10/12/1629

 
English | Nederlands

10 - 12 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 Commandant Fillou vraagt vanuit het fort van 's- Gravenwaard in zijn brief d.d. 5 dec. of HHM willen regelen dat de ingestorte werken aldaar worden gerepareerd en dat de soldaten bij het tolhuis voorzien worden van brandstof.
HHM besluiten de brief aan de RvS te geven om te beslissen.

2 Ontvangen is een brief met bijlagen met berichten van Oosterwyck d.d. Venetië 24 nov. waarop geen besluit is genomen.

3 Gelezen is het antwoord van de RvS d.d. 7 dec. op de resolutie van HHM d.d. 6 december. De RvS kan geen ander advies geven ter betaling van de dertig man waarmee de compagnie van Saint Hilaire zou worden vergroot, dan het geld door de provincies op te laten brengen.
HHM besluiten wegens gebrek aan geld de uitbreiding met dertig man achterwege te laten.

4 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 6 dec. over het op 27 nov. bij HHM ingediende verzoek van kapitein Verneuil om vergoeding voor het feit dat hij de laatste maal in het leger de dienst van sergeant-majoor van het regiment van de hertog van Candale heeft vervuld.
Overeenkomstig het advies besluiten HHM de regels van het land te volgen en dus bezwaar te maken tegen het verzoek van de suppliant.

5 De bewoners van de dorpen in het kwartier van Peelland in de Meierij van 's-Hertogenbosch verzoeken om een akte van consent waarbij de officieren en bewoners van genoemde dorpen wordt toegestaan de klokken te luiden als vagebonden hen 's nachts geweld aandoen, deze personen vrij aan te vallen en ze als gevangenen naar dichtbij gelegen garnizoenen te sturen met de gegevens over hun doen en laten.
HHM besluiten het verzoek aan de RvS te geven voor advies.

6 Philippe Burlamachi verzoekt in zijn remonstrantie enkele commissarissen te benoemen die zijn bij de provincie Holland uitstaande rekening en liquidatie narekenen, met name betreffende het overmaken van het geld dat is terugbetaald aan de koning van Engeland ter verlossing van de verpande steden.
De heren van Holland zullen de remonstrantie onderling uitgebreider bespreken.

7 Op het verzoek van kapitein Otto Tingnagel om betaling van vijf maanden achterstallige soldij besluiten HHM de RvS te machtigen de suppliant door de ontvanger-generaal te laten betalen.

8 De hoogbaljuw, burgemeester en schepenen van het Vrije van Sluis verzoeken gecommitteerd te worden om de verponding te ontvangen die HHM van plan zijn te heffen op de gebieden in Vlaanderen die onder de jurisdictie van de Republiek vallen.
Het verzoek gaat naar de RvS voor onderzoek en advies over hoe deze verponding het beste kan geschieden.

9 Paul de Wilhem verzoekt om betaling van een wisselbrief die commissaris Hoogenhouck ten bedrage van 2.000 rijksdaalder in mei getrokken heeft in Hamburg ter betaling van het garnizoen in Glückstadt.
HHM besluiten na te kijken welke restanten de provincies in de aan de koning van Denemarken beloofde subsidies nog moeten betalen en welke provincie het grootste bedrag verschuldigd is om vervolgens deze provincie tot betaling van het bedrag te bewegen.

10 President Eysinga meldt dat resident Carlaton uit naam van ambassadeur Vane sterk aandringt op een antwoord op de twee door de ambassadeur ingediende memories. De eerste memorie betreft de verklaring over de vredesonderhandelingen met Spanje en de tweede over de kwestie Amboina [Ambon].
HHM besluiten over het eerste punt dat het alleen ter kennisgeving is en wachten betreffende het tweede punt het advies van de heren van Holland af.

11 Gelezen is een bij HHM ingediend voorstel van Luesnelius, pensionaris van het Vrije van Sluis, om een controlekantoor van alle gepasseerde akten en documenten op te richten omdat dit grote voordelen biedt voor het algemeen belang.
HHM laten het voorstel rusten.

12 De gedeputeerden van Holland melden dat hun principalen betreffende de afdanking van de in 1628 gelichte vijftig compagnieën te voet, hebben besloten ze voorlopig tot de helft te reduceren.