Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 777

Nummer 777
Datum 31-1-1950
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Götzen 64
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Götzen, L. (info)
Ontvanger(s) Hirschfeld, H.M. (info)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming Djakarta
Bewaarplaats Nationaal Archief
Bestand archief Minkol., codetel. 1950
Dossiernummer 11
Trefwoorden ambtenaren(zaken)
NG, bestuurlijk
NG, bezoeken aan/missies naar -
NG, positie/houding Indonesiërs op -
Suparmo, minister zonder portefeuille van Indonesië
toelatings-/asiel-/uitwijzingsbeleid op NG
voorlichting/propaganda/publicatie/verklaring/communiqué, Indonesische
voorlichting/propaganda/publicatie/verklaring/communiqué, Nederlandse
Annotatie noot bij 'apaiseringsreis Suparmo':
Op 26 jan. had Götzen m.b.t. een  mogelijk bezoek van Suparmo aan Nieuw-Guinea al geseind: 'Volgens persbericht zou Ministerraad RIS besloten hebben commissie van waarnemers naar Nieuw-Guinea zenden onder leiding van Minister zonder portefeuille Dr. Suparmo. Verzoeke nadere inlichting. Neem voorshands aan, dat bericht in deze vorm onjuist is, aangezien onaanvaardbaar, dat RIS op Nederlands territoir zonder voorafgaand overleg en verkregen instemming waarnemingen zou kunnen doen verrichten.' NA, archief Minkol., codetel. 1950, 11.

slotnoot:
Op 4 feb. seinde Götzen in aansluiting op dit telegram onder no 80: 'Het gisteren verschenen communiqué Suparmo inzake Indonesische ambtenaren Nieuw-Guinea wordt niet geheel bevredigend en slotzin, inhoudende dat commissie onder leiding Suparmo zich naar Nieuw-Guinea zal begeven, niet behoorlijk geacht. Mede verband van officiële Indonesische zijde door Antara d.d. 30 Januari geuite scherpe critiek noodzakelijk geacht hier vandaag volgend persbericht publiceren: "Naar aanleiding van pers- en andere berichten in Indonesië betreffende ontslagen op grote schaal van Indonesische ambtenaren op Nieuw-Guinea, wordt ons van bevoegde zijde het volgende medegedeeld.
Van de op deze berichten door Antara op 30 Januari gegeven scherpe reactie, welke heet afkomstig te zijn uit officiële kringen van de Regering van de RIS, is hier niet zonder verwondering kennis genomen. Er is namelijk geen sprake geweest van maatregelen tegen de Indonesische ambtenaren op Nieuw-Guinea, doch van plaatselijke massa-ontslagaanvragen dezer ambtenaren zelf, die niet langer voor het Gouvernement van Nieuw-Guinea wensen te werken en verzochten om onmiddellijke terugzending naar Oost-Indonesië. Deze massa-uittocht, welke door het bestuur van Nieuw-Guinea niet is gewild, noch voorkomen is kunnen worden, is gevolg van agitatie door enkele radicaal georiënteerden onder hen, die pressie uitoefenden om uit Nieuw-Guinea weg te trekken, aangezien anders hun Indonesisch staatsburgerschap gevaar zou lopen en zij als landverraders zouden worden beschouwd. Bij de mededelingen van de Minister zonder Portefeuille van de RIS, Dr. Suparmo, op 3 dezer te Djakarta gedaan, kon worden aangetekend, dat de 'misvatting' bij de Indonesische ambtenaren in Nieuw-Guinea niet zozeer is ontstaan door onvoldoende voorlichting, dan wel op de wijze als hiervoren aangegeven. De mededeling, dat een commissie onder leiding van Dr. Suparmo zich onder meer naar Nieuw-Guinea zal begeven om de positie van deze ambtenaren in beschouwing te nemen, verdient in zoverre aanvulling, dat hiertoe uiteraard de instemming van de Nederlandse Regering vooraf dient te worden verzocht."
Verneem gaarne spoedigst resultaat besprekingen met Van Waardenburg en Suparmo, in bijzonder Uw en Van Waardenburg's nader standpunt aanziens voorgenomen reis Commissie Suparmo naar Nieuw-Guinea' T.a.p. Zie recordnummer 724
Zie ook 713: Hirschfeld 111
724: Hirschfeld 135
1886: Minuor 12
PDF transcriptie (12 KB)