Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 15 december 1637

ZITTING F

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 2 tot 22 december 1637

Dinsdag 15 december 1637 voor- en nanoen

50. Zijn bij den raedtpensionaris geproponeert zeeckere grieven bij de gedeputeerden van Zelandt geürgeert om daerop te hebben naerder satisfactie ende vooreerst belanghende de resignatiën van de ampten van beyde Hoven, te weeten de secretaris- ende griffiersampten daer dezelve verclaeren tot driemaelen toe surrogatie van jonger personen in plaetse van de oude offte moribunde personen in prejuditie van haer touren geschiet te weesen; ten 2en belanghende de instructie van beyde hoven, dat sij meenen datte interpretatie vandien bij beyde provintiën behoort te worden gedaen sonder dat een provintie alleen daerinne soude hebben te disponeren; dat sij op deese 2 poincten geerne uytinge souden hebben alleer tottet vergeeven van de ampten van den Hogen Raede te comen ende dat sij daerenboven hebben vorder consideratiën tegens de Hoven van Justitie zelffs om dezelve daertoe te houden dat in saecken raeckende privilegiën ende gerechticheeden van de steeden geen proceduren werden gehouden solange de provintiën daerop delibereren; dat oock geen mandementen, maer beslooten missiven tegens de officieren souden behooren te werden verleent ende diergelijcken consideratiën meer. Bij deese occasie meede in omvraeghe gebracht zijnde het 26e point van ’t vergheeven van de ampten in den Hoogen Raede ende hoeverre de heeren van Zelandt daerinne te complaceren ende offte persisteren bij de lootinge haerluyden gepresenteert off verder te ghaen.

Is nae deliberatie verstaen dat van deese consideratiën de leeden copye zal werden gegheeven ende dat alsdan op alles naerder soude werden gelet; op ’t vergheeven van de ampten de leeden malcanderen noch nyet connende verstaen hoeverre de heeren van Zelandt daerinne tegemoedt geghaen soude connen worden, waeromme ’tzelve opgehouden heefft moeten werden in resumtie.

51. De gemeene solliciteurs effter instantiën doende teneynde haer satisfactie gedaen ende de resolutie moght werden gepresteert van de 28en septembris lestleeden, alsso in effecte een contract is dat met haer naerder is ingeghaen ende nyet langher onvoldaen kan gelaeten werden sonder haer ongelijck aen te doen ende deur haer crediteuren t’eenemael te doen ruïneren, verclaerden de heeren van Rotterdam dat haer noch van de provintie van Hollandt competeerde op haer quote in ’t subsidie ontrent 400.000 £ daermeede sij verscheyden schulden van haere ingeseetenen eensdeels souden connen voldoen; meenende dat tot betaelinge van dezelve penningen sowel als voor de solliciteurs ordre behoort te worden gestelt. Hoorn, Enckhuysen ende wij sustineerden van gelijcken dat van de schulden der Admiraliteyten van ons quartier meede lijste gemaeckt ende beneffens de solliciteurs oock betaelinge op behoort te worden beraempt; daerbij persisterende verclaerde de pensionaris datte leeden terugge ginghen ende dat hij daerom nyet en conde concluderen, versoeckende de leeden dat zij haer naerder wilden beraeden alsso deese zaecke nyet langer conde werden opgehouden offte getraineert.

52. De Staten-Generael versoeckende ten overstaen van Zijn Hoogheyt met deese provintie naerder in conferentie te mogen comen om ordre te stellen tegens de excessen in den Levantischen handel mettet verhuuren ende vercoopen van scheepen ende leeveren van volck ten dienste van Spagnen gepleeght tot groot nadeel van deesen Staet ende van de geallieerden, jae van den ingeseetenen zelffs, is nae deliberatie goedgevonden ende verstaen dat belanghende het gepasseerde gevolght zal worden de resolutie voor deesen daerop genomen ende belanghende het toecomende datte consideratiën van de provintiën sullen worden gehoort ende daervan rapport gedaen om naerder op gelet te werden.

53. Belanghende ’t effectueren van de resolutie genomen tegens de papistische stoutigheeden bij de officieren geconniveert ende omme d’zelve te weeren, de heeren van Amsterdam nogh geen naerder last becomen hebbende, is de zaecke opgehouden moeten werden.

54. Het 3e point spreekende van ’t redres van de verpondinge van ’t jaer 1637 mitsgaders het 5e point van den 100en penning ende omme daerinne te consenteren in omvraeghe gebracht weesende, wierden bij de heeren van Delfft, Leyden, Goude, Rotterdam ende andere verscheyden difficulteyten tegens gemoveert, Haerlem ende Amsterdam wilden alvooren de 50 compagniën affgedanckt hebben, sodat geen conclusie inne genomen heefft connen worden.

55. Op het aenhouden offte affschaffen van de 50 compagniën meede naerder deliberatie gehouden weesende, meenden eenige leeden dat die zaecke met resolutie nyet vast en was te stellen, maer dat met communicatie van Zijn Hoogheyt ende den Raedt van State daerinne behoorde te worden geghaen; andere sustineerden dat deese compagniën alreede bij resolutie van den 3en februarii lestleeden affgedanckt waeren ende nyet anders resteerde als dezelve resolutie te effectueren; andere verstonden totte cassatie offte het equivalent van dien, andere tot reductie, sodat eyntelijck verclaert is datte meeste stemmen daer laeghen dat men eenige uytte vergaderinge soude committeren om met Zijn Hoogheyt ende eenige uytten Raede van State deese zaecke naerder te communiceren ende te letten op het beste expediënt ende daervan rapport te doen.

56. Die van Haerlem iterative instantiën doende dat belanghende ’t stuck van de complaincte bij pluraliteyt van stemmen moght werden geconcludeert tot surcheance van de proceduren, terwijl men beesigh is partijen te accorderen, alsso zij anders gelast waeren haer advijs op geenderhande pointen van middelen te openen, waeren de leeden effter met lijff ende ziel daertegens, sodat nae vele disputen oock ongeconcludeert is gebleeven.