Wal, Floor van der (1985-2011)

 
English | Nederlands

WAL, Floor van der (geb. Naarden 27-1-1985 – gest. Amsterdam 25-3-2011), cabaretière, columniste. Dochter van Hans van der Wal (1959), IC-verpleegkundige, en Alida Theresia Maria Steenvoorden (1959), onderwijzeres.

Floor van der Wal groeide op in Huizen, als oudste in een gezin met twee kinderen – haar broer Dolf (1987) zou later professioneel snowboarder worden. Bij haar geboorte leed ze zuurstoftekort, waardoor ze blijvend last zou houden van spasmen in haar ledematen. Haar middelbare schooltijd was hierdoor niet altijd gemakkelijk. Na haar eindexamen studeerde Floor Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) aan de Hogeschool van Amsterdam.

Comedytrain

Tijdens haar studie deed Floor van der Wal in 2006 mee aan het Tros-programma Misverkiezing, een schoonheidsverkiezing voor vrouwen met een beperking. Ze won niet maar werd hierdoor gevraagd voor het EO-programma Jong, over jongeren met een beperking. De programmamakers vroegen haar om een stukje stand-upcomedy te doen na een workshop bij stand-up comedian Bram van der Velde; hierdoor raakte ze enthousiast en ging ze verder met comedy. Met succes: in 2007 won ze samen met Patrick Laureij de publieksprijs van het Knock Out Comedy Festival. Een jaar later ontving ze in de categorie entertainment een CAP award –  een onderscheiding voor mensen met een lichamelijke handicap die hun beperkingen overstijgen.

Na afronding van haar studie (2008) ging Floor van der Wal in de buitenschoolse opvang werken, maar tegelijkertijd was zij actief als stand-upcomedian en columniste. Zo toerde ze in 2008 en 2009 door Nederland met de Girls Comedy Night, een show met andere jonge cabaretières. Daarnaast schreef zij vanaf december 2008 een maandelijkse column voor BOSK Magazine, het tijdschrift van een organisatie voor mensen met een lichamelijke handicap. In 2010 deed ze met succes auditie bij het gezelschap Comedytrain. Van der Wal ging meteen mee op jubileumtoer en hoorde vanaf 2011 tot de vaste bezetting. Haar stijl van optreden bij Comedytrain kenmerkte zich door een doortastende, directe manier van spelen met veel lef: zij ging moeilijke onderwerpen niet uit de weg.

Floor van der Wal probeerde zichzelf altijd los te zien van haar beperking. Ondanks oncontroleerbare spasmen, waardoor gewone dingen als uit een glas drinken lastig voor haar waren, leidde ze een zo normaal mogelijk leven. Ze hield zich ook goed staande op het podium. Uit haar interviews, columns en dagboekfragmenten blijkt dat ze graag de persoon achter de beperking wilde laten zien en het niet alleen maar over de aandoening zelf wilde hebben. Ze gaf in interviews aan dat zij haar handicap liever niet wilde gebruiken of benoemen op het podium, maar hier niet altijd aan ontkwam, ook omdat het publiek van haar verwachtte dat ze dit onderwerp aansneed.

Vroegtijdige dood

Op 25 maart 2011 rond één uur ’s nachts werd Floor van der Wal aangereden toen zij over het Mercatorplein in Amsterdam fietste. Zij had eerder die avond opgetreden in Comedyclub Toomlers, de thuisbasis van Comedytrain. Later die dag overleed zij in het VU Medisch Centrum aan hersenletsel. Ze was 26 jaar. De bestuurder was doorgereden maar kon later worden aangehouden omdat zijn auto bij de aanrijding een nummerplaat verloren had. Hij bleek veel te hard gereden te hebben en werd later veroordeeld tot achttien maanden celstraf, maar werd na een half jaar vervroegd vrijgelaten.

Postuum stond Floor van der Wal centraal in een documentaire over Comedytrain gemaakt door Michiel van Erp (2001). In maart 2012 publiceerden haar ouders het boek Floor. Broze snippers van een intens leven, een openhartig document over haar leven met fragmenten van haar dagboek, sms-jes, e-mails, haar columns en theatermonologen. Het boek kreeg uitgebreide media-aandacht. Na Floors dood is haar moeder in samenwerking met Stichting Bosk scholen gaan bezoeken om workshops te geven over jong zijn met een beperking.

Archivalia

  • Centraal Bureau voor de Genealogie, Den Haag: persoonskaart.
  • Uitspraak Rechtbank Amsterdam 22-9-2011, nummer 13-670280-11 [URL www.rechtspraak.nl; geraadpleegd 23-2-2016].

Literatuur

  • Floor, Hans en Lidy van der Wal, Floor, Broze snippers van een intens leven (Amsterdam 2012).
  • ‘Cabaretière Floor van der Wal overleden’, Het Parool, 26-3-2011.

Illustratie

Floor van der Wal. Kippa, 2008 (ANP Photo).

Auteur: Thomas Dresscher

laatst gewijzigd: 20/08/2017