Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 16 maart 1637

ZITTING B

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 10 maart tot 10 april 1637.

Maandag 16 maart 1637

38. Is gelesen een brieff van de heer ambassadeur Beveren den VIen uyt Londen, dat den secretaris Ausier met alle depeches nae Vranckrijck is vertrocken, met last omme binnen 4 dagen te sluyten, daeraen men niet en twijfelt; dat de equippage aldaer starck voortgaet omme vroech in zee te mogen wesen; dat oock de compagnie volontare sich aldaer schoon opdoet, maer wacht nae resolutie van de coning ende 't employ van de resteerende scheepen.

39. Een brieff van de Raden van State van den 13en martii omme Dirck van Heysden ende Arent van Meurs over haer geleverde vijvres tot 1.389 rijcxdaelders, daervan haer prompte betalinge is belooft geweest ende niet gepresteert, te willen voldoen, mits 'tselve weder rescontrerende aen de consenten op den staet van oirloge als daertoe anders geen middel sijnde.

Is goedtgevonden te appostilleren dat, soo wanneer d'andere provintiën haer quoote furneeren, dat dan de quote van dese provincie mede sal werden voldaen, gemerckt anders niet gedaen can werden om de consequentie.

40. Jacob Staet, ontfanger van de IIe [penning] over 't quartier van Purmerende, dat eenige in de Purmer ende Wormer sustineren uyt cragt van haer octroy vrij te sijn, ende versocht sijnde interpretatie, is geappostilleert dat de suppliant hem sal gedragen als tot noch toe is gedaen geweest, 'twelck de luyden, noyt betaelt hebbende, trecken tot haren voordel, versoeckt naerder interpretatie.

Is verstaen dat den ontfanger sal werden gelast d'uytstaende restanten te innen, off dat men deselve aen sijn persoon ende goederen sal verhalen, gemerckt geen nieuwe bedijckte landen van dese schatting vrij sijn.

41. Burgemeester van 't Westeynt van der Schelling omme continuatie van octroy tot 20 sts. op de tonne bier tot laste van de tappers, omme daermede haer oncosten te mogen vervallen, 'twelck is toegestaen voor 7 jaren.

42. Schepenen, vroetschappen ende Heyliger Geestmeesteren van Suytscherwoud op Langedijck versoecken van alle publicque vercoopinge der vaste goeden aldaer een duyt van de gulden te mogen genieten voor haer armen, sijnde ½ van de wijncoop.

Is toegestaen over alle publijcke vercoopinge, die in 't dorp gedaen sullen werden, van landen de ingesetenen aldaer toebehoorende ende verder niet.

43. 't Versoeck van die van Onsenoort is volgens 't advijs van de heeren Committeerde Raden, daerop gehoort den ontfanger Mierop, als ongefondeert affgeslagen.

44. Die van Baertwijck ende Out-Heusden, alsmede Cappelle, Besoyen ende Sprangen, sijn omme de redenen in de requeste gemelt, volgens 't advijs van de Gecommitteerde Raden geremitteert ½ van haer verponding off redemptie, mits d'reste promptelijcken betalende ende blijvende de combinatie in haer geheel.

45. Dese naevolgende persoonen sijn geaccordeert, off bij continuatie off van nieus, seureté du corps voor 6 maenden: Seger Tayer, Reynier van Bueren, Fransoys Gomes de Costa, Jan Cornelisz. van Ausburch, Cornelis van Oykes, alle van Amsterdam, ende Dirck Anthonisz. van Groenewegen van Delft.

46. Dirck Nanningsz., pachter van 't gemael, turff ende groote bieren op Texel, versoeckende omme sijn groote schade door sterfte ende andersints te mogen gestaen met hetgene van de middelen sal comen off voor 2 Ã 3 jaren continuatie van pacht omme sijn schade te verhalen. Is goedtgevonden hierop te hooren 't advijs van de heeren Gecommitteerde Raden van de Noorderquartier.

47. Meer andere requesten van cleynder importantie gedient hebbende, niet waerdich omme alhier over te dragen.