Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 18 december 1637

ZITTING F

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 2 tot 22 december 1637

Vrijdag 18 december 1637 voor- en nanoen

65. Bij missive uytte Generaliteyt versocht werdende dat binnen 6 weeken gefurneert moght werden het subsidie van 150.000 £ aen de Sweeden voor drye maenden geconsenteert om dezelve tegens den keyser in wapenen te doen continueren, waeren alle leeden daertoe zeer geneegen. Maer geen raedt weetende om ghelt, is goedgevonden de heeren Committeerde Raden te lasten om te adviseren off de provintiën met haer penningen gereedt zijn; so jae, alsdan meede daertoe te verschaffen de penningen die in voorraedt sullen mogen werden bevonden.

66. Bij den heer van Noordwijck rapport gedaen zijnde van ’t naerder besogne gehouden mette Admiraliteyten van de Mase ende van Zelant op het beveylen van de binnenstromen ende affschaffen van eenige binnenscheepen ende dat daerinne so verre geghaen was dat met advijs van Zijn Hoogheydt zeeckere menage was beraempt daerdoor aen lasten affgesneeden was een somme van 420 £ daeghs, behalven het onderhout ende reparatie van de scheepen ende haer gereetschap ende toebehooren, als uytte neffensghaende lijsten ende stucken naerder conden werden gesien. Is in deliberatie geleyt off de leeden daer yet tegens hadden off bij wilden gevoeght off verandert hebben, daerop eenige meenden datt men de stucken zelff eens behoorde te leesen om daervan te beeter te connen oordelen; andere betrouden de saecke de directie van Zijn Hoogheyt ende de heeren Committeerde Raden mette Staten-Generael. Dan is eyntelijck verstaen so de vergaderinge continueert datte stucken sullen worden geleesen, so nyet dat alsdan het vorder beleydt de gemelte heeren zal werden aenbevoolen.

67. Is gedaen lecture van de resolutie genomen op ’t casseren offte aenhouden van de 50 compagniën, so dezelve volgens de intentie van ’t meerendeel van de leeden geëxtendeert was ende bij die occasie in omvraege gebracht off nyet goedt en was alvooren met Zijn Ex.tie te comen in conferentie, datte leeden zelffs met malcanderen eens overleyden wat expediënten zij zelffs met malcanderen souden connen bedencken ende beraemen omme die Zijn Hoogheyt voor te draegen ende daerop desselffs naerder consideratiën te verstaen ende daervan te rapporteren, conden de meeste leeden daerinne geen smaeck vinden, maer wel dattte gecommitteerden Sijn Hoogheyt pertinentelijck ende specifice souden voordraeghen de groote schaersheyt van de finantiën so die was voor de affectatie ende so die nae de affectatie deur de meenighfuldige negotiatiën is vermeerdert, ende de nootwendigheyt van ’t verminderen van de lasten ende van ’t affschaffen van ’t volck ende de last ende inclinatie van verscheyden leeden totte zelve zaecke ende dat zij daerop sullen hooren de voorslaeghen ende expediënten die bij Zijn Ex.tie souden mogen worden gedaen ende daervan rapport doen. In welcker voeghen oock eyntelijck nae resumptie is geconcludeert geweest.

68. Den ambassadeur Lier verclaerende geneegen te zijn om zijn ambassade naer Vranckrijck te voltrecken mits alvoren contentement ende satisfactie hebbende van zijn tractement in Venetiën verdient, noch voor een groote somme onbetaelt zijnde ende dat hem daerbeneffens zal aengeweesen worden zeecker comptoir op ’t welcke hij zijn wisselen zal hebben te trecken van zijn jaerlijcx tractament. Alle leeden oordelden dit versoeck reedelijck te sijn ende is daerom goedgevonden ’t advijs van de heeren Committeerde Raden te verstaen hoe groot zijn affterweesen is mitsgaders op wat comptoir te assigneren, om alsdan daerop naerder gelet te worden.

69. Belanghende de questieuse complaincte meede in omvraege zijnde wat uytcompste in te vinden, verclaerde den pensionaris Catz dat Zijn Hoogheyt voorsloegh dat men viam concordia volgens zijn voorslagh soude mogen tenteren ende aen hem defereren om interim den Hoogen Raedt te disponeren tot surcheance voor eenige weecke. De heeren Edelen deesen vooslagh accepterende, maer ’t meerendeel van de leeden nyet, is eyntelijck geconcludeert dat den wegh van accoordt zal worden getenteert, onvermindert ende sonder prejuditie van partijen off van yemandt van de leeden ende dat hierentussen den Raedt zal worden gedisponeert om eenige weecken de resolutie te surcheren ende datte resolutie schrifftelijcken zal worden ingestelt om naerder geresumeert te worden.