Aanwijzingen bij gebruik

 
English | Nederlands

Aanwijzingen bij het gebruik


De bronnenpublicatie is opgezet in getrapte vorm. Een zoekactie leidt naar een overzicht van records. Deze hebben ieder een unieke aanduiding, bestaande uit een beginletter, gevolgd door een vijfcijferig nummer. De aanduidingen hebben enkel betekenis binnen deze applicatie op het web.

Het scherm ‘overzicht van records’ biedt via vier ingangen de mogelijkheid de resultaten van de zoekactie te verfijnen: nummer, datum, persoon als actor, soort. Het overzicht van records geeft een doorklikmogelijkheid naar een samenvatting van ieder document, of naar een PDF-weergave van het originele stuk.

Het scherm met de samenvatting geeft de namen van degene(n) die als actor(en) tekende(n) voor het stuk, of ingeval van een vergadering aan de bespreking deelnamen. Namen van personen die verder in het document worden genoemd, staan rechts in beeld. Onderstreepte namen en termen zijn aanklikbaar. Het aanklikken van persoonsnamen leidt naar een scherm met summiere biografische informatie. Aanklikken van een trefwoord genereert een nieuwe zoekactie met het gekozen trefwoord. Direct met het gevonden record samenhangende, andere records staan vermeld onder de aanduiding ‘zie ook’. De optie ‘naar PDF’ opent een afbeelding van het document als een nieuw tabblad in uw browser.

De archief- en inventarisaanduiding van ieder document zijn te vinden als ‘watermerk’ onderaan elke pagina in het scherm met de PDF-weergave van de documenten.

De PDF-bestanden zijn op woordniveau doorzoekbaar via de functie ‘CTRL+F’ op het toetsenbord. Vanwege wisselende kwaliteit van de originelen, is het resultaat van een dergelijke zoekactie niet steeds optimaal. Bij oudere stukken en bij minder goed leesbare originelen is het aan te bevelen de gehele tekst te lezen. Tekstpassages kunnen via de opties ‘knippen’ en ‘plakken’ worden overgezet naar een ander programma op uw computer. Wat u overzet is echter niet de tekst zoals u die op het scherm leest, maar de voor OCR bewerkte tekst ‘achter’ de afbeelding in PDF. Het is ook mogelijk het gehele document als PDF-bestand in uw computer op te slaan.