Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 13 maart 1637

ZITTING B

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 10 maart tot 10 april 1637.

Vrijdag 13 maart 1637

18. De leeden weder aengemaent sijnde omme alsnoch te willen consenteeren in de versochte negociatie van 500.000 £ omme daermede de comptoiren die haer lasten van affectatie niet connen vervallen, te mogen subsidieeren, de soldaten betalen ende d'saecke buyten confusie in goede ordre gehouden werden. Is effter om de difficulteyt van eenige leeden in resomptie opgehouden moeten werden.

19. Op 't Ie poinct van de beschrijvinge omme te consenteeren in alle de middelen voor 't jaer 1637, sulcx d'selve in 't voorleden jaer 1636 sijn verpacht off gecollecteert geweest, hebben alle de leeden bewillicht, behoudens parthiculiere consideratiën op de ordonnantiën die naemaels sullen mogen werden gemoveert, omme alsdan daerop gedisponeert te werden nae gelegentheyt van saecken.

20. Maer op 't IIe poinct van de beschrijvinge, omme 't redres generael van de verpondinge mede te willen continueeren, hebben veel leeden swaricheyt gemaeckt. Eenige als niet dragelijcken, anderen off notabele somme inhoudende tegen doleantie, die metten eersten behooren te werden affgedaen. Noch andere dat de restanten eerst behooren te werden gesuyvert, ende eenige consenteerden, mits dat op haer doleantie mede behoorlijcke regard sal werden genomen, sulcx de saecke is gehouden in resomptie, met vermaen aen de leeden de hooge noot doch te willen behartigen ende apprehendeeren soo 't behoort.

21. Wijders heeft de heer raetpensionaris weder geproponeert dat eenige leeden menen d'saecke van Amelant behoort te werden geaccelereert ende ten eynde gebracht, versoeckende de leden haer daerop naerder te willen verclaren.

Waerop bij resomptie sijnde gedelibereert, is eyntelijcken met genoegen van de leeden conform de meerder stemmen geconcludeert dat de procuraten, de brieven van investiture, de brieff van de keyser aen de cardinael-infant, item van de heeren Staten van Vrieslant aen de heeren Staten-Generael, het advijs van de Camer van de Rekeninge, alsmede de resolutie dat de impetranten hebben gerenuncieert, ende alle verder bericht dat hiertoe soude mogen dienen, sullen gesonden werden aen beyde Hooven van Justitie omme te hooren die daerop gehoort behooren te werden ende voorts rijpelijcken te examineeren off de voorss. impetranten haer eer, eedt ende dienst van 't lant wel hebben gequeten, alsmede off de hoochheyt, gerechticheyt ende preëminentie van 't landt daerdoor niet en is vercort, ende op alles te dienen van advijs, omme 'tselve gesien, dan hier vorder gedelibereert te werden op de voortganck ofte ophoudinge van de commissie van de voorss. heeren Beaumont ende Oetges ter Generaliteyt.

22. Op 't VIe poinct van de beschrijvinge noopende den handel op Brasijl off denselven langer onder de parthiculieren te contineeren off onder de Compagnie van West-Indiën volgens 't octroy te reguleren, is nae deliberatie verstaen dit te wesen een gansch hoochwichtige saecke voor de Compagnie, waeraen desselffs welstant off onderganck is hangende, daerop verscheyden consideratiën sijn gemoveert ende is ditmael in resomptie opgehouden.