Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 21 december 1637

ZITTING F

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 2 tot 22 december 1637

Maandag 21 december 1637 voor- en nanoen

84. Gehoort het advijs van de heeren raden ter Admiraliteyt tot Amsterdam verclaerende dat sij nyet en conden oordelen dattet generaelschap van de convoien op eenen Hendrick Sticke, swaeger van de ontfanger van de convoien aldaer te weeten van Hoeffijser, bij de Staten-Generael geconfereert met malcanderen compatibel is, deurdien nyet apparent is datte schoonsoon soude trachten zijns schoonvaeders faulten ende misusen te rechercheren ende te affterhaelen ende dat zij daerom meenden dat ter Generaliteyt deesen misslagh behoort te werden gerepareert, deurdien meede mettet renvoieren van dezelven in Zeelandt de saecke nyet te helpen is. Is nae deliberatie daermeede geconformeert ende verstaen dat tot dien eynde debvoiren ter Generaliteyt sullen worden gedaen ende dat hierentussen ordre zal werden gestelt om zijn tractament inne te houden.

85. Gehoort het advijs van de heeren Committeerde Raden op ’t versoeck van de deurwaerders van ’t comptoir van Leyden ende Rijnlandt, is nae deliberatie goedgevonden datte zelve van het getal van 24 sullen versterven op vijfftien toe ende dan daerbij blijven, alles in conformité van ’t zelve advijs.

86. Op ’t versoeck van de bewinthebberen van de Westindische Compagnie zijn tot commissarisen over de revisie d’zelve tegens den pachter van de azijnen toegestaen gecommitteert den pensionaris van Dordrecht, Delfft, Leyden ende Rotterdam ende Alckmaer.

87. Is geleesen zeecker lange deductie van Willem Usselingh spreeckende van ’t oprechten van een Austraelse compagnie bij Sweeden ende ons ende dezelve te conjungeren mette Westindische Compagnie, daeruyt hij groote vordelen propheteerde ende versocht daeromme ernstichlijcken dat die zaecke met ijver mocht werden behartigt. Dan bij de heeren van Amsterdam ende eenige andere daeruyt copye versocht werdende, is ’tzelve de leeden toegestaen ende de zaecke hierentusschen in bedencken gehouden.

88. De heeren van Amsterdam verclaerende gelast te zijn belanghende de resolutie genomen tegens de stouticheden van de papisten haer te connen conformeren mette andere leeden, is in deliberatie geleydt off dezelve dienvolgens nyet de steeden aengeschreeven ende toegesonden zal worden omme eenparich allomme gepractiseert te worden, verclaerden de Edelen daerop noch eenige consideratiën te hebben ende dat zij dienthalven met malcanderen naerder mosten spreeecken. De andere leeden meenende dat men mette zaecke voort behoort te ghaen, dewijl de Edelen voor deesen daerinne geconsenteert hebben, is effenwel goedgevonden de zaecke uyt te stellen tot mergen teneynde de heeren Edelen haer daertegens naerder souden mogen verclaeren.

89. Bij occasie van ’t 9e point van ’t vercoopen van gorsen ende slijcken bij den heere Catz geallegeert werdende dat mettet veroveren van Breda de gorssen van der Dussen zeer considerabel geworden waeren, dat men die nu bequaemelijck soude connen bedijcken sonder vreese van den viant ende bij vercoopinge eenige hondertduysenden daeruyt voor ’t landt connen consequeren ende daeromme in omvraege gebracht zijnde watte leeden dienthalven moghten goedvinden. Is verstaen daerop nochmael eens te hooren ’t advijs van de heeren van de Reeckeninge om met volcomen circumspectie ende nyet al te precipitant daerinne te ghaen.

90. Die van Leyden effter gesommeert zijnde om simpelijck in ’t redres van de verpondinge voor ’t jaer 1637 te consenteren als andere leeden meest alle waeren doende, Delfft ende Schoonhoven wel eenige consideratiën noch daertegens hebbende daervan men effenwel ten besten hoopt, verclaerden haer last iterativelijck geoopent te hebben ende haer nyet verder te connen elargeren. Waerop de zaecke geresumeert zijnde sloegen de Edelen voor dat men aen Zijn Hoogheyt soude mogen stellen hoeveel Leyden van de verpondinge souden mogen innehouden. Dan de andere leeden ’tzelve nyet connende goedvinden, is eyntelijck geresolveert datte zelve sullen werden besonden ende zijn daertoe gecommitteert een van de heeren van Dordrecht, Amsterdam ende Alckmaer.

91. Den president Cromhout versoeckende datte heeren Staten aen zijn overleeden huysvrouwe de laetste eere wilden aendoen ende het lijck helpen assisteren, is ’tzelve geaccordeert in dier voegen dat de leeden derwaert sullen ghaen ende effenwel alhier de vergaderinge ende de besognes sullen waerneemen soo haest de begraeffenisse zal zijn voltrocken.

92. Den heer van Mathenes refererende dat zij mette heeren van Zelant op stuck van ’t last- ende veylgelt so nae als mogelijck hadden gebesogneert, maer dat alsnoch nyet wel eens hadden connen worden, maer datte gedeputeerden van Zelandt aangenomen hadden van eenige pointen naerder te communiceren met haer principalen ende tegens de naeste bijeencompste van deese provintie alsdan haer naerder last daerop in te brenghen ende dat sij daerom van sints waren om datelijck te vertrecken. Is nae deliberatie ’tzelve voor goedt aengenomen ende verstaen dat van den tijdt van de weedercompste van de vergaderinge dezelve heeren tijdelijcken sullen worden geadverteert ende voorts op haer affscheyt vereert met een ame Rijnsche wijn.

93. Is geleesen een missive van den Admiraliteyt van Zelandt van den 14en decembris te kennen geevende datt van de gevangenen te water alreede verscheyden gestorven sijn ende noch daeglijcx sterven, so dattet getal merckelijcken vermindert ende daerom wel noodigh weesen soude dat men een generale wisselinge sochte te procureren bij den viant terwijl noch een redelijck getal is om den viant te beeter te beweegen. Offte soo sulcx om consideratiën van den Staet nyet raedsaem gevonden wordt dat men tenmintsten haer authoriseren souden om particulierlijck daerinne te mogen ghaen. Is verstaen bij de resolutie te persisteren dat een generale wisselinge is ’t doenlijcken magh werden geprocureert.