14/12/1629

 
English | Nederlands

14 - 12 - 1629

Presentielijst:

Resoluties:

1 Roeloff van Braeckel, schout van Schoonrewoerd, verzoekt betaling van zijn traktement als sergeant-majoor vanwege het bevel over de schansen en de wachten aan de Diefdijk.
HHM besluiten het advies van de RvS in te winnen.

2 Op het verzoek van oud-vaandrig Hans Ysenach kennen HHM hem uit medelijden 75 gld. toe waarvan ordonnantie zal worden gedepêcheerd.

3 Op het verzoek van Lies Jansz. en Govert Jansz. van Gestel om vijftig last rogge van 's- Hertogenbosch te mogen invoeren besluiten HHM [het advies van de RvS in te winnen].

4 Jan Joosten Le Roy c.s., voormalige rechters te Amboina, verzoeken om een complement van justitie.
HHM schorten een besluit op.

5 Op het verzoek van de vrouwelijke religieuzen van het klooster van Hooidonk in het kwartier van Peelland in de Meierij van 's-Hertogenbosch en van de edelen van dit kwartier om te mogen blijven wonen en hun goederen, voorrechten en oude gebruiken te mogen blijven genieten zoals tot nu toe, besluiten HHM het advies van de RvS in te winnen.

6 Na beraad besluiten HHM de heer van Dijden voor de vergadering van morgen uit te nodigen om hem te bedanken voor zijn bijdrage bij het veroveren van Wezel.

7 Op het verzoek van de burgemeesters, schepenen en inwoners van Helmond in de Meierij van 's-Hertogenbosch om bevestiging van hun privileges, besluiten HHM het advies van de RvS in te winnen.

8 De kapiteins Maleguet, Boisgrenier, Croismaire en Durefort verzoeken om betaling van de achterstallige soldij voor hun compagnieën. Mocht verder uitstel tot ongelegenheden bij de compagnieën leiden, dan willen zij onschuldig zijn.
HHM besluiten de RvS te verzoeken te adviseren over waaruit de supplianten betaald moeten worden.

9 Gelezen is de door agent Aisma ingediende memorie ter verkrijging van een resolutie van HHM over het door de gezant van Stralsund gedane verzoek om het krediet van het land ten bedrage van 100.000 rijksdaalder voor deze stad aan te wenden.
De heren van Holland verklaren er nog niet bereid toe te zijn.

10 Pieter de Muller, burger te Wezel, die betrokken is geweest bij de aanval op Wezel, verzoekt om terugbetaling van de gemaakte kosten en om de hem toegekende jaarlijkse verering van 600 gld. te laten beginnen op de dag van de concessie.
HHM besluiten dat de jaarlijks ter vergoeding van de onkosten toegekende 600 gld. zal beginnen op de dag van de verovering van Wezel.

11 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 12 dec. over het verzoek om traktement door timmerman Pieter Tomas Geldersman van wie bij het beleg van 's- Hertogenbosch de rechterarm is verminkt. De RvS adviseert er vanwege de consequentie niet op in te gaan.
Desniettemin besluiten HHM de suppliant 50 gld. toe te kennen waarvan ordonnantie gedepêcheerd zal worden.

12 Gelezen is het nadere verzoek van de crediteuren van de administrator van Maagdenburg te Halle om betaling van hun tegoeden.
HHM besluiten het Kwartier Nijmegen ernstig aan te schrijven de supplianten te betalen in mindering van zijn quote in de aan de koning van Denemarken beloofde achterstallige subsidies.

13 Geresumeerd is het verzoek van ambassadeur Camerarius om een vrije woning net als de ambassadeurs van andere koningen.
HHM schorten een besluit op.

14 De kinderen van de bij het gevecht met de vijand op de Veluwe gesneuvelde kapitein Albert Coenderts verzoeken ter vergoeding voor zijn goede diensten om twee maanden van zijn soldij als kapitein, vervallen op 8 okt. en 19 november.
Uit hoogachting besluiten HHM het verzoek in te willigen.

15 Op het verzoek van Gratia Veer, weduwe van Eduart Veer, kennen HHM haar vrijgeleide toe voor één jaar waarvan akte zal worden gedepêcheerd, mits ze in de provincies waar ze naartoe gaat, om een attache verzoekt. De provincies wordt verzocht haar een attache te verlenen vanwege de goede diensten van haar man.

16 Jacob Lucas, ontvanger-generaal van de Admiraliteit in het Noorderkwartier, verzoekt HHM de Generaliteitsrekenkamer te gelasten pro memorie de door haar op de rekening van de suppliant van 1626 geschrapte 4.243 gld. 4 st. 4 p. te laten passeren in haar rekening van 1627. Tevens verzoekt hij alles wat van dit bedrag teruggevorderd moet worden, door de fiscaal van de genoemde Admiraliteit te laten doen.
HHM besluiten dat de suppliant rekenplichtig blijft voor dit bedrag en dat hij het bedrag alsnog moet terugvorderen van degenen aan wie hij het betaald heeft. Desniettegenstaande zal morgen nagekeken worden wat in de vergelijkbare zaak van ontvanger Hoeffyser in 1627 is besloten.

17 Geresumeerd zijn de op 8 dec. ontvangen brief van de Generaliteitsrekenkamer d.d. 23 nov. en de staat van decharges tot en met 1623 van de voormalige ontvanger-generaal.
HHM besluiten de brief en de staat aan de RvS te geven. De RvS moet in aanwezigheid van enkele gecommitteerden uit de Generaliteitsrekenkamer de voormalige ontvanger-generaal zo spoedig mogelijk horen en vervolgens daarover HHM adviseren.

18 Gehoord is het verslag van Bruinincx en Beaumont die het nog voor HHM hangende proces hebben onderzocht tussen De Loge, kapitein van een compagnie voetvolk, impetrant in hoger beroep, en Gooswyn Meurskens, solliciteur van de Franse troepen, gedaagde in hoger beroep.
HHM besluiten, naast Bruininck en Beaumont, Feyt, Ploos, Veltdriel, Ter Cuilen en Gockinga op te dragen het proces nader te onderzoeken en een conceptvonnis op te stellen, dat vervolgens zonder wijziging uit naam van HHM zal worden uitgesproken en beide partijen ter hand zal worden gesteld.

19 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 13 dec. over de op 11 dec. ontvangen brief van Willem Jansz. Pesser en Segaert Bogaert waarin HHM gewaarschuwd worden voor de toestand in 's- Hertogenbosch. De RvS heeft op apostille van HHM met Z.Exc. overlegd en samen adviseren ze om voorlopig een kopie van de brief aan de commandant van 's-Hertogenbosch te sturen zonder Pesser en Bogaert daarvan op de hoogte te brengen. De commandant moet zich over alles wat erin genoemd staat laten inlichten en al het mogelijk doen om de stad te bewaren, totdat de gedeputeerden zijn aangekomen die binnenkort uit 's- Gravenhage gestuurd zullen worden. Dan zal nader beraadslaagd worden over wat nodig is om de stad te beschermen.
HHM nemen het advies over en besluiten de commandant te schrijven en binnenkort gedeputeerden te sturen. HHM verzoeken de RvS aan te geven wat men later moet doen om de stad te bewaren.

20 Gelezen is het advies van de RvS d.d. 12 dec. over het op 27 nov. bij HHM ingediende verzoek met bijbehorende stukken van de pachters van de impost op het vee in 's- Hertogenbosch. Verzocht wordt om een tijdelijke voorziening in rechte in geval van hoger beroep van het appointement van de schepenen van 's-Hertogenbosch dat gegeven is in de zaak van de supplianten tegen Jan Jansz. Texter wegens het slachten van een varken waarvoor hij geen impost had betaald. Textor was daarvoor door de supplianten gevangengezet en vervolgens door de schepenen daaruit ontslagen.
HHM besluiten overeenkomstig het advies dat het verzoek van de supplianten niet terecht is. Zij hadden niet iemand gevangen mogen nemen zonder machtiging van de magistraat en zijn dus gehouden de magistraat genoegdoening te geven tot herstel van de geschonden rechtspraak. Aangezien echter HHM van mening zijn dat de supplianten in de oorspronkelijke zaak gelijk hebben, mogen de pachters deze keer een proces beginnen terzake van het varken. HHM is gemeld dat de magistraat van 's-Hertogenbosch onvoldoende moeite doet om voordeel te trekken uit de pachten van het land en de pachters te handhaven. Aangezien de pachters integendeel in 's- Gravenhage kwijtscheldingen ontvangen of betreffende de belastingen op consumpties matiging krijgen, waardoor de soldaten onwillig gemaakt worden, besluiten HHM de magistraat aan te manen beter haar best te doen voordeel te trekken uit de belastingen en de pachters te handhaven.

21 Gelezen is het antwoord van de RvS d.d. 11 dec. op de resolutie van HHM d.d. 6 dec. De ruiters van Geertruidenberg zijn tevredengesteld met 5.000 gld. als vergoeding voor het rantsoen van Grosfils en Boneurs, waarvan ordonnantie is gedepêcheerd. De RvS vindt het niet redelijk dit bedrag ten laste van het land te brengen.
HHM besluiten dat het geld moet worden betaald door die gevangenen die in ruil voor Grosfils en Bonours zijn vrijgelaten, net als alle eerdere betaalde rantsoenen moeten komen van de gevangenen die daarvoor zijn vrijgelaten, volgens de door de RvS ingediende staat, om gelijkheid te houden. De RvS wordt gemachtigd zowel het een als het ander in te vorderen en te ontvangen, omdat HHM niet willen dat het land daartoe veroordeeld wordt.

22 Ontvangen is een brief met berichten van resident Aissema d.d. Hamburg 21 nov. o.s., waarop geen besluit is genomen.