Achtergrond

 
English | Nederlands

Achtergrond informatie

Het CID (ook wel CI) is de vooroorlogse voorloper van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Tijdens de Duitse inval in mei 1940 liet de CID zijn archief vernietigen zodat het niet in de verkeerde handen zou vallen.

In 1994 is door het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis een begin gemaakt met het traceren van de rapporten en documenten (de documenten bevatten rapportages over onder andere bijeenkomsten, bepaalde organisaties, (revolutionair gezinde individuen) in de archieven van verschillende overheidsinstanties hetgeen resulteerde in de vondst van ongeveer 2500 CID-rapporten.

In 1998 is begonnen met een project dat ten doel had de documenten van de Centrale Inlichtingen Dienst (CID) te digitaliseren en te ontsluiten. Dit onder de projectnaam Centrale Inlichtendienst, Reconstructie rapporten 1919-1940.

De website is ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatiediensten (NIWI). Het NIWI heeft ook de digitalisering (scannen en bewerken van 20.000 fotokopieen) uitgevoerd. Alle images worden, met behulp van de nieuwste versie van Adobe Capture, omgezet naar Portable Document Format (PDF-afbeelding met verborgen tekst). Dit formaat biedt een basis OCR waardoor de tekst van de images doorzoekbaar is.