Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 19 maart 1637

ZITTING B

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 10 maart tot 10 april 1637.

Donderdag 19 maart 1637

71. Govert Jansz., pachter van de turff over Amsterdam, clagende door de groote sterfte aldaer ende andersints over 25.000 £ verloren te hebben behalven 't rantsoen, versoeckt tot verset van de schade de pacht door onderhandelinge van de commissarisen te mogen hebben bij continuatie. Is om de consequentie geëxcuseert.

72. Jan Jacobsz. Geus cum sociis, gewesene pachters van de bieren over Enchuysen, clagende over de groote schade bij haer de naest leste winter door de groote vorst ende snee door gebreck van bier geleden, ende omme 'tselve te mogen verhalen, versoecken sij continuatie van de pacht sulcx sij met de heeren commissarisen sullen connen accordeeren. Is geëxcuseert om de consequentie.

73. Jan Cornelisz. Pick, pachter van de turff over Haerlem, clagende door de groote sterfte over 18.000 £ verlooren te hebben, versoeckende continuatie van pacht voor 2 à 3 jaren omme de schade te mogen verhalen. Is geëxcuseert als vooren.

74. De raden van Sijne Hoocheyt clagende dat de incoompsten van de kerckelijcke goederen over Munster niet wel bastant sijn de lasten te vervallen ende bovendien noch seer traech incomen, dat dan meerder swaricheyt causeert, versoecken daeromme de wanbetaelders met parate executie te mogen overwinnen tot betalinge.

Is goedtgevonden om redenen 't versoeck te excuseeren ende te laten bij den ouden voet omme de huysluyden niet lastich te vallen.

75. De heer raetpensionaris heeft de vergaderinge weder vanwegen de heeren Gecommitteerde Raden voorgedragen de groote noot daer d'selve haer in bevinden bij gebreck van de consenten ende gelt om de clagende schulden te voldoen, versoeckende alsnoch dat de leeden haer willen evertueeren niet allene tot negociatie van de lang verwachte 500.000 £, maer oock omme de comptoiren, die haer geaffecteerde lasten niet connen voldoen, te subsidieeren, 'twelck op gisteren in resomptie is gehouden.

De heeren van Hoorn ende Enchuysen noch affwachtende haer naerder last ende nae veel instantiën niet connende bewoogen werden tot consent van de 500.000 £ op 't behagen van haer principalen, ende d'andere leeden niet sijnde gelast tot vorder negociatie, is alle 'tselve al weder in resomptie gehouden, met serieus vermaen aen de leeden het perickel doch te willen apprehendeeren eer 't uytbarst, gelijck onvermijdelijcken sal moeten doen bij gebreck van prompt gelt.

76. Van gelijcken het vijffde poinct van de voorgaende beschrijvinge omme alsnoch te willen consenteeren het middel van 't haertsted[e]gelt, dat nu soo lange heeft getrotteert op die van Delft, Leyden ende Schiedam, die door besendinge niet bewoogen hebben connen werden wat vorders daerop te doen.

De heeren van Delft, Leyden ende Schiedam noch niet bewogen connende werden, sijn echter serieuselijcken aengemaent omme naerder last te willen uytwercken bij haer principalen eer het te laet is.

77. Is gelesen het concept van de brieff bij de secretaris Van der Wolf ingestelt omme mette stucken van Amelant volgende de resolutie gesonden te werden aen beyde Hooven van Justitie, off de extensie de leeden wel bevalt.

De leden hebben haer de extensie wel laten gevallen omme alsoo aen Hooven gesonden te werden, doch is oock goedtgevonden dat andere stucken dese materie rakende tot genoegen van de impetranten van investiture daerbij sullen mogen werden gevoecht, omme in examen daerop mede regard genomen te werden.

78. Ende is oock voorgestelt off de leeden eenige consideratie hebben op de extensie van de resolutiën van den 29en januarii tot op 't scheyden van de leste vergadering genomen, mitsgaders die genomen sijn in de verleden weeck ende alle eergister in de vergaderinge sijn gelesen.

Op de resolutie van de verleden vergaderinge is bij de leeden verclaert op de acte, daerbij de Ridderschap ende Eedelen Sijn Hoocheyt hebben vercoren in haer ordre, omme geen verder indracht te lijden ende gemaincteneert te werden in haer recht, daerbij haer qualificerende te representeeren het plattelant, dat de leeden de leste clausule niet connen toestaen ende meynen den Ie ende IIe onnodich als daervan geen kennisse hebbende; dat daeromme 'tselve achter de resolutie moet werden gestelt.

Op de extensie van Aemelant sijn mede consideratiën gevallen, bijsonder de parthiculariteyten van heer van Somerdijck, doch alles gelaten.

79. De regeerders van Baertwijck ende Out-Heusden omme door de groote schade van inlegeringe ende andersints te mogen hebben remissie van de verpondingen voor de jaren 1636 ende 1637 is goedtgevonden hierop te hooren 't advijs van de heeren Gecommitteerde Raden.

80. De heeren van de Briel proponerende in wat gelegentheyt haer stadt is, doordien de fortificatie openleyt ende oversulcx perijckel loopt omme bij den vijant een enterprinse daerop gemaeckt te werden, gelijck sijluyden Sijn Hoocheyt oock te kennen hebben gegeven, versoeckende dat daervan inspectie mach werden genomen ende het perickel premedieert, opdat, d'occasie wechgenomen sijnde, de swaricheyt mach werden verhoet, is verstaen dat de heeren commissarisen gaende op de verpachtinge met één à 2 van de Gecommitteerde Raden ende een ingenieur inspectie sullen nemen verbael ende staet maken van de ware gelegentheyt ende costen, omme nae rapport te disponeren sulcx den dienst van 't lant vereyscht.