Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 18 maart 1637

ZITTING B

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 10 maart tot 10 april 1637.

Woensdag 18 maart 1637

59. D'heer raetpensionaris heeft uyt de name van de heeren Gecommitteerde Raden wederom voorgedragen de groote becommernisse over de schaersheyt van de finantie ende de swaericheyt die aen alle canten dreicht door de wanbetalinge, versoeckende dat de leeden doch compassie willen hebben mette militie ende alle de persoonen die haer achterweesen soolange hebben vervolcht ende als desperaet beginnen te spreecken met dreygementen ende diergelijcke, dat qualick langer is te dragen; dat insgelijcx compassie mach werden genomen mette heeren Gecommitteerde Raden, ende oock mette staet van 't landt, gemerckt sij ontschuldich willen sijn van de swaricheeden die daeruyt souden mogen ontstaan, als niet gemancqueert hebbende aen haer trouhartige vermaningen.

Daerop in deliberatie sijnde geleyt omme de comptoiren, die haer lasten niet en connen vervallen voor sooveel op haer geaffecteert, te authoriseeren 't cort te mogen negocieeren, bedragende in 't jaer 295.560 £, daerop de leden haer bedencken hebbende, houdende de saecke van grooten gewichte, is opgehouden in naerder resomptie.

60. De 8 capiteynen onder 't regement van de oversten Lo voor de affectatie gestaen hebbende ende betaelt sijnde op 't Noorderquartier ende jegenwoordich 4 maenden ten achteren sijnde, daervan sij noch ordonnantie noch gelt en connen becomen, versoecken dat haer d'selve bij de heeren Gecommitteerde Raden van het Noorderquartier mogen werden voldaen, opdat se met anderen in gelijckheyt mogen werden getracteert, 'twelck omme de diverse advijsen van de leeden in resomptie gehouden is.

61. De ritmeesteren van graeff Hendrick van den Berge, gelijck mede de capiteynen onder het regement van Ferens, clagende dat sij door de langduerige wanbetalinge in sulcken verloop gecomen sijn dat se noch middel noch credijt en hebben omme haer langer te connen onderhouden, versoecken dat daerop prompte ordre mach werden gestelt off sullen moeten verloopen.

Daerop goedtgevonden is dat de heeren Gecommitteerde Raden een perfecte staet sullen maecken van haer achterstallen omme nae rapport daerop gedisponeert te werden als nae behooren.

62. De graeff van Hoorn met sijn compagnie sijnde geaffecteert op 't comptoir van de ontfanger De Wit staende alrede 3 maenden ten achteren, versoeckende dat hem d'selve ende vervolgens van maent te maent mogen werden betaelt. Can anders sijn volck, die binnen Ravesteyn leggen, niet langer in ordre houden ende soude lichtelijcken perijckel loopen.

Daerop de leeden aengemaent sijn tot negociatie van de 500.000 gulden omme dese ende andere daeruyt te connen betalen, opdat de gedreychde swaricheyt mach werden verhoet, doch is al weder in resomptie opgehouden.

63. Sijnde mede de leeden aengemaent op 't IIe poinct van de beschrijvinge omme te consenteeren in 't redres generael van de verpondinge voor den jare 1637 als sijnde mede onder geaffecteerde middelen ende mitsdien soo nootsaeckelijcken dat sonder hetselve alles moet vallen in een groot verloop ende confusie. Doch hebben de leeden echter gepersisteert bij haer gemoveerde swaricheeden van doleantie ende is mitsdien in resomptie gelaten.

64. Insgelijckx sijnde in deliberatie geleyt het 5e poinct van de beschrijvinge ende de difficulterende leeden als Delft, Leyden ende Schiedam serieuselijcken versocht haer naerder verclaringe, die sij op de besendinge in 't affwesen van de vergaderinge volgens voorgaende resolutie gedaen, hebben belooft, nu te sullen doen op 't lang verwachte haertsted[e]gelt.

65. M.r Lantslodt van Brederoede te kennen gevende dat hij anno 1620 door eenige questiën wegen de uytgebannen predicanten ende proceduren dienaengaende voor 't Hoff Provinciael gevallen van sijn raetsheerschap is gesuspendeert, versoeckt nu weder in sijn voorige staet te werden gerestitueert, 'twelck is gesonden aen 't Hoff omme te examineeren ende dienen van advijs omme dan te disponeeren.

66. Burgemeesteren van Naerden versoecken de voldoeninge van cervice over 7 compagniën te voet ende 2 te paerd, die binnen haer stadt hebben gelegen, aen de verpondinge te mogen corten ende tegen den ontfanger liquideeren, 'twelck om de consequentie, alsoo de verpondinge is geaffecteert, is geëxcuseert ende verstaen dat men haer uyt andere middelen te betalen.

67. Kerckmeesteren van Ouwerschie is op haer versoeck toegestaen continuatie van octroy voor 7 jaren omme 20 sts. op de tonne bier ende 4 sts. op de stoop wijn te mogen heffen tot laste van de tappers, omme daeruyt haer lasten van predicantshuys, schoolmeester ende anders te mogen vervallen.

68. Voorts procederende tot nominatie van de commissarisen, die op de aenstaende verpachtinge sullen gaen, sijn dienvolgende genomineert ende gecommitteert,

in 't quartier van Dordrecht: Leyden ende Hoorn

Haerlem: Edelen ende Delft

Delft: Edelen, Amsterdam

Amsterdam: Goude, Rotterdam

Goude: Gorchem, Enchuysen

Gorchem: Dort, Alckmaer

Briel: Schoonhoven, Purmerende

Alckmaer: Haerlem, Gecommitteerde Raet

Waterlant: Briel, Gecommitteerde Raet

69. Ende sijn de commissarisen, die over Gorckum sullen gaen, geauthoriseert omme de middelen over 't landt Heusden ende Altenae 'tsij in 't openbaer off onder de hant ten meesten dienste van de lande te verpachten, gemerckt sij van de vijant mede schattingen werden affgeparst.

70. Is oock goedtgevonden dat de stucken ende bewijsen over de wandevoiren van de admirael Dorp overgegeven metten eersten sullen werden geëxamineert ende een eynde daervan gemaeckt omme nae rapport voorts te disponeeren nae gelegentheyt van saecken.