Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 1 april 1637

ZITTING B

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 10 maart tot 10 april 1637.

Woensdag 1 april 1637

183. Wemmer Barchem, vice-admirael tot Amsterdam, ten achteren sijnde over montcost voor sijn volck, versoeckt daervan betalinge tot 11.622 gulden voor den jare 1634. Is gestelt aen de heeren Gecommitteerde Raden omme te examineeren op wat repartitie hij is staende ende wat verder van de saecke is, omme nae advijs naerder te resolveeren.

184. Anthonij de Legier, predicant van de orateur Haga, versoeckende alsnoch betalinge van 3.300 gulden over verdiende gagie ende verschooten oncosten omme sich herwaertsaen van Constinopolen [!] te transporteeren. Is goedtgevonden dat hij sich sal addresseeren aen de heeren Staten-Generael, tot wiens lasten hij aengenomen is, omme daer sijne betalinge soo 't behoort te vorderen.

185. Is gelesen een advijs overgegeven aen Sijn Hoocheyt omme 's lants middelen te vergrooten buyten yemants naedeel, te weeten dat men de brouwers ende biersteeckers secretelijcken soude affvragen hoeveel schade sij elck jaerlijcx wel aen haer vaten lijden, dat sij deselve souden goedtdoen aen 't lant, dat een groote somme soude bedragen volgende 't ondersoeck bij haer daervan op een proeve tot Amsterdam gedaen; daertegen soude elck sijn eygen vaten aen de brouwers leveren, des souen de brouwers ende biersteeckers vooreerst 't bier om niet thuysbrengen, omme alsoo alles te vinden buyten costen.

Is goedtgevonden dat de heeren Gecommitteerde Raden dit sullen examineeren ende daerop dienen van haren onderichtinge ende advijs.

186. De heeren Cats ende andere gedeputeerden met Sijn Hoocheyt gecommuniceert hebbende op’t tresorierschap-generael, doende rapport, hebben verclaert dat Sijn Hoocheyt Haer Ed. Groot. Mo. bedanckt voor d'eere, meynt dat 'tselve ampt weder behoort becleet te werden bij een vroom ende getrou persooon, wel ervaren in de saecken van 't lant daeraen dependerende, daertoe seer gaerne de goede hant sal houden, hoewel daer geen stemme in heeft.

Is goedtgevonden hierinne niet te versuymen, sijn mits versocht ende hebben aengenomen op dynsdach gereet te sijn omme een bequaem ende habijl persoon voor te slaen ten meesten dienste van den lande.

187. De gedeputeerden van de Suyt- ende Noort-Hollantsche synode, lest gehouden tot Leerdam ende Enchuysen, versoecken dat alsnoch ordre mach werden gestelt tegen de groote stoutheyt van de papisten op houwelijcksche saecken, op de weeskinderen, op de profanatie der sabbatten, oock tegen de bleeckers tot Haerlem, Bloemendael ende elders, op de moetwillige dootslagen ende pardonnen daertegen verleent, tegen menichvuldige bancquerotten, Bachusfeesten ende diergelijcke grove ende krijtende sonden, breeder in haer remonstrantiën lang voor desen tot verscheyden tijden overgegeven, opdat de plagen mogen werden affgeweert.

Is goedtgevonden dat opgesocht sal werden het advijs van't Hoff op dese saecke gegeven, omme alsdan op 't een ende 't ander naerder te delibereeren ende resolveeren ten meesten dienste van de lande.

188. Is voorts in deliberatie geleyt het 7e poinct spreeckende van de groote preparaten van de vijant te water ende te lande, vermanende mitsdien de leeden omme te willen consenteren in alle de middelen in de voorgaende poincten van beschrijvinge gebracht, ende daerenboven de oude middelen wel te beneficieeren.

Is goedtgevonden serieusselijcken op de middelen in beschrijvinge te besoigneeren, opdat de gedreychde swaricheyt mach werden verhoet.

189. Daernae is noch gelesen een memorie omme de gemene middelen van 't lant te beneficieeren mette peyne in de generale ordonnantiën begreepen bij te stellen boven de peyne in de parthiculiere ordonnantiën, naerder te versien tegen de fraude van de vleyshouwers, molenaers ende andersints dat se geen coorn voor haerselffs souden mogen opdoen met kennis van de pachter ende dat binnen 2 uyren te malen, uytbijsondert weer ende wint haer soude excuseeren. Is gestelt aen de heeren Gecommitteerde Raden omme te examineeren ende dienen van advijs.

190. De heren commissarisen op de verpachtinge geweest hebbende over het quartier van Amsterdam ende onder anderen tot Wesop, doende rapport dat sij inspectie genomen hebben volgende seecker appostille op de requeste nopende de reparatie van de sluyse aldaer etc.; dat de voorss. sluyse is geleyt tot dienste van haer stadt, doch soude men des noot daermede oock het lant tegen den vijant onder water connen setten; connen niet begrijpen dat de voorss. sluys in veel jaren noch reparatie van doen heeft anders als de deuren ende, soo geseyt wort, oock de drempels; hebben niettemin van alles in de requeste gemelt overslag doen maecken van de costen, die begroot is over 9.000 gulden, daertoe sij subsidie versoecken. 'tWelck om de schaersheyt van de finantie is geëxcuseert, off immers in naerder bedencken is gehouden.

191. De heeren van Rotterdam hebben nochmaels vanwegen de gemene leveranchiers van de Admiraliteyt versocht ten eynde sij te eerder van haer 10½ ten hondert, nu soo lange te buyten gestaen, sullen mogen werden betaelt; dat de heer Abbesteech, die vanwegen Haer Ho. Mo. aen de provinciën sal gaen, mach werden aengemaent sijn reys te vorderen, ende dat hem van Haer Ho. Mo., gelijck mede van Sijn Hoocheyt, serieuse brieven mogen werden metgegeven omme de provinciën aen te manen tot suveren van haer defecten, met vermaen aen Abbesteech alle devooren daertoe te willen doen. Is verstaen fiat als versocht met alle naersticheyt te bevorderen.

192. Is voorgedragen een corten staet van de achterstallen van de cruysers van Zeelant ende wat yeder provincie op haer premie noch schuldich is, onder anderen dese provincie 14.618 gulden, dewelcke goetgevonden is haer te voldoen ende te arbeyden bij de andere provinciën haer quote mede te willen opbrengen ende dat voorts mette kruysers sal werden gehandelt omme weder in zee te gaen tot alle mogelijcke affbreuck van de vijant.

193. Tonis Albertsz. cum sociis van Schoonhoven, octroy becomen hebbende van Haer Ho. Mo. van seecker waterwerck omme in plaets van molens te gebruycken tot droochmakinge van nieuwe meeren, daermede meer sal connen werden gedaen als met 4 molens, versoeckende attache omme hier in 't werck te mogen stellen voor 15 jaren.

'tWelck is geaccordeert, mits dat sij binnen 6 maenden daervan een proeff in sijn volle standt sullen moeten doen.

194. De gemene eygenaers van de gorsen aen de Coorendijck, genegen sijnde een gedeelte van haer gronden met een soomercadijck aen te halen, versoecken daertoe exemptie van de cleyne bieren ende van de hoorngelden voor ... jaren.

Is goedtgevonden hierop te hooren 't advijs van de heeren Gecommitteerde Raden.

195. Rapport gedaen wesende van de besoigne gevallen op de calculatiën van den vrijen handel op Brasijl, dat alle de argementen pro et contra soo claer sijn gestelt als men die souden connen rapporteeren omme tot het recht verstant te comen, maer alsoo dit een seer gewichtige saecke is, daer den welstant van den lande ende van de Westindische Compagnie aenhangt, soo vinden sij haer becommert daerop advijs te geven, meynende dat alles in de volle vergaderinge behoort te werden gelesen ende een spoedige resolutie geformeert omme ter Generaliteyt ingebracht eer d'andere provinciën daermede deurgaen, met welck rapport de meeste leeden haer hebben geconformeert, dienvolgende sullen deselve stucken hier gelesen werden etc.

196. De drie directeurs van de schepen op de Maes binnenstaende versoecken nae verloop van een jaer haerder directie ontslagen te mogen werden, vermits sij bevinden dat de admirael Dorp, Lieffhebber ende anderen capiteynen niet anders en trachten als 't lant op groote ende onnodige oncosten te jagen, daerinne Haer Ho. Mo. oock toestemmen, ende sulcx souden sij, directeuren, haer goede naem ende faem ter lieffde van 't vaderlant sonder eenich proffijt comen te verliesen, werdende alrede beschuldicht quaet broot gelevert te hebben, dat sij van de maetroosen hebben doen naesoecken, wert onder 54.000 fl., maer 60 Ã 70 lb. bevonden dat buyten haer weeten niet wel bequaem en was; connen derhalven haers oirdels niet meer goedts voor de gemene saecke uytrechten. De heeren van Amsterdam hebben gelijcke versoeck voor haer directeurs gedaen.

Is goedtgevonden hierover met Sijn Hoocheyt te communiceeren, daertoe gecommitteert sijn Dort, Delft, Amsterdam, Rotterdam ende Hoorn.

Dat oock de commandeur Brouwer met sijn schepen uyt zee gecomen sijnde sonder vijant te hebben gesien, haer journalen ende resolutiën sullen werden opgeëyscht omme geëxamineert ende dan voorts gelet te werden wat best daerop sal dienen gedaen.