Nederland en de Europese integratie, 1950-1986

 
English | Nederlands
Samenvatting
4e. Europese Defensiegemeenschap.
1. Naar aanleiding van overleg met de Commissie van Buitenlandse Zaken is door professor Romme gevraagd om een korte nota. Hoewel de antwoorden mogelijk niet steeds bevredigend zullen zijn, zal worden getracht hier zoveel mogelijk aan tegemoet te komen.
2. Inzake besprekingen over economische vraagstukken van de Defensiegemeenschap heeft de Nederlandse gedachte in zoverre ingang gevonden, dat het Commissariaat geen bevoegdheid zal hebben om in productie van militaire groepen in te grijpen. Het Italiaanse voorstel regelt dat de bestellingen in een land niet lager mogen liggen dan 90% van de bijdrage van het land.
3. Voorgesteld wordt met een gemeenschappelijk budget met kleine bedragen akkoord te gaan.
4. Militaire organisatie. Stikker acht het wenselijk aan Vredenburgh de instructie te geven inzake de legervorming, dat Nederland bereid is divisies in hogere eenheden van het Europese leger te integreren, maar besloten wordt voorlopig nog van dit punt af te stappen.
5. T.a.v. de grondwet wil Stikker in Parijs zeggen dat Nederland met overeenkomstige moeilijkheden zit als Belgiƫ en dat de regering bereid is hiervoor een wijziging van de grondwet voor te stellen.