09/06/1626

 
English | Nederlands

09 - 06 - 1626

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Op attestatie van de bestuurders van Besoijen wordt Gerrit Janssen, Jan Gysberts en Huibert Claessen toegestaan ieder twee paarden voor de landbouw in te voeren, tegen Bosch' licent en onder borgstelling dat zij daar blijven.

2 Conform het advies van de RvS op diens op 26 mei ingeleverde verzoek krijgt kapitein Steven Janssen Coop, commandant van Geertruidenberg, eenmalig 600 gld. Hij heeft gedurende de belegering van Breda veel kosten, waaraan hij zich met ere niet kon onttrekken, op zich genomen.

3 Henrijck Spijck, hofmeester van Languerack, wordt voor zijn reis hiernaartoe met de wisselbrieven van 620.000 gld. in totaal 465 gld. 12 st. gepasseerd, 215 gld. 12 st. voor de heenreis en 100 gld. voor de terugreis, met nog eens een beloning van 150 gld.

4 Het naar aanleiding van de resolutie van 4 juni opgestelde advies van de RvS luidt dat het plakkaat van retorsie ten aanzien van zowel de inkomende als uitgaande goederen strikt moet worden toegepast.
Het advies gaat voor nader onderzoek naar de gecommitteerden die een ontwerp hadden gemaakt voor de aanpassing van het plakkaat. De gedeputeerden van Holland hebben een afschrift gevraagd.

5 HHM hebben nader bericht ontvangen van de Gecommitteerde Raden van Holland over de brief van de Generaliteitsrekenkamer d.d. 8 mei inzake de berekening van de rente op het door Holland gegeven voorschot ten behoeve van de Franse troepen.
Hun bericht gaat naar de Generaliteitsrekenkamer voor nader onderzoek en advies aan HHM.

6 De RvS moet adviseren over het verzoek van de weduwe van kapitein La Case. Zij wil restitutie van het geld dat haar man heeft uitgegeven aan de compagnie die hem door Maurits was toegewezen.

7 De RvS moet adviseren over het door brieven van het Amsterdamse stadsbestuur ondersteunde rekest van Victor Hanssen en Dirck Simonssen, burgers en kooplieden uit Xanten. Zij vragen de pontknechten te ontbieden die goederen, die zij op akte van de Amsterdamse Admiraliteit wilden uitvoeren, hebben afgenomen.

8 Kapitein Gibson verzoekt betaling van de vier maanden die hij absent was omdat hij dienst deed op de Engelse vloot.
De RvS zal hierover beslissen.
De RvS zal ook beslissen over de bij Z.Exc. ingediende memorie namens alle officieren die op de Engelse vloot zijn geweest. Zij vragen diens steun voor de verkrijging van het tijdens hun absentie vervallen traktement, zoals hun was toegezegd door ambassadeur Carleton.

9 De Admiraliteit van Rotterdam wordt advies gevraagd over de gisteren door de afgevaardigden van de Grote Visserij getoonde rekening.

10 Doublet zal een door Languerack ten behoeve van zijn tweede reis naar Fontainebleau op 14 mei op Laurens Vanelli, getrokken wissel van 333 1/3 kroon tegen 128 groten de kroon, accepteren. Holland is verzocht het geld te verschaffen en het bedrag af te trekken van de consenten.

11 Een namens generaal Veer gedaan verzoek om over de in Rotterdam aangekomen 48 okshoofden Engels bier geen konvooi te hoeven betalen, is vanwege de gevolgen afgewezen.

12 Gebleken is dat de brief aan de gecommitteerden te Steenwijk gisteren om vijf uur nog hier was en dat de spoedbrief voor Culenborch om tien uur nog niet weg was, ook al had de postmeester Gysbert Janssen de uitdrukkelijke opdracht gekregen die onmiddellijk weg te brengen.
Janssen zal hierover worden gehoord en er zal geregeld worden dat de boden niet naar hun believen, maar direct vertrekken als zij hun brieven hebben ontvangen.
Voorts is vastgesteld dat postbezorgers hun ambt niet mogen verkopen. Iemand die dat toch zou willen doen wordt uit zijn functie gezet en die wordt dan voor anderen opeisbaar. Van de leden van de RvS zal worden gevraagd een dergelijke verkoop niet toe te staan en de boden zal worden opgedragen zich hieraan te houden.

13 Abraham Jennes heeft verklaard dat de Admiraliteit in Noord-Holland nimmer een vonnis heeft gewezen in zijn zaak.
De Admiraliteit zal geschreven worden een kopie van de uitspraak of anders de notulen uit haar register op te sturen.

14 Meinardus Aetsma, secretaris van de Admiraliteit te Dokkum, verzoekt opnieuw dezelfde beloning als de raden, hetgeen neerkomt op een verhoging met 100 gld.
HHM wensen geen verandering brengen in het bestaande reglement.

15 Die van Kleef hebben in een nadere remonstrantie opnieuw levensmiddelen verzocht.
Met een beslissing wordt gewacht totdat een algehele verordening zal zijn opgesteld.

16 Pieter Willemsen, burger uit Leiden, verzoekt zijn Leidse saaien en manufacturen te mogen uitvoeren.
Met een beslissing wordt gewacht totdat een algehele verordening zal zijn opgesteld.

17 De heer van Groesbeeck is toegestaan tegen Bosch' licent uit Nijmegen de volgende goederen te halen: een okshoofd wijn, circa zeven mud mout voor het brouwen van bier, ongeveer tien mud haver voor de paarden, vijftien pond stokvis, vijftien pond kaas, suiker en specerijen naar behoefte, een mud tarwe voor het bakken van brood en een redelijke hoeveelheid vlees.

18 Aangevoerd wordt dat uitvoer van wapens slechts tegen betaling van 's lands rechten zou moeten worden toegestaan en dat in die geest een generale resolutie genomen zou moeten worden.
HHM stellen een definitieve resolutie uit.

19 De provincie Groningen heeft 11.658 gld. van de 200.000 gld. voor de equipage van de tweede Engelse vloot gestuurd en eenzelfde bedrag van het aandeel in de subsidiƫring van de eerste Engelse vloot van 1625.
De Zeeuwse Admiraliteit zal worden geschreven dat, in het geval zij garandeert de drie schepen voor de tweede Engelse vloot te zullen uitrusten, haar de eerste 11.658 gld. gezonden zal worden. De tweede 11.658 gld. zal haar dienen tot betaling van een deel der schulden van de equipage van vorig jaar.

20 Een niet ondertekende uiteenzetting over middelen om de vijand buiten de Waal en de IJssel te houden, gaat voor onderzoek en advies naar de RvS.