18/04/1630

 
English | Nederlands

18 - 04 - 1630

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Johannes Brinckman wordt een aalmoes van 6 gld. toegekend, uit te betalen door kamerbewaarder Herdersum.

2 Ontvangen is een brief van de Admiraliteit te Amsterdam d.d. 13 april, met informatie over het op 20 maart bij HHM ingediende verzoek van kapitein Pellucoren om weer in feitelijke dienst van het land op de Rijn tewerkgesteld te worden. Ook wordt het rekest gelezen van kapitein Barent Schaeff en Hans Bornon om in hun huidige dienst aangesteld te mogen blijven, conform de op 14 dec. 1629 genomen resolutie van de Amsterdamse Admiraliteit.
HHM zullen de Admiraliteit terugschrijven conform hun resolutie Schaeff en Bernon op de Rijn in deze landen in dienst te houden. Ze dienen te worden voorzien van de schepen De Halve Maen en de Wyck te Duyrstede. Kapitein Pellecoorn zal in 's lands dienst moeten worden aangesteld zodra een of meer kapiteins in dienst van het land nodig zijn.

3 De koning van Bohemen wordt een paspoort verleend om over water of land vanuit Sedan vrij en zonder 's land rechten te hoeven betalen 25 balen tapisserie en twee grote koffers met andere hem toebehorende roerende goederen naar 's- Gravenhage te voeren.

4 Op het door Beaumont in de vergadering ingebrachte verzoek van kolonel Horatio Veer besluiten HHM na overleg met Z.Exc. de kolonel toe te staan naar Engeland te vertrekken, in het vertrouwen dat hij zodra dat mogelijk is, weer naar deze landen terugkeert.

5 Johan Harmansz., deken van het kapittel van 's-Hertogenbosch, zal na het afstaan van een aan de dekanij toebehorend huis de daarin door hem aangebrachte verbeteringen vergoed krijgen conform twee door het kapittel verleende akten van 17 sept. 1615 en 15 okt. 1618. Hiervan is in de vergadering van HHM een kopie getoond.

6 Z.Exc. heeft HHM de inhoud van een brief van het stadsbestuur van Amsterdam mee laten delen waaruit blijkt dat vanuit Duinkerke een grote aanval ter zee tegen de Republiek wordt beraamd en dat binnen enkele dagen de daartoe benodigde schepen gereed zullen zijn.
HHM zullen de Admiraliteit schrijven de schepen bestemd ter bezetting van de kust van Vlaanderen en het kruisen op de Noordzee hun posities te laten innemen om de boze plannen van de vijand te verijdelen.

7 Kolonel Haij, zijn kapiteins en andere officieren verzoeken HHM de rente te restitueren van het geld dat zij ter betaling van hun compagnieën de laatste maand hebben opgenomen. Verder verzoeken zij HHM de met hun wanbetaling samenhangende onkosten te vergoeden over de afgelopen jaren, vanaf het moment dat Haij c.s. gelicentieerd zijn.
HHM verzoeken de RvS de supplianten voorlopig het geld te betalen dat ontvanger Bergaigne heeft geleend en zoveel ordonnanties in te trekken als het verschuldigde bedrag beloopt. Ook vragen ze de RvS zich ervoor in te spannen de rest van het geld ter afbetaling van de totale som op te brengen.

8 In een brief d.d. Amsterdam 13 april informeert het stadsbestuur van Amsterdam HHM over de overlast, de excessen en onmenselijke wreedheden die door de troepen van deze landen te Elberfeld [Wuppertal] zijn gepleegd.
HHM stellen deze brief met de bijlagen aan de RvS ter hand ter berechting van de wandaden en om maatregelen te treffen om dit in de toekomst te voorkomen, met name bij het terugtrekken van de troepen uit [ Gulik en Kleef]. Met dit doel zal ook worden geschreven aan de gedeputeerden van HHM te Wezel en aan graaf Willem van Nassau.

9 De ontvanger-generaal is op verzoek van de kanonniers gehoord. Hem wordt nogmaals opgedragen de kanonniers te betalen.

10 Pieter Bor Christiaensz. heeft het vijfde deel voltooid van de geschiedenis gedurende de Nederlandsche beroerten. 1
HHM zullen een exemplaar van dit boek aannemen voor hun tafel. Bor ontvangt hiervoor 50 gld. waarvan ordonnantie zal worden gedepêcheerd.

11 Arent Gerridtsz., burger te Leiden, wordt met het oog op de bevrijding van zijn zoon op het galei Sinte Cristine een voorschrijven aan de hertog van Toscane verleend. HHM zullen consul Berck te Livorno schrijven de brief aan de hertog af te geven en zich persoonlijk voor deze zaak in te spannen. Berck dient HHM hierover vervolgens schriftelijk te informeren.

12 Ter vergadering wordt het inmiddels verstreken traktaat met de koning van Zweden gelezen en geresumeerd. HHM zullen zich voorbereiden en daarna met ambassadeur Camerarius in onderhandeling treden. Ze zullen verklaren dat HHM bereid zijn te onderhandelen over voortzetting van het traktaat, nadat zij door de Zweedse koning tevreden zijn gesteld op het punt van de gebrekkige naleving van dit traktaat, opdat dit in de toekomst niet weer gebeurt. In de verlenging van het traktaat zal handelsvrijheid op de Oostzee worden bedongen en afschaffing van de buitensporige heffing van tol door de koning van Zweden op goederen komend van en gaand naar Danzig [Gdansk].

13 HHM benoemen en machtigen de gedeputeerden van de provincies Friesland en Groningen om in het bijzijn van de commies van ontvanger-generaal Doublet de 14 gld. op elke honderd wit geraffineerd zout en 9 gld. op het klijnzout dat van de zoutbergplaatsen komt voor een jaar te verpachten, conform eerdere plakkaten en ordonnanties binnen deze provincies.

1 Tussen 1621 en 1634 verschenen te Leiden en Amsterdam de zes delen van Bor's Nederlantsche oorloghen, beroerten ende borgerlijcke oneenicheyden, beginnende mette opdrachte der selver landen ghedaen by keyser Varel de V. aen sijnen soon coninck Philippus van Spangien tot de droevighe doodt van zijn excellentie Willem prince van Orangien hooghl. memorie.