Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 14 maart 1637

ZITTING B

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 10 maart tot 10 april 1637.

Zaterdag 14 maart 1637

23. De heer Van der Mijl heeft rapport gedaen van 't besoigne gevallen omme te examineeren off men noch niet behoorden te doen equiperen ende in zee te brengen 8 off 10 fregatten omme alsoo met cleyn vaertuych den vijant tegen te gaen ende alle affbreuck te doen, 'twelck ten hoochsten dienstelijcken was gevonden, maer waer de penningen daertoe nodich te vinden, daer quam het op aen ende laeten sulcx ter discretie van de vergaderinge.

Daerop nae deliberatie verstaen is dat men de middelen in de beschrijvinge promptelijcken sullen bij der hant nemen, omme eenich consent gedragen daerop dan te negocieeren.

24. De heer Brasscher van Delft heeft geproponeert dat de ses fregatten, de Groote Visscherie voor desen in plaetse van oirlochschepen toegevoecht, waren geëstimeert te sullen costen 112.000 £ ende daernae bevonden is dat het geschut ende maentgelden waren vergeeten, 'twelck t'samen 42.000 £ heeft gecost, versoeckende daervan voldoeninge.

Is goetgevonden dat daervan ordonnantie sal werden gepasseert ende middelen gevonden daeruyt de betalinge mach werden gedaen.

25. De keersemaeckers van Amsterdam op op haer versoeck toegestaen dien impost te mogen hebben bij continuatie, sulcx sij met d'heeren commissarisen, gaende op de verpachtinge, sullen connen accordeeren, mits dat in alle andere steden sulcx mede versocht werdende, sulcx van gelijcken sal geschieden.

26. Het VIe poinct van de beschrijvinge nopende den handel op Brasijl, off men die noch voor parthiculieren open sal laten off brengen aen de Compagnie, bij resomptie hervat sijnde, is geconsidereert dat daeraen is hangende off den op- off onderganck van de Westindische Compagnie, ende mitsdien den Staet van den lande ten hoochsten betreffende, dat wel rijpelijcken dient te werden geëxamineert.

Is goedtgevonden dat alle de geschriften daertoe dienende in de volle vergaderinge sullen werden gelesen, opdat alle de leeden daervan volcomen kennisse hebbende des te beeter sullen connen oirdelen wat dienstich off ondienstich sal sijn.

27. De bedijckers van de Schermer is op haer versoeck voorleden vergaderinge gedaen ende 't advijs bij de Camer van de Rekeninge daerop gegeven, doch doenmaels bij de heeren van Amsterdam opgehouden omme met haer principalen te communiceeren, nu geaccordeert 7 jaren prolongatie van vrijdom ende verminderinge van de recognitie van 3 gulden op 30 sts. per morgen.

28. De ingesetenen van de landen van Heusden, Etten ende Meuwen versoeckende door den overlast van inlegeren ende diergelijcken continuatie van haer redemptie ende verminderinge vandien nae dat de lasten sijn meriterende, 'twelck gestelt is aen de heeren Gecommitteerde Raden omme daerop te disponeren als nae behooren.

29. De heer Van der Mijl als heere van S.t Anthonispolder te kennen gevende in 't redres generael van de verpondinge te hooren beswaert te sijn 155 gulden 's jaers, versoeckt daervan ontlastinge. Is goetgevonden hierop te hooren 't advijs van de heeren Gecommitteerde Raden.

30. Philips van der Straten proces gevoert hebbende over de goederen van sijn overleeden soontgen etc. tegen Dirck, Fransoys ende David van Os, daervan bij den Hogen Rade is gesentensieert in cas van possessoor en petitoir, versoeckt interpretatie op 't 18, 19 ende 21 articule van den Hogen Rade haer instructie off sij ter eerster instructie impetitoir vonnisse mogen wijsen. Is goedtgevonden hierop te hooren 't advijs van 't Hoff.

31. D'heeren Gecommitteerde Raden advijserende op de ordonnantie van de turff, dat men in 't 2e articule souden royeeren de woorden van oude gebruyck ende in plaetse van dien setten dat de pachters haer sullen reguleren nae dese ordonnantie, 'twelck bij de leeden is geaccepteert. Maer omme het 9 ende 10 articule sulcx te dresseeren dat de luyden, haer met turfftrecken generende, voor haer eygen brant den impost souden moeten betalen, daertoe conden de heeren Eedelen niet verstaen. Is daeromme opgehouden in resomptie.

32. Voorts dat men den impost van de bieren omme de slingermaenden ende andere sluyckeriën, die in de [maent] meert vallen voor te comen, nu voor 4 maenden ende naemaels voor een geheel jaer off van nu aff voor 16 maenden behooren te werden verpacht, daerop de leeden haer consideratiën hebbende, is gehouden in resomptie.

33. Ende noch dat de fraudateurs van de bieren de boete behooren te betalen aen alle de pachters, onaengesien d'selve pachten sijn gecombineert dan niet, 'twelck mede bij de leeden in resomptie is gehouden als daerop niet eens van gevoelen sijnde.

34. Lambert Lambertsz. van Winckel, woonende tot Schagen, versoeckende seeckere fideï-commissarise goeden te mogen vercoopen omme daermede [...] gevangen sittende te mogen verlossen, is gestelt aen 't Hoff om advijs.

35. Is gelesen een brieff bij de heer ambasssadeur Beveren den 4 maert uyt Londen aen Sijn Hoocheyt de heere prince van Orangiën geschreven, dat de coning van Engelant sich in den handel met Vranckrijck meer heeft geëlargeert als Vranckrijck verwachte. Sal 15 oirlochschepen tegen den 25en april gereet maecken omme onder de vlagge van de keurvorst Pals op commissie van Vranckrijck in zee te gaen tot affbreuck van Spangiën; dat Vranckrijck niet sal handelen van pays als mette restitutie van de Pals ende dat de keurvorst in de keur sal comen nae het overlijden van Beijeren, ende soo binnen 3 maenden nae de voorss. 25en april geen restitutie wert belooft, dat dan Engelant mettet huys van Oostenrijck sal breecken ende Spangen daervan notificeeren; dat de graeff van Arondel apparent nae den handel tot Keulen sal gaen; dat in Engelant een volontare compagnie soude werden opgerecht van 20.000 £ capitaels met 14 coningsscheepen, 6 galeyen ende XI coopvaerders.

Drie Engelsche schepen uyt Spangen met 350 cassen silver waren in Engelant gearriveert. D'coning hadde consultatie 'tselve wel te mogen aenhouden, maer daertoe noch niet geresolveert, wierden ontladen ende 1/3 in de Munt gebracht, daerop de heer Cats seyde yemant gesproocken te hebben dat se al tot Duynkercken waren gearriveert.

Is goedtgevonden dat de heer Beveren volgende sijn yeteratijff versoeck, meermalen voor desen gedaen, sal mogen te huys comen, ende de heer ambassadeur Joachimi hier sijnde weder derwaertsaen omme in dese gelegenheyt den dienst van 't lant te betrachten, sonder langer te wachten nae instructie op 't last- ende veylgelt, waerop men tot noch toe sijn verblijff heeft gefondeert.

36. De bedijckers van het Witsmeer off Schagerwaert versoeckende commisarisen uyt de heeren Eedelen, Amsterdam ende Alckmaer omme seeckere questiën over de landen, riedbossen ende andere te decideren, is goedtgevonden hier te hooren 't advijs van de heeren Committeerde Raden van de Noorderquartier off parthijen daermede tevreeden sijn.

37. De leeden sijn wederom bij resomptie door de heer raetpensionaris serieusselijcken aengemaent omm alsnoch te willen consenteeren in de meermalen versochte negociatie van 500.000 £, omme ordre te stellen op de betalinge van de militie ende saecke van de zee, gemerckt den vijant sich in beyden seer starck maeckt. Maer hebben eenige leeden daertoe noch niet connen bewogen werden, ten ware eerst middelen werden geconsenteert tot verval van de rente etc.