09/12/1629

 
English | Nederlands

09 - 12 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 Gelezen is het antwoord van de RvS d.d. 8 dec. op de resolutie van HHM d.d. 6 dec. over het plan soldaten in het Land van Kleef, Berg en Mark in te kwartieren. De RvS prijst de zorg van HHM betreffende ordeverstoringen en excessen waar zij bang voor zijn en die zij met een nauwgezette order willen tegengaan. Z.Exc. en de RvS maken echter bezwaar tegen het feit dit zo openlijk uit naam van HHM te willen uitvoeren. Zo willen HHM officieren aanstellen om het geld te innen waarmee de soldaten betaald worden en waarvoor de officieren aan HHM rekenplichtig zijn. Daarmee geven HHM alle neutrale buren een reden om zich over hen te beklagen en halen HHM zich de vijandschap van de keizer op de hals. Als de zaak meer in het geheim uitgevoerd wordt, kan altijd een achterdeur opengehouden worden ter ontlasting van HHM.
De RvS adviseert HHM om enkelen uit hun midden af te vaardigen om met Z.Exc. te overleggen over de wijze waarop de inkwartiering zo geheim mogelijk geregeld kan worden met zo min mogelijk excessen en lasten voor de neutrale buren.
HHM besluiten de behandeling van deze inkwartiering geheel aan Z.Exc. en de RvS over te laten zonder ruggespraak, mits het zo geheim en zo snel mogelijk geregeld wordt met zo veel mogelijk nut voor het land en zo min mogelijk benadeling van de bewoners van de genoemde gebieden.

2 Ontvangen is een brief met berichten van Langerack d.d. Parijs 30 nov. waarop geen besluit is genomen.

3 Gelezen is een brief van vice-admiraal Quast d.d. Dover 20 nov. aan boord van Den Hollantschen Thuyn aan equipagemeester Jan Symonsz. Blauhulck. In de brief staat dat Quast bij Duins [Downs] aan land is geweest en dat de zinkschepen nog niet los waren van de schepen die ze daar gebracht hadden.
HHM besluiten Raep, gecommitteerde raad van de Admiraliteit in het Noorderkwartier, en Blauhulck op te dragen te bevorderen dat de zinkschepen losgemaakt mogen worden. Verder moeten ze na overleg met Z.Exc. regelen dat de zinkschepen van Duins naar het Scheurtje [Kanaal van Mardijck] voor Duinkerke gebracht worden en aldaar gezonken worden.

4 Gelezen is het advies van de Generaliteitsrekenkamer d.d. 's-Gravenhage 8 dec. over het op 5 mei bij HHM ingediende verzoek van de Admiraliteit in het Noorderkwartier betreffende de zaak van de weduwe van admiraal Kerchoven tegen kapitein Schrobop en anderen in het Noorderkwartier die de Signoria van Venetië gediend hebben.
Alvorens te besluiten, zullen HHM de retroacta nazien.

5 Op de vraag naar het antwoord op de brief van Langerack verklaren de gedeputeerden van Holland dat hun principalen er niet mee instemmen. Ze zullen ambassadeur De Beaugij vragen of hem door de koning van Frankrijk is opgedragen de zaak waarover eerder met hem is gesproken, in behandeling te nemen.
HHM schorten een besluit op.

6 Desgevraagd verklaren de heren van Holland dat zij, net als de andere provincies, de vijftig in 1628 gelichte compagnieën zullen laten reduceren van tweehonderd naar honderd man. Niettemin verzoeken ze een bijeenkomst over het afdanken van de vijftig compagnieën te houden met enkele afgevaardigden van HHM.
HHM bedanken de heren van Holland voor de reductie en nemen het verzoek in overweging.

7 Beraadslaagd wordt over het feit waar direct 90.000 gld. vandaan kan worden gehaald om het regiment van overste Hollick en enig ander pas gelicht krijgsvolk af te danken.
Na overleg met de RvS besluiten HHM ontvanger-generaal Doublet te machtigen ten laste van de Generaliteit voor zes maanden 90.000 gld. te lenen. De heren van Holland hebben aangenomen het krediet van Doublet te versterken met het krediet van deze provincie ten bedrage van 70.000 gld. Dit bedrag zal afgelost worden met het geld dat men nog moet ontvangen van de WIC , die toegezegd heeft 400.000 gld. op rente te verschaffen, en met het geld dat de provincies nog moeten betalen van hun quoten in de 600.000 gld. ter betaling van het pas gelichte krijgsvolk, waarom door de RvS was verzocht.

8 De Admiraliteit in Zeeland schrijft in haar brief d.d. Zeeland 3 dec. dat te Lillo met een speciale akte van consent van HHM d.d. 30 okt. een partij tufsteen is aangekomen om naar Antwerpen vervoerd te worden. De Admiraliteit vraagt zich af of deze tufsteen of tras naar vijandelijk gebied vervoerd moet worden aangezien de vijand daar profijt van heeft.
HHM besluiten de Admiraliteit te bedanken voor haar goede zorgen voor het algemeen belang maar verzoeken niettemin de concessie van HHM te respecteren en dus de tras te laten passeren. In het vervolg zal op de uitvoer van tras of tufsteen en van Noords hout worden gelet.