door de genoemde gedeputeerden op 7 nov. ingediende punten.
Na beraad en nader advies van Z.Exc. en de RvS besluiten HHM dat aangezien die van Wezel ten tijde van de Spaanse bezetting vrijheid van godsdienst gelaten is, zij zeker nu bij het uitoefenen van het geloof niet gehinderd mogen worden. Hun wordt dus het vrije en volle bezit van hun kerken en kerkelijke goederen gelaten met de bijbehorende inkomsten. Ook op het politieke vlak behouden zij de rechten en gerechtigheden die zij eerder gehad hebben. HHM verlangen niet meer dan het bewaken van hun poorten en muren ter bescherming van de Republiek. Daarom zal Wezel niet lastig gevallen worden met aanspraken door buitengewone of militaire verzoeken en executie, maar op zijn competente rechten aangesproken worden. Bovendien zullen die van Wezel de vrijheden van tollen en licenten voor alle inkomende goederen die in Wezel gebruikt worden, behouden, zoals ze die bij de Spanjaarden hadden. Ter bescherming van de stad tegen de Spanjaarden moet echter voortdurend een sterk garnizoen onderhouden worden, waarvoor naast de maandelijkse soldij een aanzienlijke som nodig is ter betaling van de servitiën om de soldaten onder te brengen, voor brandhout en licht voor de wacht en voor het onderhoud van poorten, bruggen en wachthuisjes. HHM menen dat deze lasten voor een groot deel betaald kunnen worden uit de belastingen op consumptie en het zou dus nuttig zijn als deze ook in Wezel ingevoerd zouden worden.
Aangezien echter volgens de gedeputeerden van Wezel de stad door de Spanjaarden is uitgeput en de ingezetenen niet in staat zijn deze lasten te dragen, besluiten HHM dat die van Wezel, behalve het onderhoud van hun poorten, bruggen en wachthuisjes en het zorgen voor brandhout en licht voor de wacht, in onderhandeling zullen treden met de RvS om een afkoopsom voor de belastingen op consumptie voor een jaar af te spreken. De RvS wordt hierbij gemachtigd voor elk bedrag dat zij overeenkomen als subsidie voor bovengenoemde servitiën. Vòòr het aflopen van het jaar moet er door HHM nader over beraadslaagd worden. Die van Wezel moeten de zieke, in de gasthuizen gelegen, soldaten in hun stad behandelen net als andere steden volgens de regels van het land. De inwoners van Wezel kunnen niet gedwongen worden die zieken te verzorgen die de vijand met reden als tegen de neutraliteit indruisend zou kunnen beschouwen. HHM zijn er tevreden over dat ze niet meer hoeven te zorgen voor de wachten op de wallen en bij de poorten en dat het bij hun burgerwacht blijft. HHM kunnen niet treden in de gevraagde ontruiming van het garnizoen. HHM vertrouwen erop dat de magistraat van Wezel zelf begrijpt dat deze ontruiming niet gunstig is voor de stad en de inwoners. HHM willen de bewoners zo behandelen dat ze geen reden tot klagen hebben. Ze zullen aan hen denken als er ambten vrijkomen. Wat betreft het door de magistraat van Wezel voorgeschoten geld, vinden HHM het niet meer dan billijk dat dit terugbetaald wordt, mits van elk bedrag een duidelijke specificatie wordt gegeven, opdat gekort kan worden zoals het behoort. Wat betreft de aan kapitein Haften verstrekte 400 gld. moeten die van Wezel zich tot Gelderland wenden voor hun terugbetaling omdat hij door Gelderland betaald wordt. HHM verbieden, overeenkomstig de regels en plakkaten van het land, ruiters, soldaten of iemand die in krijgsdienst is, toe te laten tot burgerlijke ambachten of bedrijven in Wezel.
De gedeputeerden van Groningen verklaren dat zij adviseren de belastingen in Wezel in te voeren en dus het bestuur van het gebied te laten zorgen voor de servitiën van de soldaten, voor het brandhout en voor het licht voor de wacht.

2 De Bye verklaart ter vergadering dat hij het hoofdschoutambt van 's- Hertogenbosch niet aanvaardt.
HHM nemen geen besluit.