13/12/1629

 
English | Nederlands

13 - 12 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 Gelezen zijn de memorie over de stad 's- Hertogenbosch en de Meierij van 's-Hertogenbosch en het advies van de RvS.
De provincies vragen om een kopie. Dit wordt toegestaan. Desniettegenstaande besluiten HHM Z.Exc. en de RvS te machtigen de kwestie 's-Hertogenbosch zo te regelen dat alle narigheden voorkomen worden.

2 In een door Usselingh opgestelde verklaring wordt aandacht gevraagd voor enkele legerzaken. Verder verzoekt hij een vergoeding voor zijn bijdrage aan het bevorderen van de WIC .
HHM besluiten de verklaring voor onderzoek en verslag aan Bas te geven.

3 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 8 dec. over het op 6 dec. bij HHM ingediende verzoek van de pachters van de algemene middelen te 's- Hertogenbosch. Gezien het uitgebreide verhaal van de supplianten kan de RvS HHM melden dat men al na enkele dagen ontvanger De Fresne schriftelijk gelast heeft tegen de pachters en hun borgen ingevolge een vonnis te procederen. De RvS meent dat men het daarbij moet laten en geen wijzigingen meer moet aanbrengen ten nadele van het land.
HHM nemen het advies over en stemmen ermee in dat de ontvanger de supplianten zal verplichten tot het betalen van het pachtgeld overeenkomstig de voorschriften.

4 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 4 dec. over het op 1 dec. bij HHM ingediende verzoek van de kerkmeesters van de kerk van Groede betreffende het aan de bedijkers van Groede verleende octrooi.
Overeenkomstig het advies besluiten HHM dat, als het octrooi afloopt, de landen van de kerk van Groede en die daaronder vallen, in het openbaar verpacht zullen worden namens de Republiek. De middelen zullen gebruikt worden zoals het meeste in het landsbelang is.

5 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 8 dec. over het verzoek van kolonel Morgan en zijn officieren om transportgeld voor zijn uit Denemarken gebrachte regiment of, indien dit niet mogelijk is, om voorzien te worden van schepen en voedsel om de afgedankte soldaten naar Engeland te brengen.
Aangezien de RvS niet heeft kunnen ontdekken dat HHM verplicht zijn tot het betalen van transportgeld voor de soldaten die van Denemarken via de Republiek naar Engeland gaan, kan de RvS niet adviseren een voorschot te doen. HHM weten dat het zeer moeilijk is geld van Engeland terug te krijgen.
HHM nemen het advies over en besluiten niet op het verzoek in te kunnen gaan.

6 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 4 dec. over het op 22 nov. bij HHM ingediende verzoek van de weduwe van ingenieur kapitein Oom Kees met voorschrijven van Z.Exc. Ze verzoekt om traktement omdat haar man bij het beleg van 's- Hertogenbosch gesneuveld is.
HHM besluiten de suppliant 500 gld. toe te kennen als verering, waarvan ordonnantie wordt gedepêcheerd.

7 Op het verzoek van Guilelmus Silvius besluiten HHM ordonnantie te depêcheren van op 7 dec. vervallen vier maanden traktement.

8 Jan Wendelsz. verzoekt om restitutie van de goederen en koopwaar ter waarde van ongeveer 8.000 gld. die hij in het schip van kapitein Cleuter heeft ingescheept en die er door de Admiraliteit te Amsterdam zijn uitgehaald.
HHM stellen een besluit uit totdat men het rapport heeft ontvangen over de door de Admiraliteit in het Noorderkwartier uit te voeren visitatie van dit schip alsmede van het door de Admiraliteit te Rotterdam uitgeruste jacht die samen onder leiding van Cleuter naar Tunis en Algiers zouden gaan.

9 President Eysinga legt HHM de volgende punten voor. Ten eerste dat er een commissie, instructie en open brief voor de ambassade naar de grootvorst van Moskovië vervaardigd worden. Ten tweede dat HHM de mee te nemen geschenken gereed laten maken en verdelen, en Eck voorschrijven wat daarvan aan de grootvorst, de keizerin, de patriarch en de jonge prins gegeven moet worden. Eysinga geeft HHM in overweging er zes à acht triomfpenningen aan toe te voegen om aan aanzienlijke personen die men nodig kan hebben, te geven. Ten derde dat HHM bij de Staten van Holland bewerkstelligen dat de benodigde wissels om het gezantschap uit te voeren op ontvanger Reael getrokken kunnen worden. Ten vierde dat Eck de akte van vrijwaring en waarborg verleend wordt voor wat hem tijdens het gezantschap overkomt, net als andere gezanten hebben gekregen. Ten vijfde dat HHM ordonnantie depêcheren van 5.000 à 6.000 gld. voor benodigdheden voor de reis en voor reis- en verblijfkosten. Ten zesde dat HHM voor het ontvangen en uitgeven van dit geld en voor wat men verder tijdens de reis nodig heeft Jan Looper opdragen om zich daarvoor te zijner tijd te verantwoorden. Ten zevende dat HHM iemand aan Eck toevoegen opdat het gezantschap in geval van ziekte of een ongeluk van Eck niet zonder succes eindigt. Ten achtste dat HHM Eck een bedrag toekennen omdat hij tijdens het verblijf van de vijand op de Veluwe met veel kosten en moeite het bevel in Wageningen heeft waargenomen.
HHM stellen een besluit uit totdat de heren van Holland deze punten met hun principalen hebben besproken.

10 Noortwijck en Vosbergen rapporteren dat zij in navolging van de resolutie van HHM d.d. 11 dec. naar ambassadeur De Beaugij zijn gegaan. Op de vraag of hem was opgedragen met HHM te spreken over de zaak waarover eerder met hem was gesproken, antwoordde hij dat hij daartoe nog geen opdracht had ontvangen van de koning van Frankrijk. Zodra hij deze had ontvangen zou hij dit HHM melden. HHM bedanken de gedeputeerden.

11 Na opnieuw beraadslaagd te hebben over het versturen van het conceptantwoord op de brief van Langerack d.d. 26 nov. stellen HHM een besluit uit.

12 Ter vergadering verschenen zijn de aanwezige gedeputeerden van de Admiraliteiten. In navolging van de brief van HHM zijn zij naar 's- Gravenhage gekomen om te overleggen over de beveiliging van de zee. Ze verzoeken enkelen uit het midden van HHM te committeren met hen te overleggen.
HHM besluiten dit aan Lochteren, Bas, De Moor, Roode, Veltdriel, Ter Cuilen en Clant op te dragen die daarvan verslag moeten doen.

13 De kapitein-majoor en kapitein te Heusden Aert van Duren verzoeken ene Aert Gerridtsz. van Hagoort en de veerman te Besoijen tot goede buit te verklaren en het dorp Besoijen te veroordelen tot betaling van 1.000 gld. omdat zij een soldaat die door de supplianten erop uitgestuurd was om fraude en smokkel te ontdekken, jammerlijk hebben geslagen.
HHM besluiten het verzoek aan de RvS te geven om te beslissen.

14 Een aantal soldaten uit het garnizoen te Heusden verzoekt Hendrick Dircksz., molenaar te Meeuwen, tot goede buit te verklaren omdat hij Cornelis Jansz. met haver naar het vijandelijke leger heeft gestuurd.
HHM besluiten het verzoek aan de RvS te geven om te beslissen.

15 Brugmeester Gernou verzoekt betaling van 62.000 gld. voor het betalen van de in 1627 onder hem vallende mensen.
HHM besluiten het advies aan de RvS te geven om te adviseren over waaruit de suppliant betaald moet worden.

16 Namens thesaurier-generaal Van Goch is in de vergadering bekendgemaakt dat de RvS geen geld heeft om ritmeester Sir Thomas Lucas een maand soldij voor hem en zijn compagnie te geven.
HHM besluiten dat de RvS moet adviseren over waaruit de suppliant betaald moet worden.

17 Gehoord is het rapport van griffier Musch die in navolging van de resolutie van HHM de op 8 okt. te Koningsbergen [Kaliningrad] in Pruisen gegeven ratificatie van de keurvorst van Brandenburg vergeleken heeft met de op 31 juli gemaakte afspraak met de graaf zu Schwarzenberg betreffende de betaling van de 100.000 rijksdaalder. Musch heeft geconstateerd dat de ratificatie slaat op de afspraak.
Desniettemin besluiten HHM alvorens het door de graaf gegeven revers terug te geven, de retroacta betreffende de onderhandelingen met hem na te zien.

18 Gelezen is het verzoek van Willem Dirxsz., Jan Tonisz. en de met hen geassocieerde reders en eigenaren van de schepen die uit de Sont het regiment van overste Roosencrantz. hierheen gebracht hebben. Zij beklagen zich erover dat de Bewindhebbers van de WIC ter Kamer van het Noorderkwartier er bezwaar tegen maken hun de assignatie van 12.000 gld. te betalen, die zij hebben ontvangen van de ontvanger-generaal. Dit bedrag is in mindering van de quote van de genoemde Kamer in de som van 400.000 gld. die de WIC gevraagd is op rente te verschaffen aan de Generaliteit.
HHM besluiten de WIC ter Kamer van het Noorderkwartier te manen de supplianten meteen te betalen en alle excuses te laten vallen omdat men in 's- Gravenhage op het bedrag van 400.000 gld. heeft gerekend. De Gecommitteerde Raden in het Noorderkwartier zal geschreven worden het geld dat zij terzake van de winstuitkering van de genoemde Kamer ontvangen hebben, terug te betalen en ervoor te zorgen dat de Bewindhebbers de supplianten direct betalen.

19 Gelezen is de uiteenzetting van Joan Aventroot waarin enkele voorstellen worden gedaan om de bewoners van West-Indië te verwijderen van de koning van Spanje.
HHM schorten een besluit op wegens onuitvoerbaarheid.

20 Geresumeerd is het conceptantwoord op de brief van de graaf van Tilly d.d. 3 oktober.
HHM besluiten het antwoord vast te stellen en te versturen.

21 Ambassadeur Camerarius verzoekt in zijn memorie om een woning van staatswege net als andere ambassadeurs.
De heren van Holland schorten een besluit op omdat ze er met hun principalen over willen spreken.

22 Resident Carlaton verzoekt in zijn memorie om enkele gedeputeerden uit het midden van HHM op te dragen vanmiddag met ambassadeur Vane te spreken en antwoord te geven op de door Vane ingediende memories over de onderhandelingen met Spanje en over Amboina [Ambon].
Op verzoek van HHM nemen de vorige commissarissen op zich morgenmiddag met de ambassadeur te spreken om te vernemen wat hij voorstelt, zonder gelast te zijn antwoord te geven op de memorie.

23 Eysinga stelt voor bij de commandant van 's-Hertogenbosch te informeren naar wat Willem Jansz. Pesser en Zeger Bogaert, pachters aldaar, in hun brief d.d. 6 dec. schrijven over de stand van zaken in 's- Hertogenbosch.
HHM besluiten het advies van de RvS af te wachten dat na overleg met Z.Exc. opgesteld zal worden volgens appointement van HHM d.d. 11 december.

24 Dothias Wiarda en Sixtus van Amama schrijven in hun brief d.d. Amsterdam 6 dec. dat die van Emden, ondanks de onlangs door HHM aan bovengenoemde gedeputeerden, die uit 's- Gravenhage vertrokken zijn, op schrift meegegeven vermaning, doorgaan met het lastig vallen van de bewoners van het platteland en van de kleine steden van Oost-Friesland. Ten tweede melden ze dat die van Emden zich bemoeien met de rechtspraak over zaken die de burgers van Emden hebben uitstaan tegen de jonkers en hoofdelingen van het graafschap, zoals blijkt uit een door hen op 13 nov. uitgevaardigd plakkaat dat strijdig is met de onderling gesloten akkoorden. Wiarda en Van Amama verzoeken HHM deze kwestie te regelen omdat ze vrezen dat de hun gegeven brief geen uitwerking zal hebben.
HHM besluiten de brief met een kopie van het plakkaat aan de RvS te geven voor onderzoek en advies.

25 Gelezen zijn twee verzoeken van Gerardt Ingen Nieulandt. In de ene verzoekt hij hem akte te verlenen waardoor het eenieder verboden wordt hem lastig te vallen door hem te arresteren, gijzelen of anderszins. In het tweede verzoekt hij om betaling van vier maanden soldij en wat HHM behalve dat nog willen geven als vergoeding voor de hoge kosten die hij bij het oprichten van een ruitercompagnie ten dienste van de Republiek heeft gemaakt.

26 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 11 dec. over de aan HHM en Z.Exc. geschreven brieven van overste Gent. De RvS handhaaft zijn vorige advies, namelijk dat hij zich moet houden aan zijn opdracht en men niet moet gedogen dat hij de door HHM na rijp beraad genomen resoluties wat hem persoonlijk betreft tegenhoudt. Hij belemmert daardoor de uitvoering van het met de keurvorst gesloten verdrag, afgezien van het feit dat in de toekomst de redenen zullen wegvallen die hij aanvoert voor het bewaken van de kwartieren waar hij is, door het inkwartieren van de soldaten die vanhier daarheen gestuurd worden.
Alvorens te beslissen zullen HHM de retroacta over de onderhandelingen en het verdrag opzoeken.

27 Vice-admiraal Quast meldt in zijn brief d.d. de Hoofden [Nauw van Calais] 7 dec. dat er veel vijandelijke schepen op zee zijn en dat hij zijn schepen goed bij elkaar houdt om op de wijnhalers te passen.
HHM besluiten deze brief aan de aanwezige gedeputeerden van de Admiraliteiten te geven en ze aan te manen ervoor te zorgen dat de schepen ter verdediging en beveiliging van de zee uitgerust worden en zo snel mogelijk naar hun plaats van bestemming gestuurd worden.

28 De konvooimeester te Zaltbommel en de controleur aldaar leggen in hun brief d.d. Zaltbommel 4 dec. verantwoording af voor de door de pachters van het kwart van de konvooien en licenten over hen gedane klachten, waarover zij op 1 dec. waren aangeschreven.
HHM nemen geen besluit.

29 Commissaris Cracou meldt in zijn brief d.d. Elseneur [Helsingør] 18 nov. onder andere dat de gezanten van Danzig [Gdansk] in november hebben onderhandeld met de gecommitteerden van Zweden en dat zij met de koning van Zweden overeen zijn gekomen dat hij te Danzig drie procent tol mag heffen.
HHM besluiten Lochteren, Bas, De Moor, Rode, Veldriel, Ter Cuilen en Clant op te dragen om te onderzoeken of de koning van Zweden deze tol van de inwoners van de Republiek mag heffen en om verslag te doen van hun onderzoek.

30 De RvS heeft HHM een door Van Tienen, commandant van 's-Hertogenbosch, geschreven brief ter hand gesteld over onder andere het feit dat de officieren en soldaten aldaar klagen over de door HHM ingevoerde belastingen.
HHM besluiten de commandant aan te schrijven dergelijke klachten voortaan niet meer aan te nemen en ze zeker niet bij HHM in te dienen. Hij moet letten op het behoud van de stad en erbij helpen dat de aldaar ingevoerde belastingen op consumpties geheven worden zoals het hoort.

31 Het verzoek van de Utrechtse burger Dirck Adriaensz. van Royen om postmeester-generaal in 's- Hertogenbosch te worden, is aan de RvS gegeven om te beslissen.

32 Gerrardt van Berckel heeft HHM een brief d.d. 4 dec. ter hand gesteld, geschreven door de heer van Marquette te Brussel aan Hendrick van Zevender, schout van Roosendaal. Hij schrijft diens brief d.d. 21 nov. ontvangen te hebben alsmede een brief van Berckel d.d. 17 nov. Marquette is er niet over te spreken dat de tegenpartij de resolutie ter uitvoering van de grote onderhandelingen zo lang uitstelt. Het veroorzaakt achterdocht en geeft het gevoel dat men het niet oprecht meent. Marquette heeft tot nu toe altijd zijn best gedaan maar door het uitstellen van de ene na de andere vergadering is hij ook gaan twijfelen. Hij moet nu de zaak op zijn beloop laten om niet in ongenade te vallen.
HHM nemen geen besluit.

33 Ter vergadering verschenen is Dumeni, voormalig kolonel van de koning van Denemarken. Hij beklaagt zich erover dat commissaris Hartman een op hem getrokken en door hem geaccepteerde wisselbrief weigert te betalen.
HHM besluiten dat de suppliant zich moet wenden tot de gewone justitie om langs die weg Hartman te laten betalen.

34 Feit heeft de brief van de Staten van Gelderland d.d. Arnhem 8 okt. ingediend. HHM dragen hem ter vergadering op om met de andere gedeputeerden van Gelderland over alle voorkomende zaken te beraadslagen, adviseren en concluderen.
HHM nemen geen besluit.