08/12/1629

 
English | Nederlands

08 - 12 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 Gehoord is het verslag van Essen en de andere gedeputeerden van HHM die de adviezen hebben onderzocht van de Admiraliteiten te Rotterdam , te Amsterdam , in Zeeland en te Dokkum over de uitvoer van Noords hout. Gelezen is het verzoek van diverse kooplieden die al enkele schepen met hout hebben geladen, om dit hout naar vijandelijke landen te mogen vervoeren. Zij hebben daarvoor al rechten betaald.
HHM besluiten Symon van Alcamade de uitvoer van zeven schepen, Leendert Cornelisz. Rave van vijftien schepen, Jan Lievensz. van twee schepen, Heer Gerridtsz. Pos ook van twee schepen en Claes van Marcken van één schip toe te staan, alle met hout geladen, ter voorkoming van grote schade voor de supplianten. In het vervolg zal op de algemene uitvoer gelet worden, aangezien het advies van de Admiraliteit in Zeeland enkele belangrijke overwegingen daartegen aanvoert.

2 Aelbert Coenraedts en Pietersz., bewindhebbers van de WIC, antwoorden op de klachten die door de burgemeesters en bestuurders van Hoorn namens hun inwoners zijn gedaan. De WIC heeft op de in Hoorn uitgeruste schepen om zout in West-Indië te gaan halen, beslag gelegd en weigert ze de akte van vrijgeleide te geven ondanks het gedane voorstel.
De bewindhebbers antwoorden dat de zaak in 's- Gravenhage zonder voorafgaande speciale rechterlijke uitspraak voorkomt en dat zij hiervoor geen instructie hebben ontvangen. Zij behoren er met diverse andere in 's-Gravenhage aanwezige bewindhebbers over te spreken, alvorens zij afdoende kunnen antwoorden.
HHM besluiten de brief met klachten aan de bewindhebbers te geven om er met hun collega's over te spreken. HHM verwachten maandag het antwoord.

3 Gelezen is de specificatie van wat Joris van Exel bij de waard van de Zwaan heeft verbruikt.
HHM besluiten de specificatie aan thesaurier-generaal Van Goch te geven om te controleren en, indien deze correct is, ordonnantie te depêcheren.

4 Johan van Dalen, griffier van de Krijgsraad, verzoekt om verhoging van traktement wegens langdurig dienstverband of om een extraordinaris subsidie.
HHM besluiten de suppliant voor 1629 50 gld. toe te kennen waarvan ordonnantie gedepêcheerd zal worden.

5 Cornelis Jacobs en Claes de Vos, schippers te Gent, verzoeken hun schepen met planken en sparren voor vijandelijk gebied te mogen bevrachten en vervolgens vandaar vijf of zes schepen met iepen planken hierheen te mogen brengen.
HHM besluiten dat de supplianten vijf of zes schepen met iepen planken naar de Republiek mogen brengen tegen betaling van 's lands rechten en dat daarna aandacht zal worden geschonken aan de uitvoer van het gevraagde Noordse hout.

6 De werkmeesters Gerridt Fredericxsz. en Claes Gysbertsz. c.s. verzoeken betaling van de door hen aangenomen fortificatiewerken bij Wageningen.
HHM besluiten dat de RvS ordonnantie zal doen depêcheren voor de supplianten van het resterende geld.

7 Johannes van Mansdaelen verzoekt om het klooster van de dominicanen, genaamd het klooster van de zusters van Orthen, in erfpacht te mogen hebben als middel van bestaan.
HHM besluiten het advies van de RvS in te winnen.

8 De drost, burgemeesters, schepenen en bestuurders van de stad en landen van Steenbergen verzoeken hernieuwing van de akte waarbij hun is toegestaan krachtens hun vrijgeleide zonder licent of paspoort hun gewassen, vruchten, zuivel, kippen, beesten en hout te mogen vervoeren en verkopen in de steden aan deze kant of aan de kant van de vijand. In deze steden mogen zij ook allerlei goederen, zoals hout, eetwaar en vlas, vrij inkopen en naar hun woonplaatsen vervoeren.
HHM besluiten het advies van de RvS in te winnen.

9 HHM stellen een besluit uit over het aanstellen van Coenradius Merkinsius als predikant in 's- Hertogenbosch.

10 Ontvangen is een brief van de Generaliteitsrekenkamer d.d. 's-Gravenhage 23 nov. en een staat met decharges. De voormalige ontvanger-generaal heeft nog steeds niet de vijfjarige openstaande rekeningen ingediend, overeenkomstig de resolutie van HHM d.d. 8 nov. 1627. De Generaliteitsrekenkamer verzoekt HHM hem nogmaals te gelasten de openstaande rekeningen onverwijld te presenteren, alsmede een nauwkeurige staat van zijn administratie tot aan de dag waarop hij er afstand van heeft gedaan.
HHM stellen een besluit uit.

11 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 6 dec. over het op 3 dec. bij HHM ingediende verzoek van kapitein Sint Hilaire, commandant in Nijmegen, om voor twee jaar bevelhebberschap een schenking van 500 gld. per jaar te ontvangen.
HHM besluiten overeenkomstig het advies de suppliant nog eens 500 gld. toe te kennen voor zijn ijver, moeite en kosten zonder consequenties hieraan te verbinden, waarvan ordonnantie zal worden gedepêcheerd.

12 Op het verzoek van Lambert Lambertsz. uit Schenkenschans besluiten HHM te verklaren dat de veertig vette ossen uit Gelderland en de zestig ossen uit het Land van Kleef die hij met toestemming d.d. 11 okt. mocht uitvoeren naar neutrale landen met twee aparte paspoorten, naderhand op één paspoort zijn gezet waarmee hij honderd ossen vrij van rechten mocht drijven van neutrale naar neutrale gebieden, mits hij borg stelde dat ze niet naar vijandelijke gebieden zouden worden gedreven.

13 Ontvangen is een brief met bijlagen van de gedeputeerden van HHM Cappelle en Oenema d.d. Wezel 4 december. Zij hebben onder andere in de onderworpen steden te Kleef Neuburgse officieren afgezet en tijdelijk andere bekwame personen aangesteld.
HHM besluiten de brief met bijlagen aan de RvS te geven voor onderzoek en advies. Intussen zal aan Cappelle en Oenema geschreven worden het aanstellen van nieuwe officieren tot nader order uit te stellen.

14 In de vergadering verschenen zijn de heer van Soelen en Berchem van de RvS. Zij delen HHM mede dat zij met Z.Exc. de resolutie hebben besproken over het aanstellen van een ontvanger die het door het Land van Berg, Mark en Kleef opgebrachte geld ten behoeve van de soldaten die HHM in deze gebieden willen inkwartieren, ontvangt en weer uitkeert. Ten tweede hebben zij de gage van de ritmeesters besproken en ten derde wat graaf Willem van Nassau, die het hoogste gezag over de troepen heeft, ten laste van deze landen mag trekken.
Z.Exc. heeft over het eerste punt verklaard geen ontvanger aan te stellen en over het tweede punt de ritmeesters zoveel toe te kennen als zij van de Republiek genieten. Betreffende het derde punt heeft Z.Exc. geen uitspraak gedaan.
HHM besluiten de RvS om schriftelijk advies te vragen over de drie punten.

1 Of naast Coorne nog meer extraordinaris gedeputeerden van Zeeland aanwezig waren is onzeker, maar zie de presentielijst en resolutie 5 van 28 november.