Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 4186

Nummer 4186
Datum 4-4-1955
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Van Bylandt 10
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Bylandt, W.F.L. van (info)
Ontvanger(s) Beyen, J.W. (info)
Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1955
Dossiernummer
Trefwoorden benoemingen
Bouman, H.A. *
Jungschläger-/Schmidt-/NIGO-processen; zie ook NIGO-arrestanten, Doornik etc
Maengkom, rechter in het Jungschlägerproces; daarna minister van Justitie van Indonesië
Nederlanders in Indonesië, arrestatie/rechtspositie van -
ontslag/aftreden
Vervloet, L. Th.*
Annotatie nleidende noot:
Onder verwijzing naar telegram Beyen/Luns 691[no 4152] had Van Bylandt op 2 april bij tel. no 3 m.b.t. de opvolger van Bouman gepleit voor 'uitzending van figuur van grote, ook internationale, reputatie en ervaring. Ik denk daarbij aan iemand als Wijckerheld Bisdom, die onder andere voor Duitse Kriegsmarinegericht pleitte en lid is van Nederlands-Italiaanse conciliatiecommissie. Zelfs zou ik een buitenlander niet a priori willen buitensluiten. Dit zou mijns inziens bepaald de voorkeur verdienen boven aantrekking als eerste verdediger van andere locale advocaat indien al beschikbaar of iemand met Indonesisch verleden als Vervloet.' Archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1955.
     In reactie hierop hadden Beyen/Luns eveneens op 2 april onder no 6 o.m. geseind, dat 'over de uit te zenden verdediger reeds enkele besprekingen plaats [hadden] gehad met Wijckerheld Bisdom. - - - Over Vervloet - - - wordt niet gedacht. - - - Volgens Nederlands strafprocesrecht is raadsman, die niet hier te lande als advocaat is ingeschreven, uitgesloten. Kunt U ons inlichten over in Indonesië ter zake geldende bepalingen?' Archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1955.

slotnoot:
Op 7 april reageerden Beyen/Luns onder no 19 op de punten 4 t/m 7 van dit telegram als volgt:
'4 en 5. Het geven van voorkeur aan een verdediger zonder koloniaal verleden, hetgeen in de praktijk mede betekent zonder kennis van de Bahasa en het Indonesisch strafproces wordt zeer vergemakkelijkt door uw mededeling, dat locaal assistent-verdedigers kunnen worden aangetrokken, al zullen deze dan wellicht weer bloot staan aan machinaties.
6. Inderdaad is onder de vroegere Indische advocaten niet een figuur te vinden die voldoet aan de door u onder 4 geformuleerde kwaliteiten.
7. Wij zijn bereid een beroep op Wijckerheld Bisdom te doen doch zien nog als grote moeilijkheid dat zulk een figuur niet voor een volkomen onbestemde periode in Djakarta kan verblijven. Waar tot dusverre de zittingen in de aanhangige processen weinig frequent zijn is het uiterst moeilijk antwoord te geven op een te verwachten vraag, wanneer en voor hoelang de verdediger te uwent beschikbaar zal moeten zijn. Wij zouden gaarne vernemen of u hiervoor een oplossing ziet.'  - - - Archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1955.
     Hierop seinde Van Bylandt op 16 april onder no 43 dat antwoord op die vraag moeilijk te geven was wegens de vele onbekende factoren, maar dat rechter Maengkom zeker aan een snelle procedure zou willen meewerken. 'Ook het Openbaar Ministerie heeft zich meerdere malen uitgesproken voor snellere afhandeling van deze processen. De zonderlinge manipulaties met betrekking tot het wel en niet verschijnen van de getuigen lijken hiermede wel in strijd, doch zou kunnen worden toegeschreven aan het weloverwogen plan tot eliminering van de bestaande verdediging - - -. Zou de Indonesische Regering tegen toelating van een of meer uit Nederland aan te trekken nieuwe verdedigers - - - geen bezwaren maken, dan ware er toch wel op te rekenen, dat bedoelde advocaten zeker voor een termijn van 3 à 6 maanden in Indonesië zullen moeten verblijven.' Archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1955.
Zie ook 4190: Van Bylandt 36
PDF afbeelding (330 KB)