Nederland en de Europese integratie, 1950-1986

 
English | Nederlands
Samenvatting
3.d. Voorbereiding Europese Raad van 28 en 29 juni 1982: Gevolgen van verdere uitbreiding van de Gemeenschap.
Tijdens de Algemene Raad van 21 en 22 juni heeft Frankrijk de wens geuit voor een studie naar de gevolgen van de Spaanse en Portugese toetreding, met name voor de landbouw, financiƫle en institutionele gevolgen. Frankrijk ontkent overigens dit te zien als veto tegen toetreding.
Volgens De Grooth komt het verzoek neer op een fundamenteel onderzoek naar de gevolgen van uitbreiding voor het landbouwbeleid. Tot nu toe is een pragmatische benadering gekozen: op te lossen problemen worden opgelost en de rest wordt naar de toekomst verschoven. Frankrijk vreest dat dit een te zware hypotheek zal leggen op de toekomst van de Gemeenschap.
Van Dijk wijst op de negatieve consequenties van uitbreiding voor derde landen. Hij stelt voor dat hieraan in het onderzoek ook aandacht wordt besteed.
Posthumus Meyjes wijst echter op het politieke commitment jegens Spanje en Portugal.
De conclusie van de CoCo wordt aanvaardt onder aantekening dat de politieke commitment niet mag worden opgeheven, maar dat het tempo van toetreding nadere bezinning behoeft en dat 1-1-1984 niet meer haalbaar lijkt.