Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 3158

Nummer 3158
Datum 26-9-1952
Soort officieel schrijven + bijlage(n)
Kenmerk Minvor kab. J 63/No. 117 geheim
Opschrift/Bijlage(n) opschrift: Verzoek ir. Manusama voor vertrek naar Nederland bijlage: [vertaling van] 'Boodschap van Z.E. ir. Manusama' uit: Mena Muria van 27 augustus 1952 no 8
Verzender(s) Kernkamp, W.J.A. (info)
Ontvanger(s) Waardenburg, S.L.J. van (info)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming Hollandia
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, GS 1945-1954
Dossiernummer 187
Trefwoorden Lokollo
Manusama, J.A.
Molukkenopstand/RMS, Republik Maluku Selatan
Molukkers, overbrenging naar Nederland van -
NG, positie/houding Molukkers op -
Nikijuluw, J.P., vertegenwoordiger van de RMS in het buitenland
Nikijuluw, Vigeleyn
toelatings-/asiel-/uitwijzingsbeleid op NG
Verenigde Naties, Veiligheidsraad van de -
Annotatie inleidende noot:
Op 22 sept. had Van Waardenburg bij tel. no 41 bericht 'dat Manusama opnieuw een verzoek indiende om naar Nederland te mogen vertrekken. Ik merk hierbij op, dat Manusama hier te lande bezwaarlijk in zijn levensonderhoud kan voorzien daar hij niet in het arbeidsproces is ingeschakeld. Daarenboven houdt zijn aanwezigheid (als ook die van de andere RMS-prominenten) alhier potentieel de mogelijkheid in van moeilijkheden onder de Ambonese gemeenschap. Ik moge U om bericht verzoeken of bereids aanleiding is gevonden het standpunt te herzien zoals vermeld in Uw telegram nr. 212.'  NA, archief Minkol., codetel. 1952, 15.

Op 10 okt. seinde Van Waardenburg onder no 50 aan Kernkamp, hieerbij verwijzend naar diens brief no 117 Geheim: 'Door Manusama is toegegeven dat hij het gewraakte artikel na het afleggen van de asiel-eed heeft opgestuurd. Bovendien heeft hij, naar mij intussen bekend is geworden, ook nadien een verslag over het ontstaan en de strijd van de RMS toegestuurd aan Dr. Nikijuluw, V. Nikijuluw en Lokollo. Dit verslag zal vermoedelijk gebruikt worden bij een poging om de RMS-zaak in de Veiligheidsraad-zitting van October te brengen, dan wel zal het op andere wijze worden gepubliceerd. Het was niet mogelijk strikt toezicht uit te oefenen daar, al zou de op zijn eigen naam gestelde correspondentie gecontroleerd worden, er zovelen zijn die met hem sympathiseren, dat correspondentie via stromannen toch altijd mogelijk is, dus politietoezicht inefficiƫnt. De enige oplossing die overbleef, was Manusama in bewaring te stellen, hetgeen thans is geschied. Naar wordt verwacht zal deze maatregel evenwel anti-Nederlandse sentimenten tengevolge hebben onder de vrij grote Ambonese gemeenschap (Nederlandse onderdanen), waaronder vele bestuurs- politie- en andere ambtenaren in het bijzonder in West-Nieuw-Guinea, waar deze groep het sterkst vertegenwoordigd is, hetgeen in verband met de ligging van West-Nieuw-Guinea ten opzichte van de RI in het huidige tijdsbestek gevaarlijk is. In verband hiermede en teneinde een niet te controleren geruchtencampagne annex de mogelijkheid van daar uit voortvloeiende onrust te voorkomen, heb ik opdracht gegeven tot een publicatie over binnenlands gebruik van de inbewaringstelling van Manusama, welke als volgt luidt: 'Wij vernemen uit officiƫle bron dat Ir. J.A. Manusama in bewaring is gesteld, aangezien op overtuigende wijze is gebleken en door hem erkend, dat hij de hem gestelde en door hem onder ede geaccepteerde voorwaarden op grond waarvan hij in Nieuw-Guinea asielrecht genoot, bij herhaling opzettelijk niet is nagekomen'. Ik wacht thans de reacties af ter eventuele overweging van een nader voorstel om de prominente Ambonezen, die hier asiel genieten, naar Nederland op te zenden.' NA, archief Minkol., codetel. 1952, 15.

slotnoot:
Dit telegram is door Buitenlandse Zaken onder no Celer 148 op 2 okt. naar Djakarta geseind met de toevoeging: 'Indien u zulks nuttig lijkt kunt u bij voorkomende gelegenheid van het bovenstaande mededeling doen aan de Indonesische autoriteiten.' NA, archief Minkol. codetel. 1952, 10.
Zie ook 1490: Minvor kab 194 geheim
3200: Kernkamp 69
7119: Minvor kab Letter B 67 geheim
PDF afbeelding (302 KB)