Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 14 december 1637

ZITTING F

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 2 tot 22 december 1637

Maandag 14 december 1637 voor- en nanoen

43. Op het te kennen gheeven ende versoeck van de heeren burgermeesteren van Edam is verstaen datte verpondinge van zeecker olijmolen van Edam tot Sardam getransporteert van ’t quoyer van Edam affgedaen ende geroieert ende op ’t quoyer van Sardam verhooght ende d’zelve gelast sullen worden om d’zelve last op haer te neemen.

44. Op ’t versoeck van Aedrijaen Bodecker schout tot Loosdrecht is verstaen datte ordonnantie bij de heeren Staten aldaer op ’t stuck van ’t vechten beraempt gerenoveert ende schepenen gelast zullen worden haer daernae precijse te reguleren sonder eenige simulatie offte verdragh.

45. Adriaen Schilman schout te Leckerkerck gecommandeert hebbende over de huysluyden die tottet graeven van eenige wercken verleeden somer voor Breda hebben gevaceert ende versoeckende naerder verclaeringe in wat voeghen bij hem de affreeckeninge mette zelve dorpen sal worden gedaen ende tegens wat somme ende off hij dezelve sal passeren 30 stuyvers daeghs, als de huysluyden voor Den Bosch is gepasseert geweest; worde goedgevonden daerop alvoren eens te verstaen ’t advijs van de Gecommitteerde Raeden.

46. Michiel Lefort tot Enckhuysen eenen impost opte tabacqaerde gepractiseert te hebbende te weeten 4 £ opte ton ende daerover mette heeren Committeerde Raden verscheyden conferentiën gehouden weesende die ’tzelve nyet ondienstigh souden oordelen ende versoeckende daeromme tot recompense van haere moeyten ende om denzelven pacht in practijcq te brengen, dat haer die twee jaeren om nyet magh werden toegestaen ende daerna noch voor den tijdt van zes jaeren ijder jaer om 16.000 £. Is nae deliberatie goedtgevonden deese zaecke te renvoieren aen de heeren Committeerde Raden omme ’tzelve te brengen in poincten van beschrijvinge, so sulcx geraeden achten.

47. Den dijckgraeff ende heemraeden van de Enge Wormer om haer groote belastingen versoeckende prolongatie van vrijdommen voor den tijdt van 15 jaeren mitsgaders van de middelen van consumptie voor eenige jaren als andere meeren is geschiet, is verstaen dat in reguard van cleyne meertjes ’tzelve nyet practicabel, immers seer ondienstigh voor ’t landt is ende tottet sluycken meerder occasie gegheeven werdt, waeromme t’een mettet andere is geëxcuseert.

48. Gehoort het advijs van de heeren van de Reeckeninge op ’t versoecken van Jan van Amerongen schout tot Ursem, is nae deliberatie goedtgevonden den suppliant de helffte van de recognitie van 30 tot op 15 £ te remitteren ende de vrijdommen van ’tzelve braeckjen maer 6 mergen groot bevonden in plaetse van 12 mergen so het begroot was, noch te prolongeren den tijdt van zeeven jaeren, werdende alleenlijck de vrijdom van de consumptie affgeslaegen om reedenen als vooren.

49. Noch zijn geleesen verscheyden requesten daerinne nae gelegentheyt gedisponeert is, nyet waerdigh om notitie van gehouden te werden.