Archieven zoeken

Archief

Departementsarchieven betreffende erediensten, periode januari - december 1810

Periode: 01-01-1810 tot 31-12-1810
Vindplaats: Nationaal Archief. Den Haag.
Toegangsnummer: 02.07.01.01. Digitaal raadpleegbaar.

Hoofdbestandsdelen:

Het archief betreft in deze periode de eerste divisie erediensten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze divisie hield haar eigen archief bij op dezelfde wijze als in de voorgaande periode. Bovendien weerspiegelt dit archief, dat in 1889 en in 1898 door het toenmalige Ministerie van Justitie in gedeelten werd overgedragen aan het Algemeen Rijksarchief, de na 1813 gebruikelijk administratieve scheiding tussen de protestantse en andere (voornamelijk joodse) erediensten en de rooms-katholieke erediensten anderzijds. De eerste vielen onder het Departement van Financiƫn in verband met de betalingen door de staat, de tweede onder het Ministerie van justitie.

Op het archief als geheel bestaat geen index. De ingekomen en uitgaande stukken zijn chronologisch geordend, samen met per pak een eigen minuut-agenda (47-59). Uit dit geheel zijn later de originele relatieven inzake de rooms-katholieke eredienst gelicht en ondergebracht in dossiers, 60-64. Op deze dossiers bestaat een index met een klapper ( 65 A en B).
Bovendien bevat het archief correspondentie en eigen dossiers van de hoofdcommies, later chef divisie eredienst Janssen, 118-144. De dossiers of registers en lijsten inzake tellingen van aantallen lidmaten en financiƫle gegevens zijn afzonderlijk gehouden, 84-117.