Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 31 maart 1637

ZITTING B

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 10 maart tot 10 april 1637.

Dinsdag 31 maart 1637

171. Is gelesen een brieff van de heeren Staten-Generael van de 30en dito meldende dat sij haer resolutie van de de 27 december 1636/27 februarii 1637 aengaende den vrijen handel op Brasijl te stuyten eerst op 't aenhouden van de gedeputeerden van de Cameren van Zeelant, Maes ende Stadt ende Lande hebben gesupersedeert eerst 8 dagen, daernae noch negen dagen, alles op 't vertrouwen dat het advijs van dese provintie soude werden ingebracht, 'twelck tot noch toe niet en is geschiet. Versoecken dat sulcx mach werden gedaen binnen 3 dagen, off sullen houden dat dese provincie haer mette resolutie conformeeren ende sullen dienvolgende d'selve effect laeten sorteren in conformité van de nieuwe requeste van de voorss. Cameren.

Daernae sijn gelesen alle de vordere stucken tot dese saecke dienende, onder anderen veel advijsen van de raden in Indiën, alle daertoe tenderende dat de parthiculieren handel op Brasijl niet anders en dient als de coopluyden te verrucken ende de Compagnie t'onder te brengen, gemerckt selffs de bewinthebbers daer meest mede spelen.

Is goedtgevonden dat het besoigne op de calculatiën metten eersten ende soo spoedelijcken als can geschieden, ten langsten op morgen, sal worden gebesoigneert, daertoe de gedeputeerden serieusselijcken sijn versocht omme nae rapport d'saecke ten eynde te brengen eer de andere provinciën daermede doorgaen, als connende oock geen langer uytstel lijden.

172. Joris Stevensz., Engelsman, voor eenige jaren tot Amsterdam gecomen sijnde ende van sijn swager advijs ontfangen hebbende dat sijn huysvrou Gratia Cocq was gestorven, heeft daerop tot Leyden een ander vrou, genaempt Anneken Griffioen, getrout ende daerbij 2 kinderen geprocreëert. Ondertussen is sijn eerste vrou Gratia hem tot Amsterdam comen vinden, hem begerende weder te hebben, dat door tusschenspreken van de gerechte tot Amsterdam met bewillinge van de IIe is geaccordeert, d'goederen halff ende half gescheyden, ende sal de IIe daerenboven tot onderhout van de kinderen genieten 50 gulden jaerlijcx, met conditie dat deselve sullen werden gelegittimeert, daerinne Gratia heeft geconsenteert, versoeckende dat sulcx hier oock toegestaen mach werden, ‘twelcke bij de magistraet van Amsterdam aen haer gedeputeerden wert gerecommandeert. Is goedtgevonden hierop te hooren 't advijs van 't Hoff, omme 'tselve gesien naerder te disponeeren.

173. De grave van Hanau in den jare 1605 ten dienste van den lande verstreckt hebbende 18.000 rijcxdaelders, versoeckende daervan restitutie, daerop gehoort het advijs van de heeren Gecommitteerde Raden dat de penningen sijn genoten door Brederode ten behoeve van de Generaliteyt, onder belofte van restitutie als de noot ende gelegentheyt sulcx soude vereyschen; dat nu die graeff in noot is ende mitsdien tot laste van Generaliteyt behoort met een notable somme gesubsidieert te werden.

Is verstaen dat men dese persoonagie in sijn noot behoort te helpen, maer alvooren daertoe te comen, dat men ter Generaliteyt sal onderstaen waertoe de provintiën inclineeren, tot wat somme, waer de penningen te vinden etc., off voor desen daerop niet en is betaelt, omme nae rapport naerder te resolveeren.

174. De heeren Gecommitteerde Raden advijserende opte requeste van Carel van Crackou, agent bij Sijn Ma.t van Dennemarcken vanwegen desen Staedt, dat men sijn tractement behooren te verhoogen van 2.000 op 3.000 gulden, gemerckt andere aldaer 4.000 gulden genieten, daermeede de leeden onaengesien de schaersheyt van de finantie nae resomptie meest alle hebben geconformeert.

175. Is gelesen een brieff van de heeren Staten-Generael in date den 30en martii, daerbij recommanderende de petitie van de Raet van State tot 200.000 ƒ voor de premie van de cruysers in Zeelant, die de Duynkerckers sulcken grooten affbreuck hebben gedaen ende apparent noch vorder souden doen soo sij werden betaelt van haer achterstal, gelijck Haer Ho. Mo. serieusselijcken versoecken, ende dat de quote van dese provincie voor halff mey aen de ontfanger-generael Doblet mach werden gefurneert, daerbij gelesen wesende een requeste van de camers[?] van Zeelant, verthogende dat hier noch is competerende ontrent 100.000 ƒ, dat se in 7 maenden 9 Duynkerckers hebben ingebracht ende 40 scheepen uyt handen van deselve verlost, versoeckende alsnoch betaelt te mogen werden.

Is verstaen dat dese betalinge in alle manieren behoort te werden gedaen, maer alvooren daertoe te comen, sal staet werden gemaeckt van de betalinge voor desen daerop gedaen, om dan naerder te disponeren.

176. Cornelis Rosa, secretaris van 't Hoff van Hollant, heel sieck sijnde, versoeckt ten aensien van sijn lange gedane getrouwe diensten resignatie van sijn ampt op Anderis van Strijen, soone van Quyrijn van Strijen ende hem daertoe brieven in forma te willen verlenen, onaengesien Zeelant soude mogen sustineeren ter contrarie dat het haer beurt nou soude sijn, 'twelck bij meerder stemmen is toegestaen, alhoewel 'tselve strijt tegen voorgaende resolutie dat geen resignatiën sullen mogen gedaen werden.

177. De heeren van Dordrecht versoecken bij haren brieff van de 30en deser, alsoo de ontfanger m.r Jacob de Wit is vercooren tot Gecommitteerde Raat ende vermits dien sijn ontfangerschap sal verlaten, recommandeeren sij dat Cornelis van Hoogeveen, die 'tselve comptoir 10 jaren getroulijcken heeft gedient, tot ontfanger mach werden aengenomen ende hem daertoe brieven verleent in forma, 'twelck op de goede recommandatie van de heeren van Dordrecht op den persoon van Hoogeveen is geconfereert.

178. D'colonel Wijnbergen geassigneert sijnde op 't comptoir van de ontfanger Mierop ende lange sijn betalinge hebbende vervolcht, daeraen hij niet weet te geraecken, moetende vertrecken nae sijn garnisoen binnen Rijnbarck, dat anders lichtelijcken door wanbetalinge perijckel soude loopen, versoeckt dat alsnoch ordere op sijn betalinge mach werden gestelt.

Johannis Pels, geweldig-generael van 't leeger heeft verthoont dat hij sijn betalinge op 't comptoir van de ontfanger mede niet can becomen, uyt oirsaecke, soo Ketting seyt, dat hij op de lijste van de affectatie niet en is gebracht. Versoect daeromme mede op de lijste te mogen werden gebracht ende ordre op sijn betalinge gestelt.

Is verstaen dat op de betalinge van dese luyden ordre sal moeten werden gestelt, soo haest eenige middelen sullen wesen geconsenteert, daertoe de leeden serieuselijcken sijn aengemaent.

179. Cornelis Dircxs, zeeman van Warmont, versoeckt octroy voor 25 jaren van seecker nieu inventie op de calandermolens, met verbodt omme d'selve in dien tijt te mogen naemaecken. Eenige van de naestgelegene steeden hebben hiervan versocht copie omme naerder te examineeren ende is ondertusschen de saecke opgehouden.

180. De affgesanter Spiering aenhouden om antwoort te mogen hebben op sijn propositie soo bij monde als bij geschrifte onlangs wegen de croone Sweeden gedaen, omme de subsidie ende vruntschap mette selve croone te willen continueeren om de reden daerbij verhaelt hoe hoochelijcken daeraen is gelegen dat de crone van Sweden in de wapenen blijft.

Eenige leeden hiertoe noch niet wesende gelast, sijn versocht last te willen becomen, gemerckt hieraen grootelijcx gelegen is ende sal ondertusschen naegesocht werden hoe de voorgaende subsidiën staen ende wat Aisma van de keyser rakende de neutraliteyt heeft geobtineert.

181. Is in deliberatie geleyt het Ve poinct van de beschrijvinge off twee notable polictijcque off twee notabele militare ampten van nu voortaen te vereenen in één persoon sullen mogen werden gecombijneert ende bedient.

Veel leeden hebben gemoveert hierop niet te connen seggen voor ende aleer claerlijcken op 't papier soude sijn gebracht wat ampten hieronder souden mogen werden begreepen, omme nae communicatie dan daerop te letten. Andere meynden best te sijn dit uyt de beschrijvinge te laten.

182. De heer raetpensionaris heeft gemoveert, alhoewel de eerbaerheyt vereyscht van het tresorierschap-generael niet te spreecken voor ende aleer de heer Goch saliger de laetse eere sal wesen aengedaen, soo wert nochtans soo starck daerom gearbeyt dat nootsaeckelijcken vanwegen dese provincie, omme niet geprejudiceert te werden als voor desen, mede devooren sullen moeten werden gedaen eer het te laet is.

Is goedtgevonden hierover met Sijn Hoocheyt te communiceeren ende d'selve te versoecken dat hem gelieve de handt daertoe te bieden dat een Hollander mach werden vercooren, die de provincie daertoe beqaem sal achten.