Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 5776

Nummer 5776
Datum 26-4-1962
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Van Roijen 366
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Roijen, J.H. van (info)
Ontvanger(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak New York
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, GS 1955-1964
Dossiernummer 1587
Trefwoorden Amerika, militaire steun van - aan Nederland
kabinet/-scrises/-sformaties, Nederlandse -
NG-kwestie, (preliminaire) onderhandelingen over - tussen Nederland en Indonesiƫ onder auspiciƫn van (de Secretaris-Generaal van) de VN
NG-kwestie, onderhandelingen 1962, formule van Athene (april '62)
NG-kwestie, onderhandelingen 1962, plan Bunker
Rusk, D. Dean*
zelfbeschikkingsrecht
Annotatie inleidende noot:
Op 26 april had Luns onder no 230 aan Van Roijen geseind: Gisterenmorgen kreeg ik een boodschap van Rusk die mij deed weten er behoefte aan te hebben de gehele Nieuw-Guineaproblematiek nog eens diepgaand met mij vertrouwelijk te doorspreken. Hij stelde derhalve voor dat ik met hem op 5 mei in Athene een werkdejeuner zou hebben in de Amerikaanse ambassade. Hij hoopte dan in staat te zijn misverstanden weg te nemen. Ik heb de uitnodiging aanvaard. Voorlopig ware aan deze ontmoeting geen ruchtbaarheid te geven.' Archief BZ, GS 1955-1964 no 1587.

slotnoot:
In reactie op Van Roijen 366 seinde Luns op 27 april onder no 232, dat hij, hoewel hij begrip kon opbrengen 'voor de zwaarwegende argumenten' die Van Roijen hierin te berde had gebracht, er toch op moest wijzen 'hoe uitermate moeilijk het voor het kabinet is positief te reageren op Amerikaanse druk om zonder dat door Amerika enige toezeggingen zijn gedaan op de zeer duidelijke minimumeisen onzerzijds, nu maar te gaan spreken op basis van het zo gevaarlijke plan Bunker.
Over verklaringen dat wij "vetorecht" behouden maak ik mij weinig illusies. Indien al te zijner tijd regering, zij het met grote tegenzin, deze weg zou opgaan dan zou minimum conditie moeten zijn dat onzerzijds op agenda wel plan Bunker mag paraisseren doch naast andere mogelijkheden en agendapunten en zonder dat hieruit zou kunnen worden afgeleid dat Nederland ook maar iets heeft aanvaard. Dit zou uiteraard ook duidelijk naar buiten moeten blijken. Kreeg zelf nog persoonlijke boodschap van Rusk met insgelijke aandrang tot hervatting gesprek. Heb hem geantwoord dat ik de gehele situatie op 5 mei met hem zal doornemen. Teneinde echter zoveel mogelijk met uw mening rekening te houden zal ik heden trachten te verkrijgen dat kabinet mij zekere vrijheid geeft om op 5 mei a.s. na mijn gesprek met Rusk bepaalde beslissingen voor wat betreft hervatting overleg te nemen.'  Archief BZ, GS 1955-1964 no 1590.
        In antwoord op dit telegram seinde Van Roijen op 27 april onder no 367 'zeer geh. strikt persoonlijk' aan Luns: 'Uw telegram 232 in antwoord op mijn 366 stelt mij bijzonder teleur, temeer omdat ik hedenmorgen officieel door State in kennis werd gesteld van de brief van Rusk aan U welke U gisterenmorgen werd overhandigd. Deze brief versterkt mij in de in mijn 366 aangegeven opvatting dat Rusk U in het gesprek van 5 mei niet meer zal noch kan toezeggen dan hetgeen reeds in deze brief werd neergelegd. Dit gaat voor een deel zelfs iets verder en is in elk geval meer expliciet dan wat Rusk mij in ons onderhoud zei. Het dekt de door ons gevraagde punten doordat het
A. het document classificeert als 'working paper' en stelt dat wij ons tot niets binden.
B. een ongeclausuleerde toezegging van steun bevat voor het bereiken van een bona fide zelfbeschikking.
In een telefoongesprek heeft Rusk mij nogmaals gewezen op de gevaren die hij verbonden acht aan vertraging in de hervatting van het gesprek.' Archief BZ, GS 1955-1964 no 1590. Zie recordnummer 6206.
Zie ook 5763: Van Roijen 333; Van Roijen 334; Van Roijen 335
6206: Luns 237 zeer geheim strikt persoonlijk
PDF afbeelding (581 KB)