Landdagen en andere landelijke bijeenkomsten van Staten en steden in Gelre en Zutphen 1423-1584

 
English | Nederlands

Details van document 806

Nummer 806
Datum tussen 06-07-1583 en 22-07-1583
Documenttype rapportage
Plaats Zutphen
Vergadering 26-06-1583
Archief
archief archieffonds vormcode inv. nr. folio druk pdf
Gelders archief Handschriftenverz. Afschrift 18e eeuw 54e 136-141v geen afbeelding beschikbaar
Gelders archief OA Arnhem Gelijktijdig afschrift? 4694 351-366v pdf
Incipit Lantdaeges recess tot Zutphen.

Anno 1583 den 6 julij sijn tot Zutphen uut verschrijvongh des heren stadtholders, cantzelers unde raeden ten lantdaege vergaedert bannerheer, etliche der ritterschappen ende stedegesanten dess furstendoms Gelre unde graefschapz Zutphen.
Und so het getall derselven gaer weijnich gewesen, is bij den selven geadvisiert worden dat men mitter propositien solde supensedieren, bis dat die van der lantschap in stercker getall aengekommen solde zijn, ende dat men gelijcken wall solde muegen verlesen die missiven und andere brieven van excusen sommiger jonckeren und steden aen der lantscappe oevergesonden
Explicit so sellen die aenwesende ritterschappen ende stedegesanten begeren, dat sich der hopman noch een geringe tijt wolde dulden mit nochtans der vaster beloftenisse dat hem id quartier van den ierste penningen so uutgesatt sullen worden enich contentement sal doen hebben.
Actum den 21 julij 83.

Op die supplicatie doctor Diderix van Westerum zu Langhedock id quartier van Arnhem conformiert sich in desen mitten anderen quartieren.
Actum Zutphen op enen lantdach ut supra.
[Debet secretum Zutphani eusis copiam supplicationis].
Regest Verslag van de afgevaardigden van het Arnhems kwartier van hun optreden op de landdag te Zutphen en van onderlinge zaken voor het kwartier. Het gaat om leden van de ridderschap en afgevaardigden van Arnhem, Harderwijk, Hattem, Elburg en Wageningen. Besproken wordt ondermeer:
De vergadering behandelt eerst de afzeggingen van jonkers en steden vanwege de lage opkomst.
Op 6-7 juli behandeling problemen soldaten van Fonseca en hopman Goesen van Berrichem. Doesburg weigert de laatstgenoemde in de stad toe te laten. Arnhem wil proberen om Fonseca in dienst van Zutphen te krijgen.
Op 8 juli presenteert de kanselier een propositie die volgt onder de letter A, waarna de kwartieren apart vergaderen (352). Het voorstel gaat hoofdzakelijk over de noodzaak snel 20.000 gulden te leveren voor het veldleger van Brabant, zoals op de landdag te Nijmegen was goedgekeurd. Men denkt het bedrag te verkrijgen uit de geestelijke goederen, of de geconfisceerde goederen, of de wol zoals op Pinksterdag was bepaald, of door een verhoging van de schilden (353).
Op 9 juli laat Zutphen weten geen troepen in dienst te willen nemen en klaagt Hattem over de overlast van de soldaten op de schans bij het nabijgelegen klooster (354).
Op 10 juli verzoeken afgevaardigden van kwt. Arnhem Herman van den Hell en Goessen van Craenenborch langer in functie te blijven (354v). Herman van Keppel, burgemeester van Hattem, wil niet langer beheerder van de goederen van het klooster Klarewater blijven (355v).
De vergadering besluit dat elk kwartier zijn jonkers zal nomineren, zodat de griffier hen kan aanschrijven of zij wel of niet op de landdag willen verschijnen (356).
Op 12 juli behandeling van geschil over representatie van de jonkers van de Veluwe (358).
De afgevaardigden van kwt. Arnhem stellen hun standpunten op inzake het rapport van Westerum en het rapport van Utrecht (359-360v).
Komst van secretaris Langen met brieven van de prinselijke hoogheid (onder littera E) en verzoek om afgevaardigden naar Middelburg te zenden (360v).
Kwartieren Nijmegen, Zutphen en Arnhem stellen gelden beschikbaar naar aanleiding van waarschuwing van Doetinchem, dat de vijand plannen heeft een stad in het Graafschap aan te vallen (362v).
Aanwijzing van afgevaardigden voor de vergadering van de Staten Generaal te Middelburg en opstellen en goedkeuren van hun instructies (365-365v).
Het verslag bevat ook de resoluties van het kwt. Arnhem met betrekking tot een lijst van 61 punten, vermoedelijk opgesteld door de Staten Generaal.
De afgevaardigden van het kwt. Arnhem behandelen tussentijds ook diverse supplicaties uit hun kwartier (355, 356v, 364v en 365v-366v).
Opmerking tekst Het gaat om een verslag van de afgevaardigden van het kwt. Arnhem omdat er enige malen sprake is van ""unsen quartier" zoals op 358 en 359. Bovendien wordt op 364 gemeld: Den 17 julij, den 18, 19 ende 20 julij is gehandelt worden van gemeijnen landtz saicken [in marge: gelijck het verbael oft recess des lantdaeges onder stadt Zutphens secreet segel mede sal brengen?], doch sijn in desen quartiere enige private saecken afgedaen, gelijck hier na beschreven volget. En op 365 staat: Wat forder desen dach gehandelt is worden, dair van to siehn het besegelde recess.