Nederland en de Europese integratie, 1950-1986

 
English | Nederlands
S00958
23-10-1956
Actoren
Memorandum
Samenvatting
1890. Europese integratie.
Van der Beugel levert bouwstoffen aan voor Beyens gesprek met de Kamercommissie.
1) Hoewel de integratie thans vanuit een economisch gezichtspunt wordt benaderd, ziet de regering het toch vooral als een politieke zaak. Met name om Duitsland aan het westen te binden.
3) IN Frankrijk is de regering-Mollet warm voorstander van integratie, maar het leven van deze regering is afhankelijk van het Algerijnse probleem. Het gevaar is niet denkbeeldig dat na de val van deze regering een volgende minister open zal zijn voor integratie-ontwikkeling. In Duitsland wordt het politieke klimaat beheerst door de naderende verkiezingen.
4) Tijdens de conferentie in Parijs bleek dat het werk in Brussel geen vorderingen kan maken zonder politieke beslissingen van ministers.
Verder gaat Van der Beugel nader in op de Franse en Duitse reserves. De situatie is dat er geen reden is tot paniek, wel tot enige bezorgdheid. Het probleem van de Europese integratie zal worden bepaald door een interne Duitse machtstrijd. We zullen moeten afwachten wat het bilaterale Frans-Duitse gesprek zal gaan opleveren.