26/03/1630

 
English | Nederlands

26 - 03 - 1630

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 HHM besluiten in de brieven waarmee de provincies zal worden verzocht de vijftig compagnieën die in 1628 zijn gelicht te versterken, melding te maken van de 400.000 pond. Dit bedrag mag in mindering worden gebracht op de legerlasten waarom voor dit lopende jaar is verzocht.

2 De graaf van Solms verzoekt de hoofdofficieren van het regiment onder zijn gezag te voorzien van traktement. Het eerder opgestelde advies van de RvS wordt opgezocht.

3 De gedeputeerden van de verschillende provincies zullen er bij hun principalen op aandringen hun quoten in de maand soldij voor het ingekwartierde volk - in totaal 72.572 gld. - binnen drie weken te verstrekken aan het kantoor van ontvanger-generaal Doublet.

4 Ontvangen wordt een brief van de stadhouder en raden van Palts-Neuburg d.d. Düsseldorf 14 maart, met klachten over het rigoreuze optreden van overste Gent.
HHM stellen deze brief ter beschikking aan de RvS.

5 HHM lezen het advies van de RvS d.d. 19 maart over het verzoek van Hendrick van Meschede en Anthony Tindel, op 9 maart bij HHM ingediend. Zij vragen om een beloning voor de door hen verrichte diensten bij de verovering van de stad Wezel.
HHM besluiten conform het advies het wat betreft Meschede te laten bij de vergoeding die hem reeds gegeven is. Zij zullen hem voor bevordering aanbevelen. Tindel zal worden vereerd met een medaille ter waarde van 100 rijksdaalder, die de ontvanger-generaal zal verzorgen. Ook hij wordt voor bevordering aanbevolen.

6 Kapitein De Loge verzoekt om uitstel van executie jegens Gooswyn Meurskens en om een verbod in de toekomst opnieuw een rechtszaak in te stellen.
Dit verzoek gaat naar de RvS om na het horen van de partijen, hierover te besluiten.

7 Willebrort van der Burch verzoekt voor en in de stad ...1 een fortificatieplan te mogen uitvoeren en met het oog daarop benoemd te worden.
Dit verzoek wordt voor advies aan de RvS ter hand gesteld.

8 Op het verzoek om een traktement van Jan Symonsz., koster van de Sint Janskerk te 's-Hertogenbosch, besluiten HHM de gedeputeerden die naar 's- Hertogenbosch gaan te machtigen opdracht te geven de suppliant in redelijkheid te belonen zonder kosten voor het land. Zij zullen hem voorlopig 50 gld. geven.

9 Mr. Walther Witeston, voormalig predikant van het Engelse regiment gekomen uit Vlissingen en Brielle, verzoekt om betaling van zijn achterstallige gage.
HHM besluiten hier niet op in te gaan.

10 Anneken Tomas, weduwe van Davidt Williams, wordt uit mededogen een som van 15 pond toegekend. Hiervan wordt ordonnantie gedepêcheerd.

11 De schout en het gerecht van Besoijen verzoeken om in de Meierij van 's-Hertogenbosch en op andere plaatsen, zowel aan vijandelijke als aan deze zijde, enkele magere beesten te mogen kopen om naar hun woonplaats te drijven. Daarmee zullen zij hun land bescharen. Zij willen bij het kantoor alleen de beterschap aangeven als ze gevetweid zijn.
HHM zullen hierover het advies van de RvS inwinnen.

12 Cornelis Egbertsz., Phillips Egbertsz., alsmede Barent Cornelisz. en Theunisz Phillipsz. wordt ieder de vrije uitvoer van twee merriepaarden toegestaan, om in het dorp Meeuwen hun land te bebouwen. Wel moeten ze borg stellen dat de merries niet naar vijandelijk of neutraal gebied zullen worden vervoerd.

13 De voormalige raden en rechters in de kwestie Amboina [Ambon] vragen de gedelegeerde rechters in een met redenen omkleed verzoek om expeditie van justitie.
HHM besluiten dit verzoek voor advies aan de gedelegeerde rechters te sturen en dringen aan op advies over de eerder toegestuurde brief.

14 Ter vergadering dient ambassadeur Guzzoni uit naam van zijn principalen zowel mondeling als schriftelijk de navolgende klachten 2 in.
Verschillende Venetiaanse handelaars hebben het Hollandse schip Sint Nicolaes, toebehorend aan reder Nicola Artmans met bemanningsleden en officiers, bevracht met erg waardevolle goederen bestemd voor Alicante, Cartagena, Málaga, Cadiz en Sint Lucas [Sanlúcar de Barrameda]. Na een deel van de goederen te hebben ontscheept in Alicante, Cartagena en Málaga, is de rest (waarvan de waarde wel 70.000 florijnen beloopt), in plaats van naar Cadiz of Sint Lucas voor eigen voordeel naar de Republiek vervoerd.
Venetië protesteert bij HHM krachtig tegen deze gang van zaken en is er zeker van dat HHM een dergelijk buitensporig verzuim van hun onderdanen tegen een bevriende en geallieerde vorst zullen onderzoeken, afdoende maatregelen zullen treffen tegen een dergelijke wanordelijkheid en erop zullen toezien dat deze goederen niet worden gedistribueerd, maar geheel worden gerestitueerd. HHM kunnen in soortgelijke omstandigheden rekenen op dezelfde behandeling en promptheid van de republiek Venetië, die HHM te allen tijde de goede vriendschap heeft bevestigd.
HHM besluiten informatie bij de Admiraliteit in Zeeland in te winnen.

15 Otto Maillart, Cornelis van Diemen en Wynant Adriaensz. van der Graft verzoeken om betaling voor hun wagendiensten in het leger in 1625, 1626 en 1627.
HHM zullen de ontvanger-generaal daarover morgen horen.

16 Fiscaal Castricum en secretaris Ferdinand Aleman verzoeken om betaling van de proviandkosten in de kajuiten van de scheepskapiteins.
HHM winnen hierover het advies van de Admiraliteit te Rotterdam in.

17 Door de gedeputeerden van Holland wordt toegestemd in een uitwisseling met de vijand van de wederzijdse gevangenen te water.
Een besluit wordt opgeschort.

18 Die van Doel [Beveren] verzoeken de opbrengsten van hun land alsmede hun vee te mogen vervoeren naar vijandelijk gebied.
Hierover zal het advies van de RvS worden ingewonnen.

19 In de vergadering wordt secretaris Huygens gehoord. Hij heeft aan HHM een brief overhandigd van de RvS betreffende de toestemming van de Staten van Utrecht aan mr. Willem van Dam en Peter de Goyer om in deze provincie te verblijven. Dit is in strijd met het vonnis van de RvS dat op 5 okt. 1629 in hun beider nadeel is gewezen.
HHM besluiten de Staten van Utrecht een kopie van de genoemde brief te sturen. Zij zullen schrijven met verwondering te hebben kennisgenomen dat de Staten ondanks de aanmaning van HHM, toestemming hebben verleend. De Staten van Utrecht wordt verzocht de toestemming in te trekken, in verband met de verstrekkende consequenties.

20 De gedeputeerden van Zeeland hebben ter vergadering van HHM om een beslissing gevraagd inzake de door hun op 23 jan. ingediende remonstrantie. Daarin wordt HHM verzocht contractatie in de toekomst te verbieden. Bewindhebbers, hetzij van de Heren Zeventien of daarbuiten, zouden direct noch indirect goederen van de Compagnie mogen kopen. Dit zouden alle bewindhebbers, geen van de kamers uitgezonderd, met een eed moeten zweren. De gedeputeerden naar de Heren Zeventien zouden na overhandiging van hun geloofsbrieven aan de president voorafgaand aan de vergadering onder eed moeten beloven geen goederen te zullen kopen. De hoofdparticipanten van Zeeland dienen voortaan voor het vierde deel dat de provincie aandeel heeft in de Compagnie te participeren in de goederenhandel van de Compagnie.
HHM zullen schrijven aan de verschillende Kamers van de VOC op 1 juni hun gedeputeerden hierheen te sturen. Aan de Staten van Zeeland schrijven ze dat ze enkele klagende participanten in de genoemde Compagnie verzoeken op hetzelfde tijdstip iemand te committeren om op de genoemde punten ten overstaan van de anderen gehoord te worden. Op grond hiervan zal worden besloten.

1 Een plaatsnaam ontbreekt, maar gezien de resolutie van 8 april gaat het om 's- Hertogenbosch .
2 De in het Frans gestelde klachten zijn geïnsereerd in S.G. 3189.