Repertorium van Nederlandse zendings- en missie-archieven 1800-1960

 
English | Nederlands

Neukirchener Mission

Naam Neukirchener Mission
Naamsvarianten
  • Waisen- und Missionsanstalt Neukirchen (kr. Mörs)
Periode 1878-2011
Denominatie Evangelical
Org Zending

Korte geschiedenis

De Neukirchener Missionsgesellschaft

 

De Neukirchener Mission werd in 1878 gesticht door de gereformeerde predikant Louis Doll (1846-1883) als een Glaubensmission, een geloofszending. Volgens Brandl is een geloofszending gebaseerd op drie grondbeginselen:

 

1. Zendelingen uit alle protestantse kerken kunnen lid worden als zij instemmen met de geloofsbelijdenis, de kerkorde is een zaak van minder belang.

2. Zendingen onthouden zich van het vragen om geld in het openbaar, omdat zij verwachten dat God voor alles wat zij nodig hebben zal zorgen. Zij ontvangen geen salaris en mogen geen schulden aangaan.

3. De zending wordt rechtstreeks geleid door de conferentie van zendelingen. Het bestuur van het genootschap heeft alleen een adviserende bevoegdheid. De zendelingenzijn lid van de zending, zij zijn geen werknemers.

Afgezien van deze grondbeginselen zijn de volgende punten van belang:

Geloofszendingen zijn internationaal, alleenstaande vrouwen hebben even veel mogelijkheden als mannelijke zendlingen. Zendelingen indentificeren zich zo veel mogelijk met de cultuur van het land waar zij te gast zijn (Brandl, 509).

De organisatie had contacten met de Freie Evangelische Gemeinden (vrije evangelische kerken die zich afgescheiden hadden van de officiële lutherse kerk) die in Rijnland en Westfalen voorkwamen en deel uitmaakten van de evangelische beweging. Het beginsel dat de middelen die nodig waren voor het werk vanzelf zouden komen als de Heer dat wilde, werd later om praktische redenen geleidelijk opzij gezet. Na Doll's dood werd de jonge zending overgenomen door ds. Stursberg (overleden in 1909) die de organisatie consolideerde.

 

 

Positie van vrouwen in de organisatie

 

Vrouwen hadden niet dezelfde rechten als mannen en de Bund (Vereniging van Zendelingen in Salatiga) weigerde tot 1940 hun herhaalde verzoeken om de vergaderingen van de conferentie bij te wonen en te mogen stemmen met de mannelijke zendelingen. Dat nam niet weg dat meer vrouwen dan mannen in de jaren dertig actief waren, vooral als verpleegkundige, onderwijzeres en maatschappelijk werkster. De zusters (Schwester) hadden hun eigen jaarlijkse conferenties (Brandl, 351-361).

 

 

The Salatiga Mission

 

De Salatiga Zending werd gesticht door mevr. Elise J. de Wildt (1824-1906). Zij was eerst gehuwd met D.D. Le Jolle en na zijn dood met Maurits van Vollenhoven, een broer van Wilhelmina E. van Vollenhoven. Mevr. De Wildt vroeg het Nederlandsch Zendelinggenootschap om een zendeling naar haar landgoed te zenden om de Javanen te bekeren. NZG-zendeling J.E. Jellesma, die in Oost-Java werkte, zond in 1854 een van zijn Javaanse helpers, Petrus

Sadano, naar het landgoed. Na Mevr. Elises terugkeer naar nederland in 1857, hielden de NZG-zendelingen op met het bezoeken van de kleine kolonie in Njemoh in 1864. Mevr. Van Vollenhoven kwam in contact met ds. Witteveen en verzocht hem weer met de zending te beginnen. Witteveen zond Reijer de Boer naar Salatiga in 1868. De Boer gebruikte de kolonisatiemethode die door zendeling Jansz. werd gepropageerd. Hij huurde land van de regering en vestigde daar christelijke Javanen. Toen ds. Witteveen ouder werd en de zendingsgemeente in Ermelo dit werk niet langer voort kon zetten, nam Neukirchen het over. Tussen 1884 en 1886 werden vier zendelingen uitgezonden naar Salatiga. Zij begonnen De Boer te helpen. Na 1891 werde nieuwe stations gesticht buiten de residentie Semarang. Het werk onder de Chinezen begon in 1894 in Blora gevolgd door Salatiga in 1897.

Veel aandacht werd geschonken aan de medische zending. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, had de Salatiga Zending ziekenhuizen in Poerwodadi, Blora, Bodjonegoro, Moga bij Pemalang, en Oengaran. Na de dood van Sadracht, de leider van een syncretistische religieuze beweging, in 1924, sloten veel van zijn volgelingen zich bij de kerken van Salatiga aan met als gevolg dat de Javaanse zending in 1940 ongeveer 6.000 christenen telde.

 

 

Ontwikkeling naar een onafhankelijke kerk

 

Hoewel een eerste stap naar een onafhankelijke kerk in 1936 werd genomen met de oprichting van de parapatan agoeng (grote vergadering), waren de zendelingen terughoudend om de kerk meer autonomie te geven. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden de Duitse zendelingen geïnterneerd. Na de oorlog keerden op enkele bezoeken na zij niet terug. Een poging om de Salatigagemeenten te laten samengaan met de Gereformeerde Kerken in Midden-Java ten zuiden in 1949 mislukte omdat veel Salatigers zich anders voelden dan de gereformeerden. Enige kerken scheidden zich af en vormden weer de parapatan agoeng. Ernstige conflicten over eigendomsrechten volgden. Neukirchen heeft nog steeds een Europese zendeling in dit gebied, ds. Christian Goszweiler.

 

 

Development to an independent church

Although a first step to an independent church was taken in 1936 with the erection of the parapatan agoeng (great assembly), the missionaries were reluctant to give the church more autonomy. When the Second World War broke out the German missionaries were interned. After the war they did not return, apart from a few visits. An attempt to merge the Salatiga communities with the Gereformeerde Kerken in South Central Java in 1949 failed because many Salatigans felt different from the Gereformeerden.  Some churches split off in 1952 and formed the parapatan agoeng again. Serious conflicts about property rigths followed. Neukirchen still has a European missionary in the area, rev. Christian Goszweiler.

 

 

Statistiek

 

 

 

 

1914

1939

Europese mannelijke zendelingen

14

8

Europese vrouwelijke zendelingen

9

?

Europeanen totaal

23

?

Indonesisch personeel:

 

 

evangelisten

19

41

onderwijzers

54

84

ouderlingen

24

194

Indonesiërs totaal

97

319

verkopers van pamfletten

--

16

aantall christenen

1766 gedoopten

(waarvan kinderen: 607

 

6.299 gedoopten

(waarvan kinderen: 2582)

 

(uit: Brandl, p. 215 and 346)

 

Het aantal Europese vrouwelijke zendelingen betreft alleen ongehuwde vrouwen. Alle mannelijke zendelingen waren gehuwd en hun vrouwen waren ook zeer actief in het zendingswerk. Het aantal vrouwelijke zendelingen in 1940 is onbekend, maar was veel hoger dan dat van hun mannelijke collega's.

 

Organisatie

Om fiscale redenen werd de Neukirchener Mission pas in 1907 geregistreerd als een wettige vereniging (Duits: eigentragener Verein; afgekort als 'e.V.'). Na de vroge dood van de sticher Louis Doll, werd het zendingsgenootschap geleid door de volgende inspecteurs:

Julius Stursberg 1883-1909 (hij huwde met Elise Paschen, de weduwe van ds. Doll)

Wilhelm Nitsch 1911-1949

Johannes Pistor 1911-1942

Friedrich Schneider 1925-1949 inspecteur, daarna zendingsleider 1949-1958.

De zendelingen uit Neukirchen waren zeer autonoom en leken op vrije zendelingen. Neukirchen en het comité in Utrecht hadden niet veel vat op hen. In 1909-1910 had de Salatiga Zending 11 hoofdstations en 30 hulpstations. De Europese zendelingen leidden de zending maar waren zeer afhankelijk van Javaanse assistenten die gemakkelijker in contact konden komen met de inheemse bevolking. De zendelingen waren in een vereniging georganiseerd, maar de vereniging kon de zendelingen, die zich soms gedroegen als koninkjes op hun stations, geen regels opleggen. Vaak wilden zij na een verlof terugkeren naar hun vroegere standplaats en weigerden zij hun beste helpers naar het seminarie (Helferschule), die in 1908 in Tingkir was geopend, te zenden. Royale subsidies van de regering voor de exploitatie van ziekenhuizen en scholen werden ondergebracht in afzonderlijke fondsen waarover Neukirchen en Utrecht geen informatie ontvingen. In de ogen van Brandl groeiden de zendelingen uit tot kleine ondernemers en maakte het geloof plaats voor materialisme. Brendl concludeert dat de Salatiga Zending ine en ernstige crisis verkeerde toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak (Brandl, 361-374).

 

 

 

Doelstelling

Management of an orphanage in Neukirchen and education of male and female missionaries sent to foreign countries to preach the Gospel and to convert non-Christians.

Taken en activiteiten
  • Zendingscoördinatie
  • Geldwerving
  • Opleiding van zendingswerkers en missionarissen
Continenten
  • Azië
Lokatie
  • Nederlands Indië
  • Salatiga
  • Ambarawa
  • Poerwodadi
  • Kalitjeret
  • Kendal
  • Semarang
  • Blora
Selectie uit de literatuur
Titel
  • A history of Christianity in Indonesia / ed. by Jan Sihar Aritonang and Karel Steenbrink
Auteur
  • Jan Sihar Aritonang (1953-) ; Karel Adriaan Steenbrink (1942-)
Reeks
  • Studies in Christian mission, ISSN 0924-9389 ; vol. 35
Paginering
  • XVI, 1004 p
Uitgever
  • Leiden [etc.] : Brill
Jaar van uitgave
  • 2008

Titel
  • Die Neukirchener Mission : ihre Geschichte als erste deutsche Glaubensmission / Bernd BrandlThe history of the Neukirchen Mission, the first German faith missionDie Neukirchener Mission als erste deutsche Glaubensmission
Auteur
  • Bernd Brandl (1954-)
Reeks
  • Schriftenreihe des Vereins für Rheinische Kirchengeschichte / Verein für Rheinische Kirchengeschichte ; Bd. 128
Paginering
  • XI, 517 p
Uitgever
  • Köln [etc.] : Rheinland-Verlag [etc.]Neukirchen-Vluyn : Neukirchener
Jaar van uitgave
  • 1998

Titel
  • Salatiga-zending : overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling der Salatiga-zending / [door J.F. Blom van Geel]Overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling der Salatiga-zending
Auteur
  • J.F. Blom van Geel
Paginering
  • 42 p
Uitgever
  • Utrecht
Jaar van uitgave
  • [1908]

Titel
  • Salatiga-zending : overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling der Salatiga-zending / [door J.F. Blom van Geel]Overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling der Salatiga-zending
Auteur
  • J.F. Blom van Geel
Paginering
  • 42 p
Uitgever
  • Utrecht
Jaar van uitgave
  • [1908]

Titel
  • Abriss einer Geschichte der protestantischen Missionen von der Reformation bis auf die Gegenwart : mit einem Anhang über die katholischen Missionen / von Gustav Warneck ...
Auteur
  • Gustav Adolf Warneck (1834-1910)
Paginering
  • VI, 507 p
Uitgever
  • Berlin : Martin Warneck
Jaar van uitgave
  • 1905


Periodieken
Titel
  • Der Missions- und Heidenbote
Uitgever
  • Neukirchen : Missionsbuchhandlung Stursberg & Cie
Jaar van uitgave
  • [1890-1959]

Titel
  • Der Missionsbote aus Neukirchen
Auteur
  • Neukirchener Mission e.V.
Uitgever
  • Neukirchen:
Jaar van uitgave
  • 1960-2009
Meer over het archief
Beschrijving archief

Het archief werd door Ton Kappelhof bezocht op 20-23 april 2009. Toen het archief moest worden overgebracht van het woonhuis van de directeur, dat gesloopt zou worden, is de oorspronkelijke orde vernietigd. Enige stukken waar Brandl naar verwijst en die ik niet kon vinden zijn tijdens de verhuizing verloren gegaan. De archiefbeheerder mevr. Schultheis ordende het archief opnieuw. In de archiefruimte is een lijst beschikbaar.Veel stukken zijn brieven van zendelingen aan Neukirchen of het Comité in Utrecht. Stukken over de ziekenhuizen opgericht door de zendelingen stammen voornamelijk uit de twintigste eeuw. Het schijnt dat de zendelingen geen etnogrsafisch onderzoek hebben gedaan in dit zendingsgebied geen etnografisch onderzoek hebben gedaan; in Kenya deden zij wel onderzoek naar plaatselijke talen. Vanaf ongeveer 1900 zijn de meeste stukken getypt, oudere brieven zijn in handschrift, ten dele in het toen in Duitsland in gebruik zijnde handschrift dat sterk afwijkt van het moderne. de stukken zijn gedeeltelijk in het Duits, gedeeltelijk in het Nederlands, terwijl enkele stukken van na de Tweede Wereldoorlog in het Maleis zijn. Het zendingshuis heeft een rijke verzameling van Duitse zendingstijdschriften, maar de Rheinische Missionsgesellschaft in Wuppertal-Barmen heeft een meer volledige collectie. Het archief bezit ook een fotokopie van het Protokolbuch van het Utrechtse Comité met de notulen, de jaarverslagen van de zendelingen en andere stukken die belangrijk werden geacht. Volgens Brandl zijn bijna alle stukken geschreven door of over Louis Doll verloren genaan (uit: voordracht gehouden door Brandl tijdens de 150ste geboortedag van Doll in 1992).

Bewaarplaats Missionshaus, Neukirchen-Vluyn (Duitsland)
Periode archief 1878-2009
Opmerkingen openbaarheid

Onderzoekers moeten een afspraak maken met de beheerder van de archieven, mevr. Schultheis, Missionshaus, Neukirchen, e-mail: Info@NeukirchenerMission.de.

 

 

Omvang 28 files and about 2 meters unfiled documents
Toegang soort
  • Lijst
Opmerkingen toegang soort A printed list is available in the archive room
Bijzondere relevantie
Toon

Verberg

Minutes of the conferences of the Bund and of the conferences of the sisters 1929-1940

These conferences were held three times a year. Although Brandl is referring to older reports from 1884 onwards, these appeared not to be present any more when I visited the archive in April 2009. The list of the records made up in 1997 does not contain these reports either. The reports from the Africa missionary work ((Tanzania and Kenya) also used by Brandl and according to his list of used sources covering the period 1893-1914 could not be found either. The Mission- und Heidenbote gives short summaries of the conferences.

Specification:

Conferences of male missionaries, conferences of sisters, Tingkir committee and Tingkir Committee with the board of the Bund, 1929-1932 (portfolio nr. 60)

Conferences of male missionaries, board of the Bund, council of sisters, headmasters of the schools, church councils, 1933-1935 (portfolio nr. 61)

Conferences of male missionaries, board of the Bund, schoolmasters, 1936 (portfolio nr. 80)

Conferences of male missionaries, board of the Bund, conferences of sisters, 1937-1938 (portfolio nr. 66)

Conferences of male missionaries, board of the Bund and conferences of sisters, 1939-1940 (portfolio nr. 67)

 

Correspondence

Files with correspondence, 1903-1940 (20 files, such called Ordners; no inventory numbers)

(the documents are arranged in a chronological order and subarranged to the name of the recipient; the files contain letters to and from missionaries, financial accounts, statistics, but no minutes or other documents concerning the annual conferences)

 

Letters from inspector Nitsch at Neukirchen to the Salatiga missionaries, 1919-1927 (portfolio nr. 10)

Letters from the Salatiga missionaries to Neukirchen, 1913-1916.

 

Education and medical mission

Education, 1909-1915 (portfolio nr. 70)

Education and medical mission, 1911-1921 (portfolio nr. 74)

Medical mission, 1926-1935 (portfolio nr. 73)

(with a confidential report by the secretary of the Central Committee of the Hospitals about the first five years the Central Committee had existed and its predecessors)

Medical mission, 1937-1940 (portfolio nr. 65)

 

Financial reports covering the period 1911-1940 (portfolio nrs. 63-64, 68-69)

Transport of missionaries from Germany to the Dutch East Indies, 19340-1939 (portfolio nrs. 75-76)

 

Zendingsconsulaat, 1906-1917

 

Post Second World War

Failed merge with the Gereformeerde Kerken in Centre-South Java, with 17 letters from missionary Kroh about his travel through Java and attempts to reconcile both contending parties, 1949 (portfolio nr. 77).

Correspondence between Neukirchen and the Utrecht Committee, with many documents about the failed merge between the two churches mentioned above, 1951-1957 (portfolio nr. 62).

 

Other documents

Jubilee 1884-1934, 50 years Salatiga Mission, 1934 (portfolio nr. 81).

Missionary Paul Kroh, 1927 (no inventory number)

(lived 1897-1981; left in 1925 for Java and worked there with his wife until 1940; the file contains correspondence with his parents, the Inspektor, and the brethren in Germany).

Missionary Karl Tesche, 1930-1940 (no inventory number)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audio-visueel materiaal

Er is een verzameling foto's.

Websites

http://neukirchenermission.de

Verwijzing naar andere archiefvormers
Opmerkingen

Een klein, maar belangwekkend archief waarvan helaas een deel is vernietigd, vermoedelijk tijdens een verhuizing naar een andere gebouw.

Informatiewaarde Groot

Geschiedenis

Korte geschiedenis

De Neukirchener Missionsgesellschaft

 

De Neukirchener Mission werd in 1878 gesticht door de gereformeerde predikant Louis Doll (1846-1883) als een Glaubensmission, een geloofszending. Volgens Brandl is een geloofszending gebaseerd op drie grondbeginselen:

 

1. Zendelingen uit alle protestantse kerken kunnen lid worden als zij instemmen met de geloofsbelijdenis, de kerkorde is een zaak van minder belang.

2. Zendingen onthouden zich van het vragen om geld in het openbaar, omdat zij verwachten dat God voor alles wat zij nodig hebben zal zorgen. Zij ontvangen geen salaris en mogen geen schulden aangaan.

3. De zending wordt rechtstreeks geleid door de conferentie van zendelingen. Het bestuur van het genootschap heeft alleen een adviserende bevoegdheid. De zendelingenzijn lid van de zending, zij zijn geen werknemers.

Afgezien van deze grondbeginselen zijn de volgende punten van belang:

Geloofszendingen zijn internationaal, alleenstaande vrouwen hebben even veel mogelijkheden als mannelijke zendlingen. Zendelingen indentificeren zich zo veel mogelijk met de cultuur van het land waar zij te gast zijn (Brandl, 509).

De organisatie had contacten met de Freie Evangelische Gemeinden (vrije evangelische kerken die zich afgescheiden hadden van de officiële lutherse kerk) die in Rijnland en Westfalen voorkwamen en deel uitmaakten van de evangelische beweging. Het beginsel dat de middelen die nodig waren voor het werk vanzelf zouden komen als de Heer dat wilde, werd later om praktische redenen geleidelijk opzij gezet. Na Doll's dood werd de jonge zending overgenomen door ds. Stursberg (overleden in 1909) die de organisatie consolideerde.

 

 

Positie van vrouwen in de organisatie

 

Vrouwen hadden niet dezelfde rechten als mannen en de Bund (Vereniging van Zendelingen in Salatiga) weigerde tot 1940 hun herhaalde verzoeken om de vergaderingen van de conferentie bij te wonen en te mogen stemmen met de mannelijke zendelingen. Dat nam niet weg dat meer vrouwen dan mannen in de jaren dertig actief waren, vooral als verpleegkundige, onderwijzeres en maatschappelijk werkster. De zusters (Schwester) hadden hun eigen jaarlijkse conferenties (Brandl, 351-361).

 

 

The Salatiga Mission

 

De Salatiga Zending werd gesticht door mevr. Elise J. de Wildt (1824-1906). Zij was eerst gehuwd met D.D. Le Jolle en na zijn dood met Maurits van Vollenhoven, een broer van Wilhelmina E. van Vollenhoven. Mevr. De Wildt vroeg het Nederlandsch Zendelinggenootschap om een zendeling naar haar landgoed te zenden om de Javanen te bekeren. NZG-zendeling J.E. Jellesma, die in Oost-Java werkte, zond in 1854 een van zijn Javaanse helpers, Petrus

Sadano, naar het landgoed. Na Mevr. Elises terugkeer naar nederland in 1857, hielden de NZG-zendelingen op met het bezoeken van de kleine kolonie in Njemoh in 1864. Mevr. Van Vollenhoven kwam in contact met ds. Witteveen en verzocht hem weer met de zending te beginnen. Witteveen zond Reijer de Boer naar Salatiga in 1868. De Boer gebruikte de kolonisatiemethode die door zendeling Jansz. werd gepropageerd. Hij huurde land van de regering en vestigde daar christelijke Javanen. Toen ds. Witteveen ouder werd en de zendingsgemeente in Ermelo dit werk niet langer voort kon zetten, nam Neukirchen het over. Tussen 1884 en 1886 werden vier zendelingen uitgezonden naar Salatiga. Zij begonnen De Boer te helpen. Na 1891 werde nieuwe stations gesticht buiten de residentie Semarang. Het werk onder de Chinezen begon in 1894 in Blora gevolgd door Salatiga in 1897.

Veel aandacht werd geschonken aan de medische zending. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, had de Salatiga Zending ziekenhuizen in Poerwodadi, Blora, Bodjonegoro, Moga bij Pemalang, en Oengaran. Na de dood van Sadracht, de leider van een syncretistische religieuze beweging, in 1924, sloten veel van zijn volgelingen zich bij de kerken van Salatiga aan met als gevolg dat de Javaanse zending in 1940 ongeveer 6.000 christenen telde.

 

 

Ontwikkeling naar een onafhankelijke kerk

 

Hoewel een eerste stap naar een onafhankelijke kerk in 1936 werd genomen met de oprichting van de parapatan agoeng (grote vergadering), waren de zendelingen terughoudend om de kerk meer autonomie te geven. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden de Duitse zendelingen geïnterneerd. Na de oorlog keerden op enkele bezoeken na zij niet terug. Een poging om de Salatigagemeenten te laten samengaan met de Gereformeerde Kerken in Midden-Java ten zuiden in 1949 mislukte omdat veel Salatigers zich anders voelden dan de gereformeerden. Enige kerken scheidden zich af en vormden weer de parapatan agoeng. Ernstige conflicten over eigendomsrechten volgden. Neukirchen heeft nog steeds een Europese zendeling in dit gebied, ds. Christian Goszweiler.

 

 

Development to an independent church

Although a first step to an independent church was taken in 1936 with the erection of the parapatan agoeng (great assembly), the missionaries were reluctant to give the church more autonomy. When the Second World War broke out the German missionaries were interned. After the war they did not return, apart from a few visits. An attempt to merge the Salatiga communities with the Gereformeerde Kerken in South Central Java in 1949 failed because many Salatigans felt different from the Gereformeerden.  Some churches split off in 1952 and formed the parapatan agoeng again. Serious conflicts about property rigths followed. Neukirchen still has a European missionary in the area, rev. Christian Goszweiler.

 

 

Statistiek

 

 

 

 

1914

1939

Europese mannelijke zendelingen

14

8

Europese vrouwelijke zendelingen

9

?

Europeanen totaal

23

?

Indonesisch personeel:

 

 

evangelisten

19

41

onderwijzers

54

84

ouderlingen

24

194

Indonesiërs totaal

97

319

verkopers van pamfletten

--

16

aantall christenen

1766 gedoopten

(waarvan kinderen: 607

 

6.299 gedoopten

(waarvan kinderen: 2582)

 

(uit: Brandl, p. 215 and 346)

 

Het aantal Europese vrouwelijke zendelingen betreft alleen ongehuwde vrouwen. Alle mannelijke zendelingen waren gehuwd en hun vrouwen waren ook zeer actief in het zendingswerk. Het aantal vrouwelijke zendelingen in 1940 is onbekend, maar was veel hoger dan dat van hun mannelijke collega's.

 

Organisatie

Om fiscale redenen werd de Neukirchener Mission pas in 1907 geregistreerd als een wettige vereniging (Duits: eigentragener Verein; afgekort als 'e.V.'). Na de vroge dood van de sticher Louis Doll, werd het zendingsgenootschap geleid door de volgende inspecteurs:

Julius Stursberg 1883-1909 (hij huwde met Elise Paschen, de weduwe van ds. Doll)

Wilhelm Nitsch 1911-1949

Johannes Pistor 1911-1942

Friedrich Schneider 1925-1949 inspecteur, daarna zendingsleider 1949-1958.

De zendelingen uit Neukirchen waren zeer autonoom en leken op vrije zendelingen. Neukirchen en het comité in Utrecht hadden niet veel vat op hen. In 1909-1910 had de Salatiga Zending 11 hoofdstations en 30 hulpstations. De Europese zendelingen leidden de zending maar waren zeer afhankelijk van Javaanse assistenten die gemakkelijker in contact konden komen met de inheemse bevolking. De zendelingen waren in een vereniging georganiseerd, maar de vereniging kon de zendelingen, die zich soms gedroegen als koninkjes op hun stations, geen regels opleggen. Vaak wilden zij na een verlof terugkeren naar hun vroegere standplaats en weigerden zij hun beste helpers naar het seminarie (Helferschule), die in 1908 in Tingkir was geopend, te zenden. Royale subsidies van de regering voor de exploitatie van ziekenhuizen en scholen werden ondergebracht in afzonderlijke fondsen waarover Neukirchen en Utrecht geen informatie ontvingen. In de ogen van Brandl groeiden de zendelingen uit tot kleine ondernemers en maakte het geloof plaats voor materialisme. Brendl concludeert dat de Salatiga Zending ine en ernstige crisis verkeerde toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak (Brandl, 361-374).

 

 

 

Doelstelling

Management of an orphanage in Neukirchen and education of male and female missionaries sent to foreign countries to preach the Gospel and to convert non-Christians.

Taken en activiteiten
  • Zendingscoördinatie
  • Geldwerving
  • Opleiding van zendingswerkers en missionarissen

Geografie

Continenten
  • Azië
Lokatie
  • Nederlands Indië
  • Salatiga
  • Ambarawa
  • Poerwodadi
  • Kalitjeret
  • Kendal
  • Semarang
  • Blora

Niet-archivalische bronnen

Selectie uit de literatuur
Titel
  • A history of Christianity in Indonesia / ed. by Jan Sihar Aritonang and Karel Steenbrink
Auteur
  • Jan Sihar Aritonang (1953-) ; Karel Adriaan Steenbrink (1942-)
Reeks
  • Studies in Christian mission, ISSN 0924-9389 ; vol. 35
Paginering
  • XVI, 1004 p
Uitgever
  • Leiden [etc.] : Brill
Jaar van uitgave
  • 2008

Titel
  • Die Neukirchener Mission : ihre Geschichte als erste deutsche Glaubensmission / Bernd BrandlThe history of the Neukirchen Mission, the first German faith missionDie Neukirchener Mission als erste deutsche Glaubensmission
Auteur
  • Bernd Brandl (1954-)
Reeks
  • Schriftenreihe des Vereins für Rheinische Kirchengeschichte / Verein für Rheinische Kirchengeschichte ; Bd. 128
Paginering
  • XI, 517 p
Uitgever
  • Köln [etc.] : Rheinland-Verlag [etc.]Neukirchen-Vluyn : Neukirchener
Jaar van uitgave
  • 1998

Titel
  • Salatiga-zending : overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling der Salatiga-zending / [door J.F. Blom van Geel]Overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling der Salatiga-zending
Auteur
  • J.F. Blom van Geel
Paginering
  • 42 p
Uitgever
  • Utrecht
Jaar van uitgave
  • [1908]

Titel
  • Salatiga-zending : overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling der Salatiga-zending / [door J.F. Blom van Geel]Overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling der Salatiga-zending
Auteur
  • J.F. Blom van Geel
Paginering
  • 42 p
Uitgever
  • Utrecht
Jaar van uitgave
  • [1908]

Titel
  • Abriss einer Geschichte der protestantischen Missionen von der Reformation bis auf die Gegenwart : mit einem Anhang über die katholischen Missionen / von Gustav Warneck ...
Auteur
  • Gustav Adolf Warneck (1834-1910)
Paginering
  • VI, 507 p
Uitgever
  • Berlin : Martin Warneck
Jaar van uitgave
  • 1905


Periodieken
Titel
  • Der Missions- und Heidenbote
Uitgever
  • Neukirchen : Missionsbuchhandlung Stursberg & Cie
Jaar van uitgave
  • [1890-1959]

Titel
  • Der Missionsbote aus Neukirchen
Auteur
  • Neukirchener Mission e.V.
Uitgever
  • Neukirchen:
Jaar van uitgave
  • 1960-2009

Het archief

Meer over het archief
Beschrijving archief

Het archief werd door Ton Kappelhof bezocht op 20-23 april 2009. Toen het archief moest worden overgebracht van het woonhuis van de directeur, dat gesloopt zou worden, is de oorspronkelijke orde vernietigd. Enige stukken waar Brandl naar verwijst en die ik niet kon vinden zijn tijdens de verhuizing verloren gegaan. De archiefbeheerder mevr. Schultheis ordende het archief opnieuw. In de archiefruimte is een lijst beschikbaar.Veel stukken zijn brieven van zendelingen aan Neukirchen of het Comité in Utrecht. Stukken over de ziekenhuizen opgericht door de zendelingen stammen voornamelijk uit de twintigste eeuw. Het schijnt dat de zendelingen geen etnogrsafisch onderzoek hebben gedaan in dit zendingsgebied geen etnografisch onderzoek hebben gedaan; in Kenya deden zij wel onderzoek naar plaatselijke talen. Vanaf ongeveer 1900 zijn de meeste stukken getypt, oudere brieven zijn in handschrift, ten dele in het toen in Duitsland in gebruik zijnde handschrift dat sterk afwijkt van het moderne. de stukken zijn gedeeltelijk in het Duits, gedeeltelijk in het Nederlands, terwijl enkele stukken van na de Tweede Wereldoorlog in het Maleis zijn. Het zendingshuis heeft een rijke verzameling van Duitse zendingstijdschriften, maar de Rheinische Missionsgesellschaft in Wuppertal-Barmen heeft een meer volledige collectie. Het archief bezit ook een fotokopie van het Protokolbuch van het Utrechtse Comité met de notulen, de jaarverslagen van de zendelingen en andere stukken die belangrijk werden geacht. Volgens Brandl zijn bijna alle stukken geschreven door of over Louis Doll verloren genaan (uit: voordracht gehouden door Brandl tijdens de 150ste geboortedag van Doll in 1992).

Bewaarplaats Missionshaus, Neukirchen-Vluyn (Duitsland)
Periode archief 1878-2009
Opmerkingen openbaarheid

Onderzoekers moeten een afspraak maken met de beheerder van de archieven, mevr. Schultheis, Missionshaus, Neukirchen, e-mail: Info@NeukirchenerMission.de.

 

 

Omvang 28 files and about 2 meters unfiled documents
Toegang soort
  • Lijst
Opmerkingen toegang soort A printed list is available in the archive room
Bijzondere relevantie

Minutes of the conferences of the Bund and of the conferences of the sisters 1929-1940

These conferences were held three times a year. Although Brandl is referring to older reports from 1884 onwards, these appeared not to be present any more when I visited the archive in April 2009. The list of the records made up in 1997 does not contain these reports either. The reports from the Africa missionary work ((Tanzania and Kenya) also used by Brandl and according to his list of used sources covering the period 1893-1914 could not be found either. The Mission- und Heidenbote gives short summaries of the conferences.

Specification:

Conferences of male missionaries, conferences of sisters, Tingkir committee and Tingkir Committee with the board of the Bund, 1929-1932 (portfolio nr. 60)

Conferences of male missionaries, board of the Bund, council of sisters, headmasters of the schools, church councils, 1933-1935 (portfolio nr. 61)

Conferences of male missionaries, board of the Bund, schoolmasters, 1936 (portfolio nr. 80)

Conferences of male missionaries, board of the Bund, conferences of sisters, 1937-1938 (portfolio nr. 66)

Conferences of male missionaries, board of the Bund and conferences of sisters, 1939-1940 (portfolio nr. 67)

 

Correspondence

Files with correspondence, 1903-1940 (20 files, such called Ordners; no inventory numbers)

(the documents are arranged in a chronological order and subarranged to the name of the recipient; the files contain letters to and from missionaries, financial accounts, statistics, but no minutes or other documents concerning the annual conferences)

 

Letters from inspector Nitsch at Neukirchen to the Salatiga missionaries, 1919-1927 (portfolio nr. 10)

Letters from the Salatiga missionaries to Neukirchen, 1913-1916.

 

Education and medical mission

Education, 1909-1915 (portfolio nr. 70)

Education and medical mission, 1911-1921 (portfolio nr. 74)

Medical mission, 1926-1935 (portfolio nr. 73)

(with a confidential report by the secretary of the Central Committee of the Hospitals about the first five years the Central Committee had existed and its predecessors)

Medical mission, 1937-1940 (portfolio nr. 65)

 

Financial reports covering the period 1911-1940 (portfolio nrs. 63-64, 68-69)

Transport of missionaries from Germany to the Dutch East Indies, 19340-1939 (portfolio nrs. 75-76)

 

Zendingsconsulaat, 1906-1917

 

Post Second World War

Failed merge with the Gereformeerde Kerken in Centre-South Java, with 17 letters from missionary Kroh about his travel through Java and attempts to reconcile both contending parties, 1949 (portfolio nr. 77).

Correspondence between Neukirchen and the Utrecht Committee, with many documents about the failed merge between the two churches mentioned above, 1951-1957 (portfolio nr. 62).

 

Other documents

Jubilee 1884-1934, 50 years Salatiga Mission, 1934 (portfolio nr. 81).

Missionary Paul Kroh, 1927 (no inventory number)

(lived 1897-1981; left in 1925 for Java and worked there with his wife until 1940; the file contains correspondence with his parents, the Inspektor, and the brethren in Germany).

Missionary Karl Tesche, 1930-1940 (no inventory number)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Audio-visueel materiaal

Er is een verzameling foto's.

Websites

http://neukirchenermission.de

Verwijzing naar andere archiefvormers
Opmerkingen

Een klein, maar belangwekkend archief waarvan helaas een deel is vernietigd, vermoedelijk tijdens een verhuizing naar een andere gebouw.

Informatiewaarde Groot