Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 2596

Nummer 2596
Datum 19-3-1952
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Lamping 427
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Lamping, A.Th. (info)
Ontvanger(s) Peters, L.A.H. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Nationaal Archief
Bestand archief Minkol., codetel. 1952
Dossiernummer 1
Trefwoorden Amerika, militaire steun/wapenleveranties van - aan Indonesië
benoemingen
Indonesië, politieke/bestuurlijke aangelegenheden in -
kabinet/-scrises/-sformaties, Indonesische -
Masjumi, Madjelis Sjura Moslimin Indonesia
NG-kwestie, algemeen (= conflict over de status van NG tussen Nederland en Indonesië)
PNI, Partai Nasional Indonesia
Prawoto Mangkusasmito (Masjumi), minister van Defensie a.i. vanaf jan. '53
Sidik Djojosukarto (Masjumi)
Sukarno, positie/houding van -
unieverhouding/RTC-akkoorden, beëindiging/opzegging van de -
Wilopo, (PNI), minister van Arbeid van Indonesië '50-51; Handel en Industrie '51; minister-president en Buitenlandse Zaken a.i. '52-'53
Annotatie inleidende noot:
Op 6 maart had Lamping onder no 415 aan Peters, 'mede bestemd voor minister Stikker' geseind: 'De vorming van een nieuwe regering heeft het stadium bereikt van consultaties door de formateurs van een aantal politieke partijen aan de hand van het door Prawoto en Sidik ontworpen regeringsprogramma.  - - - Ter vergelijking van het ontwerp der formateurs met het programma der Sukiman-regering op de punten, welke Nederland direct aangaan, laat ik beide teksten van de Unie- en Irian-passages hier volgen. Regeringsprogramma Sukiman-Suwirjo:  - - - "Het omvormen van de Indonesisch-Nederlandse betrekkingen, gebaseerd op het Uniestatuut, tot normale betrekkingen, gebaseerd op een internationaal verdrag. Het bespoedigen van de herziening der overeenkomsten van de RTC en het nietig doen verklaren van die overeenkomsten, die duidelijk nadelig zijn voor land en volk.
Zes. West-Irian. Het zo spoedig mogelijk voegen van West-Irian bij het grondgebied van Indonesië."
Ontwerp Prawoto-Sidik: "Verwezenlijking van het streven om de Indonesisch-Nederlandse verhouding op basis van het Uniestatuut te vervangen door gewone internationale verdragen en het verwijderen van de resultaten der RTC, die nadelig zijn voor land en volk. Voortzetting van de strijd om Irian in het Indonesisch grondgebied op te nemen.' - - - NA, archief Minkol., codetel. 1952, 1
     Op 11 maart had Lamping hier onder no 420 op laten volgen: 'De jongste ontwikkelingen rond de kabinetsformatie zijn een toonbeeld van de machtsstrijd tussen personen en groepen, waarin de vorming van een nieuwe regering ontaardt wanneer in een Oosters land, dat van de Westerse democratie niet veel meer dan de terminologie heeft overgenomen, het overleg der leiders dreigt te falen. De eerste fase in de werkzaamheden der formateurs: het opstellen van een ontwerpprogramma en de consultaties der partijen over dit onderwerp, kon vlot worden voltooid. Het ontwerp was goeddeels een kopie van het programma der Sukiman-regering, het liet de politieke strijdvragen onberoerd en bleek dan ook voor de partijen welke in de nieuwe regering verwachtbaar waren, zeer wel aanvaardbaar. Zodra echter de tweede fase was ingezet en wel de verdeling der zetels onder de partijen en de aanwijzing der personen, deden zich grote moeilijkheden voor, in welke de formateurs aanleiding vonden enige matiging in het optimisme over het welslagen hunner pogingen aan te bevelen.
[Volgt een uiteenzetting van de verwikkelingen rond de kabinetsformatie als gevolg van de rivaliteit tussen Masjumi en PNI].'  T.a.p.
     Op 14 maart had Lamping vervolgens onder no 424 geseind: 'Zich blijkbaar bewust van het gevaar, dat de verdeeldheid in eigen huis de PNI de leiding der nieuwe regering zou doen toevallen, heeft de partijraad der Masjumi besloten het beleid van zijn kabinetsformateur Prawoto goed te keuren. Nu uiterlijk en voor het moment de rust in deze partij is weergekeerd, hebben de moeilijkheden der kabinetsformatie zich opnieuw en ten volle geconcentreerd op de controverse tussen de partijen, welke de beide formateurs vertegenwoordigen: de Masjumi en de PNI. Zoals ik reeds eerder te kennen gaf, ligt het strijdperk van deze partijen op het terrein der binnenlandse zaken, waar zich de sleutelposities bevinden tot de uitoefening van gezag en macht over de massa's der plattelandsbevolking.'  - - - T.a.p.
Zie ook 2599: Schürmann 439
2836: Lamping 397
2850: Lamping 423
PDF afbeelding (169 KB)