02/05/1630

 
English | Nederlands

02 - 05 - 1630

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Ontvangen is een brief van Oenema, raad van State en gedeputeerde te Wezel d.d. 28 april met enkele bijlagen betreffende vrijstelling van de konvooien en licenten over goederen en materialen die te Wezel worden verbruikt. Ontvangen is ook een verzoek van de kwartiermeester van ritmeester Conte Pompeo om verhoging van de gage.
Er wordt geen resolutie genomen.

2 Ten behoeve van het onderzoek van de gisteren overhandigde remonstrantie van de commiezen-generaal van de konvooien en licenten, verzoeken HHM Lochteren, Bas, Vosbergen, Rode, Veltdriel, Terculen en Schaffer om rapport. Ze mogen zich hierover beraden met de aanwezige heren.

3 Ontvangen is een brief van resident Aissma d.d. Hamburg 14 april. Hij heeft in zijn vorige brief van 7 april kort heeft gerapporteerd over zijn afvaardiging naar de hertog van Friedland, maar enkele bijzonderheden achtergehouden tot zijn overkomst.
HHM zullen de resident schrijven dat hij gezien de aanwezigheid van de armada van de koning van Denemarken op de Elbe beter in Hamburg kan blijven. Hij moet de bijzonderheden dan maar in cijferschrift zo veilig mogelijk opsturen.

4 Ontvangen is een brief van de keurvorst van Keulen d.d. Bonn 17 april, met een antwoord op de brief van HHM waarin ze Coenraedt Nel aanbevelen.
Er wordt geen resolutie genomen.

5 Ontvangen is een brief van de graaf van Tilly d.d. Stade 26 maart, met een antwoord op de brief van HHM waarin ze Coenraedt Nel aanbevelen.
Er wordt geen resolutie genomen.

6 HHM lezen de namens resident Aissma bij HHM ingediende memorie. Hierin verzoekt hij HHM alsnog opdracht te geven tot betaling van twee reeds geruime tijd geleden getrokken wissels, een van 800 en de ander van 1.200 rijksdaalder.
Ontvanger-generaal Doublet krijgt opdracht de wisselbrieven te betalen.

7 Rantwyck, Noortwijck, Beaumont, Rode, Eijsinga, Terculen en Schaffer zullen in bespreking treden met ambassadeur Vane. Ze zullen hem vragen zich nader te verklaren over zijn eergisteren bij HHM ingediende propositie betreffende het horen van de getuigen van Amboina [Ambon].

8 Alvorens enkele heren te deputeren om de vergadering van de Heren Negentien te leiden, zullen eerdere besognes over het beleid en het bestuur van Bahia de Todos os Santos worden opgezocht, om daarna een instructie over het beleid en het bestuur van Pernambuco op te stellen. Deze zal als richtlijn gelden voor de gedeputeerden naar de eerstvolgende vergadering van de Heren Negentien.

9 HHM lezen het verzoek van Isaack van Hoorn, koopman te Amsterdam, die onlangs ten kantore van de konvooien en licenten te Amsterdam een zekere hoeveelheid pek en teer heeft aangegeven. Hij heeft een paspoort verkregen om deze materialen naar Brabant te zenden. Deze goederen zijn echter in de vloot te Lillo in opdracht van de Admiraliteit in Zeeland opgehouden.
Het verzoek van de suppliant zal worden opgestuurd aan de Admiraliteit met de aansporing de goederen te laten passeren indien de inhoud van het rekest waar is.

10 HHM lezen het verzoek om wat geld van kolonel Roosencrants en zijn kapiteins teneinde zijn regiment te kunnen onderhouden.
De supplianten zullen zich moeten richten tot de RvS om te vernemen welke regels er gelden ten aanzien van het onderhoud van alle ingekwartierde troepen onder commando van graaf Willem van Nassau.

11 Catharina Meurskens, echtgenote van Maurits van Sydenberch, vraagt om de lijfrente die eerder toeviel aan Bartha van den Boetselaer, weduwe van Maerten van Sydenberch.
Het verzoek wordt afgewezen.

12 Ontvangen is een brief van agent Brederode d.d. Bazel 9/19 april, met enkele bijlagen met berichten.
Er wordt geen besluit genomen.

13 HHM lezen het verzoek om een ordinaris traktement van Hans van Selbach, ondermajoor te Wezel.
Dit verzoek gaat naar de RvS.

14 Jenet Estoupris, weduwe van kapitein Claude Martijn, verzoekt om een jaarlijks levensonderhoud.
HHM gaan niet op het verzoek in.

15 Er wordt ordonnantie gedepĂȘcheerd voor Bernardus Busshoff, predikant te Utrecht en Gysbertus Voetius, predikant te Heusden van 15 jan. tot 1 maart. Hetzelfde gebeurt voor Johannes Spiliardus, predikant te Gorinchem van 15 jan. tot 28 maart. Zij zullen 4 gld. daags ontvangen voor hun diensten in de kerk te 's- Hertogenbosch.

16 In zijn advies d.d. 1 mei over het op 30 april ingediende verzoek van Coppen t'Nansum stelt de Generaliteitsrekenkamer dat de suppliant detzelfde beloning dient te ontvangen als de konvooimeester te Harlingen .
Een beslissing wordt opgeschort.

17 HHM lezen het verzoek van kapiteins Vych en Pellecoorn om in dienst van het land te komen.
HHM houden vast aan hun resoluties van 18 en 29 april over de schepen Wyck te Duyrstede en De Halve Maen, waarop Hans Bornon en Schaeff als kapiteins zijn benoemd.

18 Naar aanleiding van het verzoek van de gemene reders van de vijf zoutschepen die door de WIC zijn beschadigd besluiten HHM aan de vergadering van de Heren Negentien te schrijven hun gecommitteerden op 1 juni hierheen te sturen. Dan zal het geschil tussen hen en de supplianten door tussenkomst van gedeputeerden van HHM worden beslecht. Ook zullen de supplianten deze dag worden ontboden.

19 Commies Verhaer wordt ter vergadering ontboden. Hem wordt als ontvanger-generaal van het middel van de paspoorten aangezegd 4.000 gld. met rente ten laste van zijn ontvangsten te lenen. Dit bedrag moet worden betaald aan de extraordinaris kanonniers, die van de RvS al een ordonnantie ten laste van de ontvanger-generaal hebben ontvangen. Ten behoeve van de lening zal een passende akte worden gedepĂȘcheerd.

20 Ter vergadering compareert ambassadeur Ahrnfelt. Hij verklaart uit naam van de koning van Denemarken te zijn gecommitteerd om enige tijd bij HHM te verblijven. Hij verzekert HHM van de oprechte affectie van de koning. Aan de goede verstandhouding is hem veel gelegen en hij wil daar het zijne aan bijdragen.
HHM zeggen de ambassadeur dank en verklaren zich goede vrienden en buren te zullen betonen. Zij voegen hun complimenten daarbij.