Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 1523

Nummer 1523
Datum 1-6-1950
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Van Waardenburg 9
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Waardenburg, S.L.J. van (info)
Ontvanger(s) Maarseveen, J.H. van (info)
Plaats van opmaak Hollandia
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Nationaal Archief
Bestand archief Minkol., codetel. 1950
Dossiernummer 24
Trefwoorden Ariks, J. *
Irian-(strijd)corpsen van Indonesië/ Badan Perdjuangan Irian; Gerakan Tjenderawasi Irian Barat/Nat. Front ter bevrijding van Irian; West-Irian Pioneers Corps e.a.; zie ook Bureau West-Irian
Jouwe, N.*
Latuharhary, J., gouverneur van de Zuid-Molukken
Latumahina, P.J., leider Badan Perdjuangan Irian, hoofd Politieke Zaken van Oost-Indonesië
NG-commissie/conferentie '50
pers/publieke opinie, Indonesische
Silas Papare
voorlichting/propaganda/publicatie/verklaring/communiqué, Indonesische
Annotatie inleidende noot:
Op 16 mei had Van Eechoud onder no 2  aan Van Maarseveen o.m. geseind: 'Latumahina en Papare, die redactie vormen van Suara Irian, het blad van de Badan Perdjuangan Irian te Djokja, blijken mede te zijn aangewezen als adviseurs Paritaire Commissie. De laatste twee nummers van het blad, dat niettegenstaande invoerverbod toch hier werd aangetroffen, bevatte een aaneenschakeling van lasterlijke verdachtmakingen, bedekte en openlijke bedreigingen van personen, enz. Een bloemlezing van de gebruikte uitdrukkingen doe ik aan het slot van dit telegram volgen. Bovendien zijn in beslag genomen via de Post binnengekomen posters, gedrukt bij de Republik Indonesia, waarop afbeeldingen voorkomen van Nederlandse soldaten, die met wapenbedreiging Indonesiërs en Papua's gescheiden houden - - -  Bovengenoemd bewijsmateriaal zal morgen aan de gouverneur, die in Biak op de Commissie wacht, worden gezonden.' T.a.p.
       Op 25 mei had Van Maarseveen bij tel. no 11 zijn erkentelijkheid betuigd 'voor de tot dusverre van Van Beuge ontvangen waardevolle verslagen omtrent de werkzaamheden der commissie' en voor het 'door de Nederlandse delegatie ingenomen standpunt , vooral inzake aangelegenheden, bedoeld in het vierde verslag [zie recordnummer 1519]. Een krachtige handhaving van dit standpunt is naar mijn mening geboden'. Ook leek het Van Maarseveen gewenst 'dat de commissie onjuiste dus ontoelaatbare propaganda van Indonesische zijde over de toestanden in Nieuw-Guinea ontzenuwt', terwijl hij 'geheel accoord [ging] met de stellingname tegen propaganda zijdens de Indonesische delegatie'. NA, archief Minkol., codetel. 1950, 25.

slotnoot:
In aansluiting op zijn nummer 9 seinde Van Waardenburg op 5 juni onder no 11, dat hij 'na overleg met Van Beuge' zou wilen voorstellen om, áls de Nederlandse Regering naar aanleiding van de ontvangen rapporten een officiële stap zou willen doen, 'deze voorshands te beperken tot een protest bij de Regering van de RIS wegens anti-Nederlandse propagandavoering door de Indonesische delegatie gedurende haar reis door Nieuw-Guinea.
Inmiddels werd het mondelinge rapport van de controleur te Biak bevestigd door een officieel politierapport, in dier voege, dat de voorlaatste zinsnede in mijn telegram nr. 9 als volgt ware te lezen: "De Nederlandse politiek is er op gericht de Irianen dom en arm te houden. Van Indonesië daarentegen kunnen de Irianen alle personele en materiële steun verwachten die zij behoeven. Irian kan zich beter spiegelen aan Indonesië, waar alles door Indonesiërs geschiedt onder eigen verantwoordelijkheid en zonder inmenging van vreemdelingen. Wendt u dus af van Ariks en Jouwe, die de "pelopers" der Nederlanders vormen. Het zal niet lang meer duren dat Ariks en Jouwe zich voor hun gedrag zullen hebben te verantwoorden." Ik moge hierbij aantekenen, dat, gezien de omstandigheid dat de Commissie eerst laat in de namiddag uit Sorong terugkeerde en de volgende ochtend vroeg naar Djakarta afreisde, ik van verdere actie afzag.' - - - T.a.p.
Zie ook 1255: Van Maarseveen 55
1519: Van Waardenburg 5
3410: Buza/afd. politieke zaken no A 11684
PDF afbeelding (239 KB)