Inventarissen van de inboedels in de verblijven van de Oranjes, 1567-1795

 
English | Nederlands

Bewerkt door S.W.A. Drossaers en Th.H. Lunsingh Scheurleer (jaar van publicatie: 1974-1976)

De uitgave omvat een transcriptie van inventarissen van bezittingen van de Oranjes, berustend in archieven in Nederland, Belgiƫ en Duitsland. De inventarissen werden meestal opgemaakt ten behoeve van de afwikkeling van nalatenschappen en bevatten opsommingen van schilderijen,wandtapijten, meubelen, voorwerpen van kunstnijverheid,juwelen en andere sieraden die aanwezig waren in de diverse verblijven van de Oranjes. Het boekenbezit is niet opgenomen in deze inventarissen.

Het werk is vooral voor kunsthistorici van belang, maar kan ook een bijdrage leveren aan het onderzoek naar de cultuur van het wonen in de 17e en 18e eeuw.

De opbouw van de drie delen is chronologisch. Het eerste deel bevat een uitgebreide inleiding, het laatste een glossarium, bibliografie, zakenregister over alle delen, index van musea en particuliere collecties, index van persoons- en plaatsnamen over alle delen en een stamboom. De transcripties van de inventarissen worden ingeleid met informatie over het gebouw waarin de bezittingen zich bevonden en het exemplaar van de inventaris die is getranscribeerd. De tekst bevat annotatie bij de voorwerpen en historische personen.